Zöldombudsmanok üléseznek Budapesten
2014. április 22. kedd 12:05
zold

Szabó Marcel jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes kezdeményezésére 2014. április 17-től Budapesten üléseznek a legsikeresebb zöldombudsmanok, hogy segítsék az intézmény elterjedését a világban.

A rendezvényt köszönti Ban Ki Mun ENSZ főtitkár, a fővédnök Áder János köztársasági elnök, megnyitó beszédet mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke. A háromnapos konferencia célja a hatékony, jó gyakorlati megoldások összegyűjtése és egy ideális intézményi modell közös megalkotása, amely mintaként szolgálhat azon országok számára, ahol ezután szeretnék létrehozni a jövő nemzedékek ombudsmani intézményét - mondta Szabó Marcel az MTI érdeklődésére. A magyar zöldombudsmani intézmény világszerte az egyik leggyakrabban hivatkozott pozitív példa - tette hozzá. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ez az elismertség nagy felelősséggel párosul. Példaként említette, hogy a rendezvényen részt vesznek holland és norvég civil szervezetek, amelyek részben a magyar tapasztalatokra építve szeretnék hazájukban elérni egy, a jövő nemzedékek biztosához hasonló poszt létrehozását. A zöldombudsmanok legfontosabb feladata érvényt szerezni annak a gondolatnak, hogy az elődöktől örökül kapott természeti környezetet, az élet feltételeit biztosító vizet, levegőt, talajt, az élővilág sokféleségét "kötelességünk a jövő nemzedékeknek sértetlenül továbbadni" - mondta az biztoshelyettes. 

A jövő nemzedékek jogaiért fellépő biztosok, a "lelkiismeret ébresztői" e cél érdekében formálják a közvéleményt, közvetítenek tudomány és politika között, próbálják érzékeltetni a döntéshozókkal, hogy a tudomány megállapításait nem hagyhatják figyelmen kívül, mert azzal a jövő alapjait ássák alá - magyarázta a szakember.
A politikusoknak meg kell barátkozniuk azzal a szemléletmóddal, amely szerint bizonyos területeken nem szabad csupán négyéves parlamenti ciklusokban, választástól választásig gondolkodni, mert a rövid távú politikai sikerek hosszabb távon súlyos kockázatokkal, veszélyekkel járhatnak az egész közösségre. Különösen a környezetvédelem igényel ilyen messzebbre tekintő tervezést, de érzékelhető, hogy az egészségügy, az oktatás vagy a nyugellátás terén sem elegendő csupán egyéves periódusokban gondolkodni - figyelmeztetett Szabó Marcel.
"Ugyanúgy nem lehet a jövő nemzedékek rovására elherdálni természeti erőforrásainkat és az abban megtestesülő elemi életfeltételeket, ahogy nem hagyhatunk gyermekeinkre, unokáinkra adósságokat, kifizetetlen számlákat" - tette hozzá.
A mindeddig példa nélküli rendezvényen a magyar zöldombudsman mellett rész vesznek a hasonló feladatokkal, de jobbára szűkebb hatáskörrel felruházott finn, kanadai, új-zélandi, walesi, német, norvég, illetve a már megszüntetett izraeli intézmények képviselői, továbbá elméleti szakemberek.
A tervek szerint a konferencia résztvevői együttműködési memorandumot írnak alá.

Forrás: MTI

Rendezvénynaptár

2019. december
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Kategoriak: