Kisded játékok
A KoMa Társulat legújabb bemutatója
2009. szeptember 22. kedd 10:57
Kisded játékok

Az iskolák helyszíneire látogató előadások egyik új irányzata a tornatermi színház műfajához kapcsolódnak. Az Orlai Produkciós Iroda és a Koma Társulat munkáját mutatjuk be. 

Ki a KoMa?

„Legyen ez a színház a kortárs magyar drámáké, tágabban a kortárs műveké - vagyis KoMa. Tíz fiatal színész szövetkezik nyitott formában nemcsak egymással, hanem azokkal a művésztársakkal is, akik hasonlóan látják a világot, mint ők, s akik megírják, megfestik, megzenésítik azt. Azokkal, akikkel együtt lehet gondolkodni. Azokkal, akikkel el lehet mondani, mi van itt és most, mit érzünk itt és most.

A közönséggel való kapcsolattartásnak is új formáit keresi, például az előadást követő beszélgetésekkel.

Össze kéne jönni. Ezért alakult a KoMa.”

Már a működésük elején nagy sikert arattak a Plazma című előadásukkal, amellyel 2008-ban elnyerték a POSZT egyik fődíját. A 2007. novemberi bemutató óta közel 100 előadást tartottak belőle! Az idei második bemutatójuk a Fédra Fitness is hasonlóan nagy sikert aratott mind a szakma, mind pedig a közönség körében, és ugyancsak meghívták a POSZT versenyprogramjába, valamint további nemzetközi Fesztiválokra is.

További információ: www.orlaiprodukcio.hu  
                               www.komatarsulat.hu

 

Legújabb bemutatójuk a Kisded játékok.


A darab igaz történetet dolgoz fel: négy tizenhét éves fiú egy parkban megerőszakolt egy tizennégy éves lányt. A bírósági tárgyalás három éven át tartott, így a színpadi szöveg is három évet fog át: a megerőszakolástól az ítélethozatalig.

A darab kíméletlenül vizsgálja az ok-okozati összefüggéseket, az előzményeket, megpróbálja mind a négy érintett szemszögéből ábrázolni az eseményeket. Választ nem ad, inkább gondolkodásra késztet a másik iránti tiszteletről és megértésről.

 

Az alkotók nem csupán a kortárs dráma szövegét szólaltatják meg, hanem kiegészítik olyan dokumentumokkal, újsághírekkel, „aktualitásokkal”, amelyek sajnálatos módon, a mi életünknek itt és most a jellemzői.


Az előadás után – a KoMá-s hagyományokhoz híven – az alkotók beszélgetést kezdeményeznek a nézőkkel az előadásról illetve az előadás kapcsán fölmerült kérdésekről, személyes problémákról.

Ki írta?


Edna Mazya író, dráma- és filmíró és rendező. Tel Avivban született 1949-ben. Színháztudományi és filozófiai tanulmányai után a Tel Aviv University-n szerzett diplomát (MA), ahol később drámaírást tanított. Mazya több drámája külföldön is színpadra került. Két sikeres regényt is publikált. Margalit-díjban részesült 1997-ben a The Rebels (Lázadók) és a Family Story (Családi történet) című darabjaiért, aztán Leah Goldberg-díjat kapott és jelölték Az év drámaírója címre (1998). Filmet is írt, mely elnyerte az Israel Academy Legjobb tévéfilm-díját (2004).

 

Edna Mazya:

Kisded játékok

A magyar változatot írta Deres Péter fordításának felhasználásával:
Lőkös Ildikó


Szereplők:

Guary Szandra
Egger Géza
Kovács Krisztián
Kroó Balázs
Lőrincz Sándor

 Arculat: Szöllősi Géza
Díszlet-jelmez: Cseh Renátó
Zene: Bolcsó Bálint
Mozgás: Fejes Kitty és Katona Gábor
Technikai munkatárs: Mervel Miklós
Technikus: Oláh Krisztina roka

Produkciós vezető: Gyulay Eszter

Producer: Orlai Tibor

Rendező: Zrinyi Gál Vince

A KoMa Társulat az eddigi előadásaihoz hasonlóan (Pl.: Plazma) elkészítette az előadás iskolai, „tornatermi” változatát, amelyet nagy örömmel mutatunk be minden középiskolában a diákközönségnek. És ahogy a KoMá-s előadásokat eddig is jellemezte, úgy ezután is, beszélgetést is kezdeményeznének a diákokkal az előadás után, megvitatván a felmerült problémákat, kérdéseket, gondolatokat a Mérei Intézet szakembereinek hathatós segítségével és részvételével.

További információk >>

Rendezvénynaptár

2020. augusztus
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Kategoriak: