Gyermekvédelem az MFPI-ben
2008. augusztus 19. kedd 20:04

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet keretein belül működő osztályunk feladata a gyermekvédelemben érintett intézmények szak-mai koordinációja, az együttműködés elősegítése, facilitálása, a megoldásközpontú szemlélet és az ehhez kapcsolódó módszertani eszközök terjesztése, továbbképzések szervezése, a szakmaköziség megteremtése a gondolkodásban és a gyakorlatban, valamint a civil szervezetek, illetve egyéb erőforrások bevonása a gyermekvédelmi tevékenységbe. Tevékenységünk folytonosságát az egyéni és csoportos tanácsadás, az esetmegbeszélő csoportok szervezése és bonyolítása, a meghatározott témák köré alakított munkacsoportok szervezése, szakmai irányítása és koordinálása jelenteti. Célcsoportjaink között kiemelt szerepet kapnak a nevelési-oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok, valamint a gyermekjóléti központok gyermekvédelmi szakem-berei. Szakmai segítséget szeretnénk nyújtani azoknak a családoknak is, akik gyermekvédelmi problémáinkkal felkeresnek bennünket.

Teamünk tevékenységének lényeges eleme a projektszerű építkezés.
Meghatározott projektjeink tematikusan dolgoznak fel problémákat, ráirányítják a figyelmet a gyermekvédelem neuralgikus pontjaira, és ezeken keresztül alaposabb szakmai irányvonalak és módszertani eszközök kidolgozását ösztönözzük.

Munkánk egyik legfontosabb rendeltetése, hogy szakmai közvetítő szerepet töltsünk be. Alapja a gyermekvédelmi intézményrendszer szereplőivel való kapcsolattartás, melyet a személyesség jellemez. Fontos szempont, hogy partnereink munkáját megismerjük, tapasztalatot cseréljünk, együttműködjünk a szakmai programok meg-valósításában.

Műhelyeket szervezünk, melyek nyitottak, egy-egy téma köré szerveződnek, a részt-vevők kreativitására és szakmai tapasztalataira építenek - ilyen pld. a "Gyermek-bántalmazás" munkacsoport, a Gyermekvédelmi felelősök munkaközössége stb. Az általunk szervezett különböző szakmai fórumok leggyakrabban alkalmazott formái a fókuszcsoportok, konszenzus csoportok, workshop-ok, konferenciák. Módszertani tevékenységünk másik fő iránya, hogy elősegítjük és részt veszünk a szakmai standardok, protokollok kialakítását célzó munkákban. Tematikusan összegyűjtjük az egyes problémák kezelésére alkalmazott egyedi megoldásokat, ellátásokat, szolgáltatásokat, és ezeket közreadjuk. A jó példákat feltárjuk, közzé tesszük (best practic). Szakmai adatbázisokat hozunk létre és juttatjuk el azok számára, akik az információkat használni tudják. Esetmegbeszélések, szupervíziók formájában a szakmai problémák kezelésében rendszeres támogatást nyújtunk. Tájékoztatjuk és formáljuk a szakmai közvéleményt, tematikus szakmai és tájékoztató össze-állításokkal, kiadványokkal. Fontos feladatunknak tekintjük a segítők számára nyújtott mentálhigiénés célú szolgáltatásainkat.

Tevékenységünk két kiemelt területe az agressziókezelés és a tehetséggondozás.

Konkrét, illetve további programjainkról, tevékenységeinkről az MFPI hírlevelében, honlapunkon, eseti meghívók formájában folyamatosan tájékoztatjuk az érintetteket.

Fótiné Németh Margit
osztályvezető és munkatársai

Rendezvénynaptár

2020. augusztus
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Kategoriak: