Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Közlésre vár az új Nemzeti alaptanterv
2011.10.27. csütörtök
almafesztival
Úton a jó állam felé. Változások fenntartói és pedagógus szemmel" - címmel konferenciát szervezett az Országos Pedagógiai Szolgáltató Intézet és a szobi Fekete István Általános Iskola 2011. október 20-án. A rendezvényen főképp a közoktatás aktuális kérdései szerepeltek: a köznevelési törvény, az új Nemzeti alaptanterv, az iskolák államosítása és a pedagógusokra váró változások sokasága.

Az új köznevelési törvény nem kétharmados törvény, bár ez lesz az őszi ülésszak egyik legfontosabb törvénye - hívta fel a jelenlévők figyelmét a lényeges részletre Pánczél Károly parlamenti képviselő, az országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottságának tagja a konferencia bevezetőjében. Rávilágított, hogy a közoktatás kérdései közvetlenül érintenek 150 ezer pedagógust, országszerte több tízezer szakmai segítőt, 1,2 millió gyereket, valamint a szüleiket. Összességében tehát több millió ember életét befolyásolják majd a változások. Ennek ellenére nagyon sok még a bizonytalanság. Egyelőre csak a célok ismertek, a megvalósítás részletei kevéssé. Még nem tudható, miként tervezik az intézmény átadások folyamatát. Az bizonyos, hogy a jövőben az oktatást közszolgálatnak tekinti az állam, és erősíteni kívánja a saját szerepvállalását ezen a területen is. Ezzel összhangban új Nemzeti alaptanterv készül, ingyenes tankönyvekkel. Várakozással figyeli a szakma a beharangozott életpályamodell és az ismét bevezetendő szakmai felügyeletről szóló híreket is.

Pánczél Károly a tervezett változások egy elemét a saját tapasztalatai alapján vázolta. Mint mondta, az iskolák államosításának helyességéről még őt is meg kell győzni, mert ebben a tekintetben nem alakult ki szilárd meggyőződése. Azonban sokan vannak ezzel így. A kormányzó pártok 270 tagú parlamenti frakciójában 70–90 képviselő rendelkezik önkormányzati tisztséggel is. Egyéni mérlegelésre vár, ki, hogyan látja a választókörzete jövőbeli esélyeit, lehetőségeit. Pánczél Károly a saját környezetében is ismer olyan települést, ahol az iparűzési adóbevételekből minden évben kifizetik a 13. havi fizetést a közalkalmazottaknak. Ugyanakkor olyan helység is akad a választókörzetében, ahol a kisdiákok fagyoskodtak az októberi hideg napokban, mert nem volt fűtés az iskolájukban. 

A kérdések és a megfontolandó következmények felsorolás után egy lényegi információ is elhangzott az előadásában. Ha az iskolák állami kézbe adásáról dönt a parlament, akkor az csak 2013.januárjától történhet meg a költségvetési tervezés ütemezése miatt. Viszont addig még elkezdik működésüket a járási hivatalok, és feláll az úgynevezett Intézményfenntartó Központ is. Utóbbi az adminisztrációs feladatokat fogja levezényelni. De mindennek a vagyonátadás lesz az alapja, és azoknak az adónemeknek és mértékeknek a meghatározása, amelyeket az állam az önkormányzatoktól magához vesz. Iparűzési adóról, gépjármű adó bevételről és más – eddig nem meghatározott - adónemekről van szó.

A pedagógusokat közvetlenül érintő tervezett óraszám-növekedés és az életpályamodell is szóba került. A képviselő szerint nem választható szét az óraszám emelése és a fizetések növekedését eredményező életpályamodell bevezetése. „Az botrányos lenne, ha külön kerülne bevezetésre” – mondta. Az előzetes költségvetési becslések szerint 186 milliárd forint plusz kiadással jár az elképzelés megvalósítása, de ez is csak 2013-tól lehetséges – zárta gondolatait a parlamenti képviselő.

Varga Mária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tanácsadója vázolta a Köznevelési törvény fő elképzeléseit. Újdonság lesz a Híd 1 program, amely az általános iskolát befejezett, de nem továbbtanuló gyerekeknek szerveznek. Egy esztendeig kompetenciafejlesztést terveznek számukra, hogy esélyt kaphassanak a további fejlődésre, tanulásra. A Híd 2 program során a tanulók rész-szakképzettséget szereznek, ám innen is továbbléphetnek az oktatási rendszervben, ha szeretnének.

Dr. Horváth Zsuzsanna, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos főmunkatársa az Új Nemzeti alaptantervről (NAT) beszélt. Az alaptanterv a köznevelési törvényhez kapcsolódó kormányrendelet lesz, amit ugyancsak hamarosan nyilvánosságra hoznak.

Az alaptanterv szimbolikus dokumentum, tartalma üzenetértékű a tudásközvetítés, a nemzedéki kapcsolatok szempontjából. Arra a feltevésre alapul, hogy létezik egy közösnek tekinthető műveltség, mely az iskolai tudás tartószerkezete – ismertetette az alapelveket a tudományos kutató. Majd elmondta, hogy eddig 82 kerettantervet állítottak össze az iskolai oktatómunka tartalmának meghatározására.

Az új alaptanterv elsősorban az Európai Unió által meghatározott kulcs kompetenciák és műveltségterületek fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, de számos új elemmel is gazdagodik a tartalma. Hangsúlyosabb szerepet kapnak a gyakorlati tevékenységek és az életviteli kompetenciák. Példák sorával illusztrálta az előadó, hogy mely intézmények mely ismereteket javasolták beletenni az alaptantervbe. A Nemzeti Média-és Hírközlési és Hatóság a tanulók médiahasználatának tudatosságát szeretné erősíteni. A közlekedési szakemberek közlekedési ismereteket, a KRESZ tudnivalóit szorgalmazzák.  A pénzügyesek a pénzügyi és a vállalkozási kultúra alapjainak elsajátítását támogatják a tanórák során. Míg mások az egészségügyi prevenciót, a családi életre nevelést szeretnék az iskola falai közé bevinni.  

Az oktatáskutató a hallgatóság számára elmondta még, hogy az új NAT hamarosan nyilvánosságra kerül. Az érdeklődők várhatóan novemberben ismerkedhetnek meg az elképzelésekkel, tervekkel az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján keresztül. Sőt, interaktív formában történő véleményezésre is lehetősége lesz az érdeklődőknek.

Almafesztivál is zajlott a rendezvény helyszínén

Fotó, szöveg:
Tasi Katalin
KatedraOnline.hu

Rendezvénynaptár
<2020. február>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu