Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Véleményezhető a köznevelési törvény végrehajtási rendeletének tervezete
2012.06.14. csütörtök
paragrafusok

Az EMMI honlapján elérhető "A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet tervezete", amelyet véleményezésre tett közzé az oktatási tárca.

A jogszabály tervezetének véleményezési határideje: 2012. június 26.
Véleményezési cím: jogalkotas@emmi.gov.hu

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény keretjellegű szabályozása miatt szükséges az új törvény végrehajtására vonatkozó kormányrendeleti szintű részletszabályok megalkotása.

A közzétett anyag, amelyet a kabinet még nem tárgyalt, azt tartalmazza, hogy a köznevelési törvény keretjellegére való tekintettel kormányrendeletben szabályozzák a térítésmentesen, a térítési díj vagy a tandíj mellett igénybe vehető általános iskolai, az alapfokú művészetoktatási, a középfokú nevelési-oktatási, az óvodai és a kollégiumi nevelést.
"Ha a köznevelési intézmény nem vesz részt a kötelező állami feladatellátásban, a szolgáltatás igénybevételére tandíjfizetés mellett kerülhet sor" - olvasható a szövegben.
A tervezet kitér arra, hogy a köznevelési törvény alapján számos szervezet, hatóság köteles az oktatási ágazat nyilvántartásába, azaz szeptembertől a köznevelés információs rendszerébe (KIR) adatot szolgáltatni. A megváltozott jogszabályok alapján számos új szereplő került adatszolgáltatási pozícióba, mások adatszolgáltatási kötelezettsége pedig megszűnt.
A KIR fő részeit (intézménytörzs, személyi nyilvántartás, pénzügyi-gazdasági modul, a kötelező feladatban való részvétellel kapcsolatos adatok rendszere) a tervezetben szabályozzák.
A dokumentum azt is rögzíti, hogy 2013. szeptember 1-jéig az egyházi és magánintézmények működtetéséhez az állam a mindenkori költségvetési törvény alapján támogatást biztosít.
A helyettesítési rendszert 2012. január 1-jétől a fővárosi és a megyei kormányhivatal vagy a fővárosban a főjegyző működteti, 2013. január 1-jétől annak a működtetője az állami intézményfenntartó lesz, ugyanis a munkaerő-gazdálkodási rendszer részeként a helyettesítési rendszer működtetése nem igényel többletforrást.
Az állami intézményfenntartó a munkaerő-gazdálkodási rendszer keretében határozza majd meg a létszámgazdálkodás, a munkaidő-kihasználás, a munkaerő közös foglalkoztatása elveit, meghatározott feladatoknak a helyettesítési rendszer, illetve az utazószakember-hálózat igénybevételével történő megoldását. A munkaerő-gazdálkodási rendszer tartalmazza majd az egyes intézmények rendelkezésére álló létszámot és az adott létszám kihasználásával összefüggő adatokat.
A tervezetben azt javasolják: a pedagógus végzettséggel rendelkező személy külön díjazást a nyilvántartásba kerülésért, a közvetítésért ne kapjon, bért csak a foglalkoztatása esetén vehessen fel.
Az adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése és az elektronikus nyilvántartás lehetőséget ad a folyamatos visszacsatolásra, ellenőrzésre is, tervezhetőbbé válik a pedagógusszükséglet és ismertté válik a kínálat is - írták, hozzátéve: a helyettesítési rendszer igénybevétele nem lenne kötelező, így továbbra is biztosítható lenne az, hogy a köznevelési intézmény saját hatáskörben oldja meg a helyettesítést.

Forrás: Oktatási Államtitkárság/MTI/budapestedu.hu

A dokumentum elérhető portálunkról is:

Rendezvénynaptár
<2018. május>
HKSzCsPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu