Közösségi Szolgáltatások Alapítványa
2011. augusztus 10. szerda 11:26


Az Alapítvány a speciális szükségletű (magatartás-zavarokkal küszködő, kábítószer-fogyasztó, bűnelkövető) gyermekek és fiatalok reszocializációs igényeit hivatott kielégíteni egy új – a prevenciót és kezelést elősegítő-, jóvátételi és helyreállító szemléletű, resztoratív nevelési módszer alkalmazásával.

Programjuk a  bajba került, magatartásproblémákkal, érzelmi és szociális konfliktusokkal küszködő gyermekek, fiatalkorúak másodlagos prevenciós programjának kialakítását és támogatását célozza, annak érdekében, hogy az érintett gyermek vagy fiatalkorú készsége, kapcsolata és életvezetése révén képes legyen – a társadalmilag elfogadott normák keretein belül – személyes fejlődésre és sikeres életre.

A program során fontos szerepet kap a közösségi pozitív erők felderítése, a személyes fejlődést biztosító kapcsolatok erősítése és támogatása az önsegítő és reszocializáló közösségek kialakítása érdekében.

A programban való részvételt elsősorban olyan 12-18 év közötti fiúknak és lányoknak ajánljuk, akik különböző nehézségekkel küszködnek, mint:

  • tanulási nehézségek,
  • drog- és alkoholfogyasztás,
  • szabályszegések, bűncselekmények,
  • családi problémák,
  • lobbanékony és agresszív magatartás,
  • önbecsülés és önbizalom hiánya,
  • lelki vagy mentális egészség zavarai,
  • szexuális, fizikai vagy érzelmi bántalmazás,
  • iskolakerülés, iskolai felfüggesztés, iskolából való kizárás.

Az Alapítvány (pl. nevelési értekezleten) lehetőséget nyújt a pedagógusoknak, hogy a programot megismerhessék, a későbbiek során mindennapi nevelőmunkájukba beilleszthessék.  

Az MFPI-vel kötött együttműködési szerződés alapján vállalták:

1.      Fővárosi fenntartású intézményekben a meglévő miliő és alkalmazott technikák megismertetését, a problémák feltérképezését és csoportos visszajelzését; megfigyelés, beszélgetések (tanár, diák, személyzet) és felmérés alapján iskolánként 1 napot, 2 megfigyelővel, átlagosan 8 óra/iskola.

2.      Resztoratív szemléletet ismertető előadás megtartását:

Az iskola alkalmazottainak és a velük kapcsolatban álló segítő szervezeteknek, szolgáltatóknak; iskolánként, tantestületenként 3 órában, 2 előadóval, 1 alkalommal.

Szülők, érdeklődők tájékoztatását workshopban; iskolánként 2 óra, 1 alkalommal.

Tanulók tájékoztatását workshopban; az összes diák számára évfolyamonként (esetenként osztályonként) 1-1,5 óra.

A diák-tanár kapcsolat erősítése és helyszíni konfliktuskezelés; mentorálás és támogatás a tanórákon; tanítás utáni esetmegbeszélő csoport a tanárok számára: iskolánként heti 1 nap, összesen 3 alkalom, több résztvevővel (2-4 támogató az Alaptvány részéről).

A Fővárosi Önkormányzat által anyagilag támogatott  programba a Mérei Ferenc Pedagógiai Intézet Agressziókezelési munkacsoportjának ajánlásával lehet bekerülni. Eddig (2008 novembere óta)  90 pedagógus, 7 osztály 180 tanulója és 50 szülő vett részt a  Közösségi Szolgáltatások Alapítványának programjában az MFPI segítségével.

 

Tovabbi információ: Közösségi Szolgáltatások Alapítványának honlapja

Rendezvénynaptár

2020. augusztus
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Kategoriak: