Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Vitázik a világ ifjúsága

4. alkalommal lehetünk tanúi egy izgalmas záróvitának, melyet a Vitázik a világ ifjúsága projekt idei legtehetségesebb vitázói folytatnak német nyelven az Andrássy Egyetem Tükörtermében.

Helyszín: Andrássy Egyetem, Tükörterem, 1088 Budapest Pollack Mihály tér 3.
Kezdete:2014.05.28. szerda 11:00
Vége: 2014.05.28. szerda 15:00

"Visszavonják-e a közterületen való életvitelszerű tartózkodásról szóló szabályozást Magyarországon?"

Ezzel a kérdéssel foglalkoznak mélyrehatóan a Vitázik a világ ifjúsága projektben részt vevő magyar fiatalok a IV. országos döntőn. Egyszerű válaszok itt azonban nem lesznek elegendőek. A 24 perces német nyelvű vitában az ütős érvek mellett fontos a koncentráció, és hogy a felek megfelelően reagáljanak az elhangzott hozzászólásokra. Nehezíti a helyzetet, hogy a fiatalok nem választhatják ki előre a pozícióikat. A döntőbe jutott négy tanuló között a helyszínen sorsolják ki a pro illetve contra szerepeket, így előfordulhat az is, hogy a saját véleményükkel ellentétes álláspontot kell képviselniük.

Ez a helyzet azonban nem fogja váratlanul érni a Vitázik a világ ifjúsága projekt résztvevőit, ugyanis az országos döntőt hosszú hónapokon át történő felkészülés előzte meg. A tanulók a németórákon sajátították el a vitatechnikákat, majd számos vitatársukat kellett legyőzniük a többkörös elődöntőkben, az iskolai, iskolahálózati és országos kvalifikációs fordulókban. A konfliktusokkal terhelt vitastílus és az éles könyök, amely a közéleti vitákat manapság jellemzi, itt nem helyén való: A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedőben a zsűri ugyanis nem csak azt pontozza, hogy ki mennyire jártas a témában,  és milyen meggyőzően érvel az adott kérdésekben, hanem mindenekelőtt azt értékelik , hogy a vitapartnerek  mennyire figyelnek oda egymásra, és hogyan reagálnak az  elhangzottakra. 

A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő a közép- és kelet-európai középiskolák németül tanuló diákjait szólítja meg. A projekt hozzájárul a politikai műveltség fejlesztéséhez, hiszen arra ösztönzi a fiatalokat, hogy fontos politikai és társadalmi témákról kritikusan gondolkodjanak. A német nyelven folyó vitázás fejleszti a tanulók nyelvtudását, és növeli a tanulók aktivitását a tanórákon.  Minden évben nyolc ország több mint 2000 tanulója vesz részt a vitavetélkedőben.

A Vitázik a világ ifjúsága a Goethe-Institut, az Erinnerung, Verantwortung und Zukunft Alapítvány, a Hertie Közhasznú Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje, melyet Magyarországon a Hanns-Seidel-Stiftung, az E.ON Hungária, az Audi Akademie, a Magyarországi Németek Önkormányzata és a Konrad-Adenauer-Stiftung támogat.

További információk a projektről:

 

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu