Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Tankötelezettség Európában
2011.03.02. szerda
európa

A március 1-jén ismertetett „Széll Kálmán-terv” szerint az általános tankötelezettséget 18-ról 15 éves korra szállítják le; a rendelkezést tartalmazó közoktatási törvény jövő év szeptemberében lép hatályba. De mi a helyzet Európa többi országában?

A világ azon országaiban, ahol van tankötelezettség, annak felső korhatára 11–18 év között szóródik. Európában napjainkban minden országban általános a tankötelezettség, mely a legtöbb esetben 15–16 éves korig tart - a legtöbb országra ugyanakkor a felső korhatár emelkedése jellemző (Angliában például a közeljövőben kívánják 17, majd 18 évre emelni a tanköteles kor felső határát).

A világon elsőként 1717-ben I. Frigyes Vilmos porosz király  vezette be az általános tankötelezettséget. Oktatásügyi követelmények” elnevezésű rendelete előírta, hogy minden 5 és 12 év közötti gyermeknek a téli hónapokban minden nap, nyáron pedig hetente egyszer-kétszer látogatnia kellett az iskolát.

A tankötelezettség felső határát ugyanakkor nemcsak egy meghatározott életkorhoz, hanem egy bizonyos végzettség eléréséhez is köthetik az országok, ez jellemzi például Hollandiát, ahol azok számára írtak elő 18 éves korig tartó tankötelezettséget, akik nem rendelkeznek egy meghatározott szintű végzettséggel.

Hazánkban az 1996-os törvénymódosítás során emelkedett a tankötelezettség felső korhatára az addigi 16 éves korról 18 évre. Magyarország - jelenleg - azon országok közé tartozik, ahol európai viszonylatban a legtovább tart a tankötelezettség: a 18 év mint felső korhatár Európában csupán Belgiumra, Hollandiára és Németországra jellemző. A környező országok közül Horvátországban 14, Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Szerbiában, Szlovéniában 15 éves korig kötelező iskolába járni, Romániában és Szlovákiában 16, Ukrajnában pedig 17 éves korig tart a tankötelezettség.

A Széll Kálmán-terv szerint a tankötelezettség felső korhatárának tizenöt évre való leszállításának célja, hogy a 15. évüket betöltő fiatalok választhassanak, folytatják-e a tanulmányaikat vagy munkába állnak. A bejelentés mindenkit meglepett, hiszen a közoktatási törvény tervezete azt tartalmazta, hogy a tankötelezettség korhatárát 17 évre szállítják le. Az elképzelés heves tiltakozást váltott ki szakmai körökben és a szakszervezetek részéről is.

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu