Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Agresszív a gyermekem
2009.05.20. szerda
Ölöl

Mit tehet a szülő, ha agresszív, nehezen kezelhető a gyermeke?

Agresszív az a gyermek, akinek a cselekedetei támadó jellegűek. Ez irányulhat valaki ellen (beleértve a gyermeket magát is), illetve a külvilág ellen.

Az agresszió általában megoldás a gyermek számára: ennek segítségével tud belső feszültségén, dühén enyhíteni. Azért csinálja, mert egyszerűen működik, és csökken a feszültsége. Ezért eredménytelen oly gyakran az agresszióval szembeni tiltás, megvonás, esetleg a bántalmazás.

Megoldások azonban léteznek, ismerje meg Ön is!

 

 

A gyermeki agresszió formái

  • Az agresszió, így a gyermeki agresszió is irányulhat közvetlenül a célszemélyre: a gyermek haragszik a testvérére, ezért bántalmazza.

  • Lehet közvetett: a gyermek a szüleire dühös, mert beleszólnak az életébe, ezért a tanárt kikészíti az órán, hogy valahol levezethesse a dühét.

  • Az agresszió lehet tudatos: a gyermek tisztában van cselekedetével, tudja, mit és miért csinál. 

  • Lehet tudattalan: a keletkezett feszültséget megpróbálja valamilyen formában levezetni például: körmöt rág, dohányzik stb.

  • Lehet elfojtott agresszió: valakire, vagy valamire dühös, nem talál megoldást, de magába fojtja. Ebből később szorongás fejlődhet ki.

A gyermek agresszív az iskolában

Az Új Pedagógiai Szemle 2004. évi júliusi számában közölt cikk szerint, mely állításait 505 megkérdezett tanulóra alapozza, a gyerekek 13%-ára jellemző az agresszív viselkedési forma, és közel 25%-uk szenvedő fél. Nagyon gyakran a fiúkat „tüntetik” ki ezzel a címmel, pedig az agresszió egyre kevésbé kötődik nemekhez!

Számos esetben fordul elő agresszív viselkedés az iskolában. Ezek lehetnek bántó megjegyzések, kigúnyolás, megkülönböztetés, kiközösítés, lopás, hazugságok, bántalmazások, csúnya beszéd, stb.

A gyermek agresszív otthon

Sokszor tapasztalhatja azt is a szülő, hogy a gyermek kifogástalanul viselkedik az iskolában, otthon viszont kibírhatatlan.

Bármelyik helyzet legyen jellemző a gyermekére, a megoldás szempontjából fontos támpont az, hogy hol agresszív a gyermek, és mi váltja ki belőle ezeket a reakciókat?

 

 

 

 

A gyermeki agresszió okai

  • A gyermek maga is áldozat a családban, az iskolában vagy mindkét helyen.

  • A gyermek áldozata valamilyen fizikális, vagy szexuális visszaélésnek.

  • A gyermek elvesztette a biztonságát, nem kap kellő figyelmet, odafigyelést, törődést.

  • Betegségek, balesetek, amelyekkel szemben a gyermek tehetetlen.

Hogyan kezelje a szülő agresszív gyermekét?

Az agresszió megoldás a gyermek számára, amelynek segítségével belső feszültségén, dühén tud enyhíteni.

Azért csinálja, mert egyszerűen működik, és csökken a feszültsége. Ezért eredménytelen oly gyakran az agresszióval szembeni tiltás, megvonás, esetleg a bántalmazás.

Ez nem azt jelenti, hogy ne szóljon érte a szülő, vagy egyszerűen csak hagyja, hogy levezesse a feszültségét a gyermek! Éppen ellenkezőleg, fontos a visszajelzés. A megoldás azonban akkor válhat valósággá, mikor a szülő és a gyermek közösen megtalálja a probléma alapvető lelki okát és együtt elkezdik feldolgozni azt.

Fontos tehát a bizalom, vagy annak a helyreállítása.

Megismerve a gyermek világát, hatékonyabban tudja a szülő a megoldások felé terelni őt. Olyan nincs, hogy kinövi az agressziót! Inkább elfojtja, vagy más irányba tereli (dohányzás, számítógép függés, túlzott táplálkozás, depresszió, stb.)

Érdemes figyelni a média által favorizált figyelemelterelésre, agresszióra, félelemkeltésre is. Az agresszív cselekedetek mögött nagyon gyakran a félelem a kiváltó ok. Ezért legyünk igényesek, hogy milyen TV és rádióműsorokat, számítógépes játékokat engedünk be az életünkbe.

Amit a szülő tehet

1.  Segítsen gyermekének abban, hogy merje kifejezni az érzelmeit. Ez már kora gyermekkortól nagyon fontos.

Anélkül, hogy nem tanulnánk meg megfelelően kifejezni az érzelmeinket, könnyen félreérthetnek bennünket, frusztráltakká, dühösekké válhatunk. A stressz levezetésének egyik formája az érzelmek helyes kifejezése, amely még lelki egészségünket is megőrizheti!

Amennyiben a gyermek és a szülő hasonló cipőben jár (a szülő is könnyen elveszti türelmét), úgy a gyermek fejlesztése nehezen képzelhető el a szülő segítsége nélkül. Fejlessze önmagát is! Tegye ezt apró lépésekben. Ismerjen meg minél több olyan lehetőséget, melyek közül ki tudja választani az Ön számára legtesthezállóbbat.

2.  Segítsen gyermekének abban, hogy megtanulja könnyebben levezetni a stresszt. Már az is nagy mértékben csökkenti a stresszt, ha ki tudom fejezni, hogy mi a problémám.

Az agresszív gyermekek részére hasznosak a sporttevékenységek, stresszlevezetés céljából. Ahol lehet futni, ütni, esetleg kiabálni is. Ez azonban nem minden gyermek beállítottságával egyezik meg, elképzelhető, hogy számukra jól működhet egy szobában felakasztott bokszzsák is, ahol lehet dühöngeni. Előfordulhat, hogy mindez mégsem hoz tökéletes, vagy kielégítő megoldást gyermekének.

[Forrás: www.boldog-gyermek.hu]

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu