Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Nem vizsgálják, miért lóg a gyerek
2010.08.13. péntek
iskolás lány

A népszabadságonline összefoglaló cikket közöl a parlament törvénymódosításáról, amely a tanköteles gyereknél az iskolalátogatáshoz köti a családtámogatások folyósítását. Az új törvény szerint családi pótlékot csak a rendesen iskolába járó diákok szülei kaphatnak.

Az új tanév kezdetével egy időben a családi pótlék átalakul nevelési ellátásra, illetve iskoláztatási támogatásra. Leegyszerűsítve: az előbbit a nem tanköteles, utóbbit a tanköteles gyerek után kapják a jogosultak. A támogatás összege nem változik. A törvénymódosítással az iskolakerülés visszaszorítását szeretnék elérni. Ennek megfelelően szeptembertől az iskoláztatási támogatássá átalakuló családi pótlékot csak akkor utalja a családnak a kincstár, ha a tanköteles gyerek igazolatlan óráinak száma nem haladjameg az ötvenet. Tíz igazolatlan mulasztás esetén az iskola igazgatója értesíti az illetékes önkormányzat jegyzőjét, aki először csak figyelmezteti a támogatás jogosultját a további mulasztásból adódó következményekre. Ha az adott tanévben az igazolatlan órák száma eléri az ötvenet, akkor a jegyző elrendeli a gyermek védelembe vételét, valamint az iskoláztatási támogatás folyósításának a felfüggesztését.

A törvény értelmében az iskoláztatási támogatás csak azon gyerek után vonható meg, aki az ötven igazolatlan órát összegyűjti, tehát egy többgyerekes családban a többi – még nem tanköteles vagy az iskolát rendben látogató – gyerekre eső részt változatlanul megkapják a jogosultak.

A jogszabály előírja azt is, hogy az iskoláztatási támogatás felfüggesztése esetén a gyerek után járó teljes összeget természetbeni formában kell nyújtani hat hónapon át. Ennek végrehajtására a jegyző eseti gondnokot rendel ki. Az ő feladata, hogy az elkülönített pénzből a gyerek ruházathoz, tanszerhez, élelmiszerhez, tápszerhez, gyógyszerhez, gyógyászati segédeszközhöz, tanulóbérlethez jusson. Ha az iskoláztatási támogatás felfüggesztésének körülményei a hat hónap után változatlanul vagy ismételten fennállnak, akkor az intézkedés újra elrendelhető. A változás érintetlenül hagyta a szabálysértési eljárásokra vonatkozó eddigi gyakorlatot. Tehát attól még, hogy az iskolai mulasztások miatt megvonják a családi pótlékot, még elindíthatja a szülőkkel szemben a jegyző az eljárást. A tankötelezettségmegszegése miatt akár ötvenezer forintos büntetést is kaphat a szülő. Volt már arra is precedens, hogy a bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy szülőpárt, mert a gyereke utált iskolába járni, és rendszeresen, a többszöri figyelmeztetés ellenére lógott.

 [...]

A tanév eleji egyszeri nagy kiadásra van lehetőség a munkáltatótól támogatást kérni. Az idén ennek összege 44 100 forint is lehet. A tavaly még adómentes, idén már kedvezményes adózással adható iskolakezdési csekk a mindenkori minimálbér 30 százaléka, és egy iskolába járó gyerek után mindkét családi pótlékra jogosult szülő megkaphatja. A munkáltató az adót kifizeti a nettó juttatás után: 22 050 forintig 25 százalékot, efelett pedig a normál adózású cafeteriaelemekre vonatkozó 97,89 százalékos adót. A kedvezmény felhasználható az iskolakezdés előtt és után hatvan nappal, vagyis július 1-je és október 31-e között. Még az igényelhet ilyen támogatást, akinek a gyereke nem idősebb 23 évesnél. A törvény azonban augusztus 30-i hatállyal módosul, és eszerint már csak a legfeljebb húszéves korú gyerek után lehet igénybe venni. (Ó.-M. D.)

Forrás és a teljes cikk: Ónody-Molnár Dóra/nol.hu

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu