E4A - Erasmus for All program 2014-től
2013. december 25. szerda 10:39
e4a

Az Egész Életen Át Tartó Tanulás Program és a Fiatalok Lendületben Program várhatóan egyetlen összevont programban folytatódik 2014-től. Az új program valószínűleg az Erasmus for All (Erasmus Mindenkinek) nevet viseli.

Hétéves ciklus végére érnek 2013-ban az Európai Unió nemzetközi mobilitási programjai. Az Egész Életen Át Tartó Tanulás Program és a Fiatalok Lendületben Program a mostani tervek szerint egyetlen nagyszabású programban folytatódik 2014-től: az új program valószínűleg az Erasmus for All (Erasmus Mindenkinek) nevet viseli majd.

A 2014-től 2020-ig tartó új program a maga eszközeivel az EU 2020 stratégia megvalósításához járul hozzá, melynek célja a növekedés és a foglalkoztatottság növelése.

Az új program részletein jelenleg is dolgoznak az Európai Bizottságban, a tervezet elfogadása 2013 novemberére várható. Az alábbi információk tehát csak tájékoztató jellegűek, nem véglegesek és nem teljes körűek.

Az új program a tervek szerint az oktatás, ifjúság és a sport területeit foglalja magában. Három fő alprogram jön létre, melyekben a Fiatalok Lendületben Program jelenlegi formájából több tevékenységtípus is tovább él majd:
1. Ifjúsági mobilitás - például ifjúsági cserék, EVS Európai Önkéntes Szolgálat (2-12 hónap), ifjúsági munkások egyéni mobilitása (2 nap - 2 hónap);
2. Stratégiai együttműködések: befogadás, együttműködés és jó példák cseréje - például rövid távú EVS (2 hét-2 hónap), ifjúsági munkások hosszú távú mobilitása, nemzetközi ifjúsági kezdeményezések;
3. Szakmafejlesztés - az ifjúsági szakmához, az oktatási- és képzési rendszerhez kapcsolódó fejlesztések, peer-learning, a nem-formális tanulás elismertetése.

Az új program tehát nem az egyes szektorok szerint tagolódik majd, mint most, hanem a három fő tevékenységtípus köré épül. A külön ifjúsági fejezet meglétéről jelenleg is folynak a tárgyalások. A program javasolt költségvetése a hét évre 19 milliárd EUR, de a tényleges összegről egyelőre egyeztetések folynak az Európai Bizottság, a Tanács és a Parlament között.

Néhány várható újdonság, érdekesség az új programmal kapcsolatban:
- egy szervezet egy alprogramon belül egy pályázattal több tevékenységre is pályázhat;
- a pályázók köre alapvetően nem változik, de a program nyit a CSR-ban aktív cégek, intézmények felé is;
- az 1. alprogram nyitott az Európai Unióval szomszédos partnerországok felé is;
- az EVS adatbázis megújul;
- az elektronikus űrlap (E-form) kizárólagos használatával megszűnik a papír alapú pályázás és beszámolás.

Az Erasmus for All program szórólapja tartalmazza a program fő célkitűzéseit.

Forrás: Eurodesk

Forrás: Eurodesk

Rendezvénynaptár

2020. június
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Kategoriak: