Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Iskolajog
2011.09.24. szombat
Jogismeret

A Jogismeret Alapítvány által szervezett akkreditált tanfolyamok az iskolákban dolgozó pedagógusok jogi ismereteit bőviti.

 

1. „Agresszió az iskolában – és a jog" munkakonferencia és akkreditált pedagógus-továbbképzés

A Jogismeret Alapítvány várja azon magyarországi közoktatási intézmények vagy iskolafenntartók jelentkezését, akik szeretnék, ha megrendezésre kerülne náluk az Agresszió az iskolában - és a jog? című munkakonferencia, akkreditált pedagógus-továbbképzés.

Mit nyújt a konferencia?
A munkakonferencia jogi információt és segítséget ad fórumlehetőség biztosításával szakértő jogászokkal a résztvevőknek ahhoz, hogy az iskolai agresszióhoz kapcsolódó jogi, jogalkalmazási kérdésekben eligazodjanak; s megtalálják a számukra optimális (és törvényes!) válaszokat a testi bántalmazás, a fizikai agresszió, kényszerítés, fenyegetés, fenyítés, megfélemlítés, megalázás, lelki erőszak jelenségeinek kezelése és megelőzése kérdéseire.

A munkakonferencián történő teljes részvételről kiállított tanúsítvány 30 pontot (órát) érő akkreditált pedagógus-továbbképzést igazol. (OKM-2/28/2006)

Az akkreditált pedagógus-továbbképzés résztvevői a konferencia-csomagban térítésmentesen kézhez kapják az „Agresszió az iskolában- és a jog? (Helyzetkép, diagnózis, módszerek és eljárások)” című tanulmánykötetet, amelyben gyakorló pedagógusok, szakértők és jogászok írják le javaslataikat, módszereiket az iskolai agresszió elleni küzdelemben. (Jogismeret Alapítvány, Bp. 2008.).

Miről lesz szó a konferencián?
Megoldásokról, módszerekről, technikákról, jogi eljárásokról, amelyek az iskolai agressziót megelőzik, alkalmas módon szankcionálják illetve következményeit enyhítik, az okozott károkat pedig legalább részben reparálják, jóváteszik. Jó és rossz gyakorlatok, régi és új módszerek fóruma is. Részletesebben:

5 (feldolgozó jellegű) tematikus blokk az iskolai agresszió problémájának jogi kérdéseiről szakértő jogászokkal

(15-20 perces rövid problémanyitó előadás szakjogász munkatársainktól, majd ugyanebben a témakörben 40-45 perc plenáris tapasztalatcsere és konzultációk, amelynek során a munkakonferencia résztvevői teszik hozzá a az egyéni tapasztalatokat, kérdéseket, észrevételeiket, javaslataikat.)

A tematikus blokkok: 1. Jogi magatartásszabályozás, jogpedagógia; 2. Pedagógusjogok és védelmük, érvényesítésük eljárásai  3. Tanulói jogok és védelmük, érvényesítésük eljárásai  4. Büntetőjogi, szabálysértési, kártérítési polgári jogi felelősség  5. Munkajog (közalkalmazotti, munkavállalói és munkáltatói jogi felelősségek)

50 fő feletti részvételnél vagy több iskolát érintő fenntartói szervezésnél, esetleg külön igényre a program kiegészülhet egy 6. blokkal: Gyermekvédelem, sajátos nevelési igény, beilleszkedési és magatartási zavar, tanulási nehézség jogi szabályozása)

Kiknek ajánljuk a konferenciát?
A munkakonferenciát javasoljuk minden pedagógusnak; különösen is az iskolák, kollégiumok vezetőinek, a nevelési igazgatóhelyetteseknek, osztályfőnököknek, gyermekvédelmi felelősöknek, diákönkormányzatot segítő pedagógusoknak, közoktatási szakértőknek és a fenntartó munkatársainak.

A munkakonferencia megszervezése lehetséges egy nevelési-oktatási intézményen belül, vagy a helyi - illetve vagy egymáshoz közeli több közoktatási intézmény által együttesen; valamint az iskolák fenntartója által is!

Részvételi díj: 12.000.- Ft /fő.

 


2. A „JOGOK AZ ISKOLÁBAN?!” című 30 pontos akkreditált pedagógus-továbbképzés házirendre és szmsz-re specializált programja

A rendezvény műfaja: munkakonferencia (tapasztalatcsere, konzultáció és továbbképzés)

A munkakonferencián történő teljes részvételről kiállított tanúsítvány 30 pontot (órát) érő akkreditált pedagógus-továbbképzést igazol. (OKM-2/28/2006)

A konferencia attól „munka"konferencia, hogy 8.30 és 16 óra közötti időtartamában a résztvevők önkéntes aktivitására épít, s hogy eredménye az iskolai belső jogi normák fejlesztésére irányuló sokféle elképzelés, ötlet, javaslat.

A négy (feldolgozó jellegű) jogi szakmai blokk mindegyikét 20-30 perces rövid problémanyitó előadás vezeti be szakjogász munkatársainktól, majd ugyanebben a témakörben 40-50 perc plenáris tapasztalatcsere és konzultáció következik, amelynek során a munkakonferencia résztvevői teszik hozzá a az egyéni tapasztalatokat, kérdéseket, észrevételeiket, javaslataikat.

A munkakonferencia résztvevői kézhez kapják a „Jogi segédlet az iskolai, óvodai, kollégiumi belső jogi normákhoz” című kiadványt (ezt aktívan használjuk a képzés során), valamint az „Agresszió az iskolában – és a jog?” című tanulmánykötetet, amelyben gyakorló pedagógusok, szakértők és jogászok írják le javaslataikat, módszereiket az iskolai agresszió elleni küzdelemben.

A program:

·   A munkakonferencia megnyitása, akkreditált képzési feltételek és a rendezvény ügyrendjének ismertetése

·   A belső jog helye a jogi szabályozásban és lehetséges szerepei a tanulók és a pedagógusok magatartásbefolyásolásában. Jogorvoslati jog, jogérvényesítési eszközök, a „joghoz jutás” biztosítása a belső jogi normákban

·   Délelőtti rövid szünet (kávé, ásványvíz, teasütemény)

·   A pedagógus szakmai tevékenységének belső jogi szabályozása. (Nevelés-oktatás célja – tartalma - módszerei és a jog? Értékelés, minősítés, büntetés, fegyelmezés, magatartásra kötelezés, közösségszervezés, diákjogok érvényesülésének biztosítása, diákönkormányzat a belső jogi normákban.)

·    Alternatív (nem büntetés-jellegű) jogi magatartásbefolyásolás lehetséges eszközei a házirendben és szmsz-ben.

·   Ebédszünet

·   Pedagógusok magatartásbefolyásolása a belső jogi normák útján, különös tekintettel a munkajogi szabályozásokra

·   A belső jogi szabályozásban rejlő lehetséges eszközök az iskolai agresszió megelőzésében és hatékony kezelésében (büntetőjogi, szabálysértési jogi, kártérítési jogi kérdések)

·   A konferencia zárása, a hallgatói értékelőlapok kitöltése.

A munkakonferencia megszervezése lehetséges egy nevelési-oktatási intézményen belül, vagy a helyi - illetve vagy egymáshoz közeli több intézmények által közösen; valamint az iskolák fenntartója által is. 

Részvételi díj: 12.000.- Ft /fő.

 

Bővebb információ, érdeklődés, egyeztetés, szervezés: 
JOGISMERET ALAPÍTVÁNY
1134 Budapest, Pattantyús u. 11. Tel./Fax: (1) 787-4853

Rendezvénynaptár
<2019. október>
HKSzCsPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu