Konferencia a XXI. a hálózatkutatásról
2013. január 21. hétfő 11:34
Magyarság Háza

2013. január 18-án a Nemzetpolitikai Kutatóintézet konferenciát szervezettHálózatok és közösségek – Közösségek megismerése hálózatkutatási módszerrel” címmel a budapesti Magyarság Házában.

A konferencia első előadója az erdélyi születésű Barabási Albert-László (Northeastern University, Boston) volt, aki a hálózatkutatásnak világszinten is az egyik legelismertebb alakja.


Évtizedekig a tudósok úgy gondolták (Erdős Pál és Rényi Alfréd magyar matematikusok kutatásai alapján), hogy a hálózatok – legyenek azok akár társadalmi hálók, akár a sejtek kémiai anyagai – véletlenszerűen rendeződnek el. Barabási rámutatott, hogy a természetben és a társadalomban megjelenő hálók zöme sokkal inkább hasonlít egymáshoz, mind azt valaha is remélhettük volna, és viselkedésük leírható néhány egyszerű törvénnyel. A „Hálózatkutatás – Komplex rendszerek értelmezése hálózatos módszertannal” című előadásában e törvényszerűségek megértésének módjáról beszélt. Különösen érdekes volt az a megállapítása, mely szerint átlagosan hat közvetítő személyen keresztül két ember a világ bármely két pontjáról eljut egymáshoz.

Ruppert Péter, a Maven7 Hálózatkutató Zrt. ügyvezető igazgatója és Vásárhelyi Orsolya, a Maven7 Hálózatkutató Zrt. elemzője „Közösségek megismerése hálózatkutatással: hálózati struktúra a massachusettsi magyarság megismeréséhezcímű előadásában a massachusettsi magyar közösségben végzett kutatásaik eredményeit ismertették, bemutatva a konferencia résztvevőinek a hálózatkutatás gyakorlati alkalmazását, hasznát.

A hálózatkutatás ezen eredményeit a mindennapi iskolai gyakorlatban is érdemes alkalmazni. A hálózatkutatáshoz hasonló módon egy szociometriai vizsgálat, és/ vagy a facebook közösségi oldal kapcsolatrendszerének tanulmányozása eredményesen felhasználható lehet a közösség életének megszervezésében, közösségi konfliktushelyzetek megoldásában.

 

Rendezvénynaptár

2020. június
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Kategoriak: