Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Tanévindító szakmai nap
- Az iskolaigazgatók is készülnek a változásokra
2011.10.05. szerda
tanevindito_hallgatosag

Az Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetsége 2011. szeptember 29-én a fővárosban, az Erzsébetligeti Művelődési Házban hívta össze tagjait.  A rendezvényt Dr. Csomor Ervin, a kerület alpolgármestere nyitotta meg.

Az alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy a Budapesten általában jellemzőnek mondható tendenciával szemben a kerületben folyamatosan nő a beiskolázandó gyerekek száma. Emiatt a lakosság és az önkormányzat is kiemelten kezeli az oktatás kérdését.  A XVI. kerület vezetése már most eldöntötte, hogy ha a sajtóban megjelent terveknek megfelelően az iskolák államosítása megtörténik, akkor ők visszaveszik az iskolák fenntartói jogát. Hiszen az iskolaépületek tulajdonjoga az önkormányzaté marad. Létesítményüzemeltetőként egyébként is sok feladat hárulna továbbra is rájuk.

Az Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetségének elnöke, Dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella is nagy várakozással tekint a közoktatásra vonatkozó törvényi változások elé. Figyelemmel kíséri a köznevelési törvénnyel és az életpálya-modell koncepciójával kapcsolatos információkat. Mindezek miatt a tanévnyitó szakmai nap vendégeit is a változásokra való felkészülés jegyében hívták meg. Atkári Zsuzsanna Budapest Főváros Kormányhivatalának Közoktatás- értékelési Osztályának vezetője az év elejétől bevezetett feladatkör módosítások elemeit ismertette Iskola- Kormányhivatal- Törvényesség címmel tartott előadásában.

Szó esett az elavult taneszköz jegyzékről, amelyen az osztályvezető szerint korszerűtlen eszközök sokasága található. Ezek kötelező beszerzése felesleges kiadásokat jelent az iskoláknak. A kormányhivatal feladata pedig a jegyzéken szereplő tételek meglétének ellenőrzése. A listát időszerű volna korszerűsíteni, illetve az iskolák számára nagyobb szabadságot engedni a beszerzésekben - javasolta az osztályvezető.

Előadásában kitért a tanulási képességvizsgálatok tapasztalataira, a sajátos nevelési igényű - SNI-s - gyerekek oktatására is. „Az SNI olyan, mint a közgyógyellátás. Olyan értelemben, hogy akiről megállapítják, hogy SNI-s, az többletszolgáltatásra jogosult, amit az iskolájában meg kell kapnia.” – magyarázta Atkári Zsuzsanna annak kapcsán, hogy a fővárosban zajló tanulási képességvizsgálatokat is kormányhivatal ellenőrzi.

Dr. Grezsa Ferenc a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatója a magyar társadalom egészségi állapotáról, az egészségtudatos élet új megközelítéséről tartott előadást. Kiemelte, hogy a korábbi vélekedésekkel ellentétben az élet fordulataihoz való pozitív hozzáállás alkalmazkodás legalább olyan fontos az egészségmegőrzésben, mint az egészséges és sportos életvitel. Vagyis a lelki egészség, a személyiség összerendezettsége, az a tudat, hogy hatással vagyunk a saját életünkre, van értelme a létezésünknek – ugyanolyan fontos, mint fizikai erőnlét. A szakember előadásában a formálódó drogstratégiáról is beszélt. Felhívta a jelenlévők figyelmét a Drogstratégia.hu című honlapra, ahol az előkészítés részleteiről is beszámolnak.

A szakmai nap zárásaként Dr. Selmecziné dr Csordás Mária, a Pedagógusok Szakszervezetének jogtanácsosa tartott eligazítást a közoktatási intézmények aktuális munkajogi kérdéseiről.

 

Szöveg: Tasi Katalin
Fotó: Szabó Réka Zsuzsanna
és Riesch Tamás

Rendezvénynaptár
<2020. február>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu