Állandóság és változás a környezettudatosságban
2012. február 10. péntek 10:04
környezettudatos

Elkészült a 9. évfolyamos fővárosi tanuló körében 2010. november 22-24. között lezajlott, a környezettudatosság témakörére irányuló második kérdőíves vizsgálat elemzése.

Az első vizsgálat környezettudatosságra vonatkozó megállapításainak megerősítése mellett arra a kérdésre is választ kerestünk a vizsgálat során, milyen mélységűek a középfokra lépő tanulók ismeretei a biodiverzitásra vonatkozóan.
A 2010-es, második vizsgálat a környezettudatosságra vonatkozó kérdések túlnyomó többsége vonatkozásában megerősítette a korábban tapasztaltakat. A tanulók ez irányú általános iskolai tapasztalataiban nem állapíthattunk meg számottevő eltérést. A környezet állapotát, a környezetvédelem fontosságát illető kérdésekben is megegyezik a tanulók véleménye a korábbi vizsgálatban tapasztalattal, a környezetvédelem ügyét befolyásoló tényezők fontosságának megítélését és az ártalmas magatartásformákat illetően azonban jelentős eltérések mutatkoztak, melyek további vizsgálódást indokolnak a területen. Egybevágnak a tanulói válaszok a korábbi vizsgálat eredményeivel a személyes szerepvállalás, a kérdéskör globális szemlélete és a programokban való részvétel vonatkozásában, ugyanakkor a környezetet érintő gondok megítélésében kismértékű változást tapasztaltunk.
A kérdőíven új elemként megjelenő, a biodiverzitásra vonatkozó kérdésekre adott válaszok alapján pusztán a kifejezést nem ismerték eddig a tanulók, az általa lefedett tartalmakat illetően rendelkeznek többé-kevésbé természettudományos ismereteken alapuló ismeretekkel, beállítódásuk, vélekedéseik azok finomításával a kívánt irányba hangolhatók.
A tanulók aktivitásra, részvételre, további tájékozódásra való nyitottsága lehetőséget biztosít a témában való kreatív elmélyedés, proaktív részvétel iskolai, osztály vagy szakköri formában történő megtervezésére, melyből az egyénen, közösségén túl mindenki profitálhat.

Kapcsolódó anyagok

Rendezvénynaptár

2019. július
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Kategoriak: