Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Országos Tehetségnap 2012.
Szerző: Végh Györgyi
2012.03.26. hétfő
országos tehetségnap
Az Országos Tehetségnapot - immár hagyományosan - a Tehetség napja, Bartók Béla születésnapja alkalmából szervezte meg a Nemzeti Tehetségpont 2012. március 24-én. Az ünnepi eseményre a budapesti Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében gyűltek össze a hazai tehetségügy elhivatottjai, hogy kifejezzék meggyőződésüket: "a tehetség nemzeti ügy, a fiatal tehetségek támogatása a jövő záloga".

A rendezvény kezdetén "A kilenc csodaszarvas" hangzott el  Bartók Béla előadásában hangfelvételről, majd a tanácskozást Sólyom László korábbi köztársasági elnök, tehetségnagykövet köszöntötte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a minőségi tanárképzés beindítása a tehetséggondozás kulcskérdése.

Az Országos Tehetségnap alkalmából kezdte meg munkáját két új tehetségnagykövet: Görbicz Anita világhírű kézilabda játékos és Králik Károly Géniusz-díjas feltaláló, üzletember. Velük együtt immár tízen képviselik a magyar tehetségeket a nagyvilágban. A Magyar Tehetség Nagykövetének második alkalommal kért föl ismert, a tehetségek támogatásában személyes példájukkal és tevékenységükkel meghatározó szerepet játszó személyiségeket a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács. A Tehetségnagykövet címeket Prőhle Gergely EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Havass Miklós, az NTT alelnöke ádta át.

Az Országos Tehetségnapon került sor a „Felfedezettjeink” pályázat eredmény-hirdetésére is. A díjazottakat prof. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke köszöntötte. Összesen 17 fiatal részesült pénzügyi támogatásban vagy tárgyjutalomban. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács második alkalommal hirdette meg pályázatát a Tehetségpontok és Tehetségsegítő Tanácsok által felkarolt ígéretes ifjú tehetségek számára. A kiírás értelmében az intézmények legfeljebb három, az elmúlt évben felfedezett ifjú tehetség bemutatásával pályázhattak. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács fődíját három fiatal, Bucz Magor Soma budapesti, Mohai Zsófia pécsi és Vámi Tamás Álmos bonyhádi tehetség nyerte el. A Nemzeti Tehetségpont további 12 ifjú tehetséget részesített különdíjban az adózók 1%-ának fölajánlásaiból és az „Adj egy Tálentumot!” adománygyűjtő kampányban befolyt összegből. Az AEGON Biztosító két tárgyjutalom fölajánlásával további két díj odaítélést tette lehetővé. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács felhívására közel háromszáz fiatal tehetség pályázata érkezett be Magyarországról és a határon túlról.

A rendezvényen többek között prof. Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese tartott előadást a zene szerepéről a tehetség kibontakoztatásában, prof. Bagdy Emőke pedig arról, hogyan védhető meg a tehetséges gyermek önmagától. Felszólalt dr. Gloviczki Zoltán, a NEFMI közoktatásért felelős helyettes államtitkára is, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az új köznevelési törvény kiemelten kezeli e tehetséggondozás ügyét. Kitért arra is, hogy a készülő Nemzeti alaptanterv a kötelezően oktatandó minimum, az elnevezésben is szereplő közös alap meghatározását célozza, a tehetségeknek ennél többet lehet és kell is kapniuk a közoktatás rendszerén belül.

A hagyományokhoz híven ünnepélyes keretek között az Országos Tehetségnapon adták át a Tehetségek Szolgálatáért Életműdíjakat. A Tehetségek Szolgálatáért Életműdíj elismerésben részesült dr. Gambár Katalin főiskolai tanár, a Gábor Dénes Tehetségpont koordinátora, Oláh Gábor Péter kémiatanár, a Patrona Hungariae Iskolaközpont tehetséggondozásért felelős igazgatóhelyettese, dr. Pataricza András villamosmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára, az OTDT elnökségi tagja, és az idén 80 esztendős Prof. Franz J. Mönks, az Európai Tehetségtanács (ECHA) örökös tiszteletbeli elnöke, aki a kitüntetést később, egy Tokajban rendezendő tehetségfejlesztő konferencián veszi át. Az elismerést a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács három éve ítéli oda olyan személyiségeknek, akik a fiatal tehetségek felkarolása terén végzett önzetlen és eredményes munkájukkal mindannyiunk számára példát mutatnak.

A konferencián Dr . Szvathné Dr. Szalay Márta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgató-helyettese adott tájékoztatást a Nemzeti Tehetség Program hazai és EU-s pályázati forrásokról, s bejelentette, hogy ebben az évben közel 3 milliárd forint jut támogatásra a Nemzeti Tehetség Program  pályázati forrásain keresztül. Közvetlenül a tehetséggondozás céljait szolgálják a Nemzeti Tehetség Alap terhére kiírt pályázatok és az Új Széchenyi Terv TÁMOP pályázatainak egy része is. 
2012-ben három alkalommal, januárban, áprilisban és októberben jelenteti meg a tehetséggondozó tevékenységek széles palettáját támogató pályázatait az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, illetve a Wekerle Sándor Alapkezelő honlapján, uniós forrásból pedig a Magyar Géniusz Program és az Iskolai Tehetséggondozás pályázat keretében ismét számos intézmény nyerhet támogatást. A 2012/2013-as tanévtől pedig várhatóan új országos program indul majd, Tehetséghidak néven.

Az Országos Tehetségnap megszervezésében és lebonyolításában aktívan részt vettek a tehetségpontok: a tehetségnap díszvendégét, Horgas Eszter fuvolaművészt a Weiner Leó Zeneiskola növendékei kísérték, a programot záró divatbemutatón pedig a Debreceni Divat és Művészeti Szakközépiskola Tehetségpont diákjainak kreációi vonultak fel. A kávészünetben felszolgált édességeket a Ceglédi Cukrász Tehetségpont tehetséges diákjai készítették, a vendégek a Tehetségpontok Művészeti Tagozatának óvodásai és általános iskolásai által készített ajándékokat vehettek át.

Rendezvénynaptár
<2019. augusztus>
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu