Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Október 2. - Az erőszakmentesség világnapja
"Légy te a változás, amit látni akarsz!" (Gandhi)
2009.10.02. péntek
HNV

Az ENSZ Közgyűlése 2007-ben nyilvánította október másodikát, Mahatma Gandhi születésnapját, az erőszakmentesség világnapjává.

Ezen a napon világszerte megemlékezéseket, figyelemfelhívó rendezvényeket  tartanak az erőszakmentesség iránt elkötelezettek azért, hogy tudatosítsák: a háborúk és az erőszak nem megoldás a társadalmi és szociális problémákra, mert a háború háborút, az erőszak erőszakot szül.

Gandhi az angol gyarmati elnyomó hatalommal helyezte szembe az erőszakmentes ellenállás magatartását - és győzött, bár az életét elvette egy merénylő.
Születésnapján, 2009. október 2-án indul útjára a Világ Körüli Menet nemzetközi delegációja. A résztvevők 90 országon kelnek át, 160.000 km-t tesznek meg, három hónap alatt járják be Földet. Az akció példa nélküli összefogás, ezzel kívánják felhívni a figyelmet a béke, az erőszakmentesség ügyére. A  Békemenet 2009. november 4-én érkezik Magyarországra.
Portálunkon interjú-sorozatot indítunk, megkeresve, megszólítva azokat a személyiségeket, akik az elmúlt évtizedekben tevékenyen, példamutatóan munkálkodtak hazánkban a békéért, a hadkötelezettség megszüntetéséért és az erőszakmentes tudatosságért.

 

Mahátma Gandhi


Eredeti neve Mohandász Karamcsand Gandhi.

Későbbi nevét híveitől kapta; a Mahatma szanszkrit szó, jelentése: „nagy lélek”. Ezen a néven ismeri őt az egész világ, s vált a békés ellenállás jelképévé.
Gandhi 1869-ben született Indiában.  Londonban tanult jogot 1888 és 1891 között, ám odautazása előtt önmegtartóztatási fogadalmat tett, melyhez egész életében hű maradt.
1893-ban egy indiai cég jogtanácsosaként Dél-Afrikába utazott, ahol a hindu kisebbség szószólója lett. Ebben az időben alakította ki filozófiai rendszerét, melyre egész pályafutása épült. Elvének lényege, hogy az igazság ereje győz, így passzív ellenállással kell elérni a kitűzött célokat.
Bár elítélte az agresszió minden formáját, és kizárólag erőszakmentes fellépésre buzdított, az angol hatóságok 1922-ben mint veszélyesnek ítélt agitátort hat évi börtönbüntetéssel sújtották.
1930. március 12-én is békés szándékkal indult az ún. sómenet élén Dandiba, hogy tiltakozzon a britek sómonopóliuma ellen és kiharcolja India függetlenségét.
Célja mindvégig az egységes, független India megteremtése volt, és fáradhatatlanul foglalkozott a hindu–muzulmán egység kérdéseivel is. Meggyőződése volt, hogy a hinduk és muzulmánok közeledését, a két vallás szolidáris egymás mellett élését a szeretet és az odaadás újfajta elvének - az erőszakmentességnek - a követésével kell megvalósítani.
1942-ben Gandhit újból letartóztatták; szabadulása után azonban szembesülnie kellett azzal, hogy politikai küzdelme nem érte el a célját: a hinduk és muzulmánok kiegyezése nem jött létre, nem tudta elejét venni a véres zavargásoknak, és a volt gyarmat 1947-es függetlenné válásával két országra szakadt: Indiára és Pakisztánra.
1948. január 30-án, miközben arra akarta rávenni a hindu közösséget, hogy tegyen engedményeket a muzulmán kisebbségnek, Új-Delhiben egy szélsőséges nacionalista, Nathuram Godse lelőtte.
Az iránta érzett mélységes tiszteletből Dzsaváharlál Néhrú első indiai miniszterelnök lánya, nevét Indira Gandhira változtatta.

 

Az erőszakmentesség jelének értelmezése

Az aktív erőszakmentesség jele (vagy röviden erőszak-mentesség jel) egy új szimbólum, mely az emberiség legősibb törekvéseit jelképezi. 
A jel fizikailag két koncentrikus körből áll, melyek között egy-egy körív teremti meg a kapcsolatot. A kör mint jel évezredek óta sok jelentéssel bír, de a legtöbbjük a tökéletességhez kötődik. Jelképezheti például az emberi lényt, mivel az emberi lelket is tekinthetjük tökéletesnek, de jelképezheti akár az Univerzumot, mint a tökéletes mindenséget.

A jel két egymáshoz kapcsolódó, de önálló jelentés-tartalommal is bír. Első értelmezés szerint a belső kör a személyt jelképezi, a külső kör pedig az őt körülvevő társadalmat, bolygót, univerzumot, a két körív pedig a közöttük lévő kapcsolatot, hisz az aktív erőszakmentességre irányuló  javaslatunk egy aktív életmódot javasol, ahol sokat teszünk az  emberiségért, de mi magunk is sokat gyarapszunk ebből.
A másik értelmezés ezzel párhuzamosan az erőszakmentesség két  legfontosabb, számos vallás és kultúra által ismert javaslatára épül. Eszerint a belső kör jelöli a belső egységet (Tedd azt, amit érzel és gondolsz!), a külső kör jelöli a külső egységet (Bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak!), a két körív pedig ezen javaslatok szétválaszthatatlanságát, egységét képviseli.

A teljes jel, mint szimbólum pedig egyértelműen egy spirálszerű, mozgásban lévő, dinamikusan táguló képzetet kelt, ami az aktív erőszakmentesség erejét és világot átalakító szerepét jelképezi.

Forrás: eroszakmentessegnapja.zoldpok.hu

 

Rendezvénynaptár
<2020. április>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu