Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
A hatos karika használatához adna ajánlást a hatóság
2011.06.14. kedd
hat_karika

Nagy hangsúlyt fektettek a gyerekek és a fiatalkorúak védelmére a január elsején életbe lépett új médiatörvény alkotói - hangzott el a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) június 9-én megrendezett sajtótájékoztatóján. Idén várhatóan június végétől már látható lesz a képernyőn az új korosztályos besorolás, amely a 6 éven aluli nézőket védi majd.

Ennek pontosítására az NMHH olyan ajánlást dolgoz ki, amely a médiumokban alkalmazható irányelveket ad a 6 és 12 éves korhatári besorolás alkalmazására.
M. Tóth Géza Oscar-díjra jelölt animációs filmrendező szerint a tévéből tömegében áramló rossz minőségű, néhol félelemkeltő mesék nem tetszenek ugyan az egészséges lelkületű gyerekeknek, de a magyar filmgyártás nem termel alternatívát.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az új, hatos jelzés hatékonyan segíti majd a szülőket abban, hogy a legfogékonyabb korban lévő gyermekeiket is hatékonyan védjék meg az agresszív, romboló hatású televíziós tartalmaktól. Dr. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja elmondta, hogy a 6-os karikán túl az is fontos, hogy a szülők és a pedagógusok valóban tudják, mit takar az adott tartalom, ehhez pedig a civil szervezetek közreműködése szükséges. A Hatos karika munkacsoport folyamatos párbeszéd keretében tervezi a közönség informálását, a civil szervezetek - többek között a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Tudatos Szülők Iskolája - az érintett szülők bevonásával zajló interaktív programok, klub-beszélgetések megszervezését szorgalmazták. A sajtótájékoztatón szemléltető játék mutatott rá a helyzet nehézségére: öt rövid rajzfilmrészletet mutattak öt különböző rajzfilmből, amelyeket aggódó szülők jelentettek be a NMHH felé. Az öt esetből háromnál az a agresszió és félelemkeltés mértéke a jelenlévő újságírókat is meglepte. Ezen eseteket a hatóság is 6 éves kor alatt nem ajánlottnak minősítette.
"A szabadidő hasznos és tartalmas eltöltése szülői, nevelői és egyéb példaképek, minták alapján alakul ki a gyermekekben. Elkeserítő adat, hogy az általános iskolások hazánkban átlagosan napi négy órát töltenek a televízió előtt, szinte válogatás nélküli tartalmat fogyasztva. Gyermekeink egészséges mentális és fizikai fejlődése érdekében fontos, hogy az Y generációt is felkészítsük a megfelelő szelektálásra, megmutassuk gyermekeinknek az értékeket, legyen az gyermekeknek szóló rajzfilm vagy ismeretterjesztő tartalom. Célunk annak elérése, hogy érdemes legyen használni a televíziós tartalmakat besoroló piktogramokat, ami az életkori szabályozáson túl remélhetőleg hamarosan oktatási és egyéb információkkal is szolgál majd a szlovák minta alapján" - nyilatkozta Tibenszky Moni Lisa, a Tudatos Szülők Iskolájának alapítója. Kósa Éva pszichológus szakértő ugyanitt rámutatott, hogy a 0-12 éves korosztály nem homogén csoport, a hat éves kor alatti időszak fejlődési szempontból a legfontosabb. Az iskolakezdés időszaka nem véletlenül esik oda. Ekkor a gyermek olyan fordulaton esik át, amikor megváltozik az élmények kontrollja, felfogási módja.
A témában tartott szakmai fórumon és az azt követő sajtótájékoztatón részt vett M. Tóth Géza, aki szerint a szülők egyre tudatosabban szeretnének agressziómentes tartalmat biztosítani gyermeküknek, de nincs mit. Legalábbis magyar gyártású nincsen. "Örülnék, ha a hazai szakma felé nem csak egy ajánlás lenne mindez, hanem akár direkt, vagy indirekt szabályozás. A rendszerváltás óta elhalt a magyar animációs filmgyártás. Megszűnt például az MTV rajzfilmrészlege és az is elgondolkodtató, hogy a tavaly elhunyt Dargay Attila a rendszerváltás után egy másodpercnyi magyar animációt sem tudott készteni. A csatornák ingyenesen, csomagban kapják a gyenge minőségű, néha félelemkeltő gyerekműsorokat, és semmi nem sarkallja őket arra, hogy ne ezt használják. Nincs olyan egészséges lelkületű gyerek, akinek ez tényleg tetszik. De a pályáztatási rendszer sem működik jól, a közelmúltban késztettünk egy 13 epizódos sorozatot kortárs magyar írónő munkája nyomán, ami a 4. legnézettebb volt a mozikban. A siker nem volt elég, minden igyekezetünk ellenére a következő 13 részre semmilyen állami támogatást nem kaptunk." M. Tóth Géza, aki nemrégiben a 11. Kínai Nemzetközi Gyermekfilmfesztivál legjobb rövidfilm díját nyerte Bogyó és Babóca rajzfilmsorozatával, sajnálatát fejezte ki, hogy arról kell beszélni, mennyire káros egy gyerekműsor, amikor épp ellenkezőleg is lehetne.
A hatos karika bevezetése nyomán alig lenne olyan televíziós csatorna, amelynek esetében nem jelentene új korlátozást a készülő rendelkezés. A Da Vinci Learning tudományos, oktató TV-csatorna képviselői szerint a televízióknak felelősséget kell vállalniuk a tartalom hatásaiért. Magyarországon jelenleg körülbelül 15 filmadó, 30 ismeretterjesztő és 15 gyerekcsatorna fogható, amelyek között a Da Vinci Learning egyedi, csak oktató módon szórakoztató gyerekműsorokat, meséket sugároz. A csatorna alapítója, Habsburg Ferdinand büszke rá, hogy díjnyertes dokumentumfilmeket és változatos szórakoztató ismeretterjesztő filmeket sugároznak, amelyek egyes részeit kísérleti jelleggel iskolákban is alkalmazzák. "A csatorna az erőszakmentes, ismeretterjesztő jellegű műsoroknak köszönhetően biztonságos és szórakoztató élményt nyújt a gyerekeknek" - mondta. A Da Vinci Learning oktató TV-csatorna programkínálatát kizárólag külföldi, minőségi műsorok alkotják, mint például az Egyszer volt, hol nem volt… sorozat. A programok legnagyobb része a családnak szól, hogy a tévézés közös program, a látottak átbeszélése pedig értékes tapasztalat legyen. A csatorna képviselője kérdésünkre elmondta, hogy számukra semmilyen változást nem okoz az új médiatörvény szigorított szabályozása, vagy a 6-os karika bevezetése. "Nyugat-Európában nagyobb hagyománya van a gyerekműsorok szigorú szabályozásának. Csatornánk 13 országban van jelen, műsorstruktúránk három részből áll össze, gyermek, családi és felnőtt idősávra bontva, de nálunk a felnőtteknek szóló programok sem sértenék a korosztályos szabályozást" - árulta el a csatorna képviselője.
Bár az idősávbeli korlátozások kereskedelmi érdekekkel való ütközése miatt bizonyos TV-csatornák nem mindig értenek egyet a televíziós agresszió romboló hatásaival, a kutatók más véleményen vannak. George Gerbner, a 2005-ben elhunyt magyar származású kommunikációkutató az egyik legtöbbet idézett nemzetközi szaktekintély a médiaerőszak témakörében. Tanulmányai szerint a televíziónézők valóságról alkotott képe annál inkább hasonlított a televízióban látott világra, minél többet néznek tévét. Gerbner háromféle műsortípust különböztetett meg, ezek egyike a mesék és fikciós történetek, amelyek a dolgok működését tanítják. A gyerekek számára a nemi és különböző élethelyzetekben betöltött szerepek, morális értékek megtanulásához elengedhetetlen fontosak ezek a történetek, amelyeket napjainkban egyre kevésbé a közvetlen környezet, hanem inkább a tömegkommunikáció közvetít.

Forrás: www.edupress.hu

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu