Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Romeo és Júlia által ihletett konfliktuskezelési gyakorlatok
2010.01.29. péntek
Rómeó és Júlia

Hogyan építhetünk be  konfliktuskezelési gyakorlatokat egy klubfoglalkozás vagy középiskolai magyaróra anyagába? Jó ötleteket kaphatunk Csáfordi Magdolnától, az Eötvös József Gimnázium tanárától.

,,A szép Veróna tárul itt elénk,
Hol két jeles család vetélkedett.”
Ős gyülölségük új csatákon ég,
És polgár-vér szennyez polgár kezet.
Vad vérükből egy baljós pár fakadt:
Gonosz csillagzatok szülöttei.
E két szerelmes sírja lesz a hant,
Mely a csaták vasát elföldeli.
Szerelmük eljegyezte a halál,
Mert szüleikben lángol a harag
S nem lohad, míg el nem vész a pár –
Erről regél e kétórás darab.”         (Prológus)

 

A két család (Montague és Capulet) ősi gyűlölködése veszélyezteti a város békés mindennapjait. A két ellenséges  család gyermekei, Romeo (Montague) és Júlia (Capulet) egy bálon találkoznak és szenvedélyesen egymásba szeretnek. Szerelmi szenvedélyüket azután sem tudják legyőzni, hogy megismerik egymás valódi kilétét. A két szerelmes elhatározza, hogy összeházasodik minél előbb, hisz Júliát férjhez akarják adni egy ifjú grófhoz, Párishoz. Ez a házasság nem szabad választáson, nem a fiatalok szerelmén alapulna, hanem a kor szokásai szerint az apa választ gyerekének vagyoni helyzetüknek, származásuknak megfelelő házastársat.

Romeo és Júlia nem tud megküzdeni sem a családok ősi gyűlöletével, sem a kor házassági szokásaival, ezért titokban kell tartaniuk szerelmüket, terveiket. Terveik végrehajtásában a következő személyek vannak segítségükre:

-         Júlia dajkája (aki a hírvivő a két ifjú között)

-         Lőrinc barát (aki azért segít, hátha így vége szakad a családok gyűlölködésének, összeadja a szerelmeseket)

 

A szerelmesek házassági terveit véletlenek sorozata nehezíti. Egy utcai szóváltásban Tybalt, Capuletné unokaöccse megöli Romeo barátját, Mercutiót. Romeo először megpróbálja összecsapásukat megakadályozni, majd miután meghal barátja, megöli Tybaltot. A herceg száműzi Mantovába Romeót, aki ekkor már Júlia férje.

A Capulet család sietteti Júliát, hogy keljen egybe Páris gróffal, mert különben az apa kitagadja őt. Páris elmegy Lőrinc baráthoz, hogy egyeztesse az esküvő időpontját. Nem árulhatják el, hogy Júlia már férjhez ment, ezért a következő tervet eszeli ki. Júliának ad egy mérget, amely a halál látszatát kelti, s így eltemetik a családi kriptába. Lőrinc barát értesíti Romeót az esetről, még mielőtt felébredne Júlia. Elküldi utána János barátot egy levéllel  Mantovába, s együtt várják meg majd Júlia felébredését, hogy azután Mantovába szökjenek a szerelmesek. De egy újabb véletlen közbeszól. János barátot nem engedik be a városba a pestisjárvány miatt, s a levelet nem tudja átadni Romeónak. Eközben Romeo összefut Baltazárral, szolgájával, aki elmondja neki a szomorú hírt: meghalt Júlia. Romeó egy patikáriustól erős mérget vásárol s visszatér Veronába. A temetőben összetalálkozik Párisszal,  megöli őt, majd a  Capulet család kriptájában halottnak hitt kedvesét elsiratja, ezután pedig megissza a mérget. Júlia arra ébred, hogy Romeo holtan fekszik mellette. Kirántja Romeo tőrét, keblébe döfi. Ekkorra ér oda Lőrinc barát, Páris apródja, az őrök, a két család tagjai s a herceg. A fiatalok tragédiája összebékíti a gyászoló családokat.

 

FELADATOK:

1.     Rangsoroljátok a történet szereplőit abból a szempontból, hogy milyen szerepet töltenek be a szerelmesek tragédiájának bekövetkezésében. Készítsetek egy felelősséglistát! Az első helyre kerüljön az, aki a leginkább megakadályozhatta volna a fiatalok tragédiáját.

Capulet
Montague
Dajka
Lőrinc barát
Páris
Júlia
Romeo
János barát
Tybalt
Mercutio
Baltazár
Herceg
Patikárius
Montague-né
Veronai polgárok

2.     Győzzétek meg Capuletet! Írjatok össze legalább 5-5 érvet, majd játsszátok el! Capulet szerepében egy önként jelentkező a csoportból. Annak ellenére, hogy ez férfi, apai szerep, lányok is megpróbálkozhatnak vele.

a)    Ne erőltesse Júliát szerelem nélkül Párishoz!
b)   Adja Júliát Romeóhoz!

3.     Beszéljétek rá Capuletnét, hogy álljon ki lánya mellett bátran, szálljon szembe férje döntésével! Játsszátok el!

a)    A dajka győzi meg Capuletnét.
b)   A barát győzi meg Capuletnét.
c)    Júlia győzi meg Capuletnét.

4.     A tragédia elkerülése. Keressetek megoldást Romeo és Júlia problémájának megoldására! Készítsetek el egy cselekvéstervet, minden tervezett lépésnél vegyétek számba a következményeket is! Majd játsszátok el!

5.     Capulet és Capuletné összeveszik, kihez menjen feleségül Júlia. Júlia oldja meg a köztük támadt konfliktust, miután lecsillapította a veszekedőket. Hogyan? Játsszátok el!

6.     Modern Romeo és Júlia. Írjátok át a történetet XXI. századi viszonyokra, szereplőkre, helyzetekre! Készítsetek két oszlopot! Az egyikbe írjátok föl, milyen konfliktusok lehetnek egy mai Romeo és Júlia-történetben, a másik oszlopba kerüljenek az általatok megfelelőnek tartott megoldások.

7.     Szerelmi házasság. Igen – nem.
A csoport váljon kétfelé! Az egyik amellett érveljen, hogy a szerelem nélkül kötött házasságok is jól működhetnek, a csoport másik fele pedig amellett, hogy csak a szerelmi házasságok tartósak. Minden érvre lehetőleg szülessen egy válasz érv, cáfolat. Az a vélemény, ill. csoport győz, akinek nem fogynak el az érvei.

8.     Önfejű fiatalok? Követett-e el hibát a két fiatal a szülők ellen? Mennyire okolhatók ők maguk saját tragédiájukért?

9.     A pszichológus válaszol. Párban játsszuk. Mindenki ír egy rövid levelet a drámában előforduló problémáról. A párok kicserélik a leveleket, majd mindenki a megkapott levélre mint pszichológus  válaszol, ezután pedig visszacserélik a megválaszolt leveleket. A legjobb megoldásokat, tanácsokat, leveleket olvassuk föl, beszéljük meg! 

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu