Köztünk élnek. Ismered őket?
2013. május 29. szerda 09:54
Multikulti

Egy múlt évi felmérés szerint nőtt a nyíltan idegenellenesek aránya. Ezzel párhuzamosan csökkent azoké, akik mérlegelnék, milyen nemzetiségű menedékkérőt engedjünk be az országba, így térségünkben Magyarország lett az egyik legelutasítóbb állam. Ezen szeretne változtatni a „Köztünk élnek. Ismered őket?” című kulturális rendezvény

A KSH adatai szerint a hazánkban tartózkodó bevándorlók száma 7 év alatt 19.194 főről 34.957 főre emelkedett, tehát számuk - a beilleszkedési nehézségek ellenére - meredeken növekszik. Többségük tanulási céllal érkezik Magyarországra, így végzettségük lehetővé tenné a munkaerő-piaci integrációt, a társadalmi előítéletek azonban megakadályozzák ezt és nem tudnak részt venni a gazdasági, a társadalmi és a kulturális életben.

Az Európán kívülről érkező bevándorlókról a magyar társadalom többsége csak felszínes tudással rendelkezik. Ennek oka elsősorban az ismeretlentől való félelem. Nem megfelelő a kultúrák közötti párbeszéd, kevés olyan program van, ahol a migránsok és a magyar állampolgárok találkozhatnának, megismerhetnék egymás kultúráját (étkezési szokásait, nyelvét, történelmét, zenéjét, stb.), ami elősegítené a jobb megértését.

Ezen szeretne változtatni a „Köztünk élnek. Ismered őket?” című rendezvény, melyet 2013. június 1-jén és 2-án 10.00-18.00-ig tartanak a Millenáris D csarnokában. A látogatóknak lehetőségük lesz megismerkedni különböző országból érkező bevándorlókkal és kultúrájukkal. Az esemény célja, hogy magyarok és bevándorlók minél jobban megismerjék egymást, és könnyebben megtalálják a közös hangot.

Ízelítő a programból:

  • kerekasztal-beszélgetések, színházi előadás, filmvetítések, interaktív divatbemutatók,
  • kóstolók (afrikai, ázsiai, karibi ételkülönlegességek, kínai teaszertartás)
  • tánctanulás, ismerkedés különleges sportokkal (törzsi táncok, kizomba, olizás)
  • közös zenélés és kézműveskedés (kínai csomózás, hangszer- és ékszerkészítés)
  • gyerekprogramok (Ringató foglalkozás, meseolvasás idegen nyelven, tánc, játékok)

A rendezvényre - mely kerekesszékkel is látogatható – ingyenes a belépés. Megközelítés a Kis Rókus utcai bejárat felől. Az eseményt a RendezvényParádé Kft. és az Afrikáért Alapítvány szervezi. A projekt az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával valósul meg.

További információ:
www.koztunkelnek.hu

Rendezvénynaptár

2020. augusztus
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Kategoriak: