Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Miniszteri rendelet a gyermekmeghallgató szobák kialakításáról
2011.11.24. csütörtök
Gyerekmeghallgató szoba

A bűncselekmények gyermekáldozatai az eljárás során nem válhatnak még egyszer áldozatokká – ez a fő üzenete annak a KIM rendeletnek, melyet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter mutatott be szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Navracsics Tibor tájékoztatott: a 2010-es bűnügyi statisztikák szerint Magyarországon a gyermek-, és fiatalkorúak sérelmére több mint 15 ezer bűncselekmény történt, a 14 évnél fiatalabb sértettek esetében több mint 6000 bűncselekményről beszélünk, amellett, hogy tudjuk, nem minden eset válik ismertté.

Nagyon sok olyan bűncselekmény van, amelynek gyermek a sértettje, azonban ő nem meri, nem tudja feljelenteni elkövetőit, titokban tartja a bűncselekményt és egész életében magában hordozza ezt a traumát – mutatott rá a miniszter. A gyermekek a legsérülékenyebb rétege a társadalomnak, ezért ha ők válnak bűncselekmény áldozatává, akkor könnyen, egész hátralévő életükre szóló károsodást szenvedhetnek – emelte ki Navracsics Tibor.

Az Európai Uniós elnökségünk egyik elsődleges célja az volt – folytatta -, hogy a gyermekeket, mint sérülékeny csoportot, európai szinten is fokozott védelemben részesítsük. Ennek keretében fogadtuk el azt az irányelvet, amely az emberkereskedelmen belül is a gyermekekkel kapcsolatos bűncselekményeket bünteti szigorúbban, hiszen tudjuk, hogy sok esetben a gyermekkereskedelem következménye a gyermekprostitúció – ismertette.

A miniszter elmondta: a magyar elnökség alatt fogadták el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények, internet, és pornográf-bűncselekmények fokozott büntetését célzó irányelvet. Ez reményeink szerint decemberben meg fog jelenni az Európai Unió hivatalos lapjában, ami után az iráynelvet átültetjük a magyar jogrendszerbe is.

A cél az, hogy 2014-ig minden megyében kialakítsák a gyermekmeghallgató szobákat - mondta Navracsics Tibor, majd hozzátette: e szobák szabályozását egy közigazgatási és igazságügyi rendeletben végezték el, amely már mától hatályba lép.

Háttér

A közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletben szabályozza a gyermekmeghallgató szobák minimális számát, kialakítását és használatát.

A miniszteri rendelet fő előírásai:

  • A gyermekmeghallgató szobák használata kötelező minden 14. életévét be nem töltött gyermek esetében. A szobákban ezentúl rejtett kép- és hangfelvétel rögzítésére alkalmas eszközöket kell beszerelni.
  • 2014-ig minden megyeszékhelyen kötelező létrehozni gyermekbarát meghallgató szobákat, hiszen jelenleg 22 gyermekmeghallgató szoba van az országban, azonban ezek közül csak kettő felel meg a rögzített kritériumoknak.
  • A gyermekmeghallgató szobákra vonatkozóan a közigazgatási és igazságügyi miniszter a belügyminiszterrel egyetértésében alkalmasságot igazoló tanúsítványt ad ki.
Forrás: kormány.hu

 

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu