Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Másodkézből - Magyar Ifjúság 2012 kötet
2014.05.14. szerda
masodkezbol

Bemutatták a 15-29 éves korosztály helyzetét különböző kutatásokon keresztül elemző Másodkézből - Magyar Ifjúság 2012 kötetet 2014. május 13-án Budapesten. A kutatások során vizsgálták a települési és regionális egyenlőtlenségek mellett az életminőséget és elégedettséget, a kulturális rendszerek hatását, a radikális jobboldal támogatását, illetve az oktatási rendszer és a munkaerőpiac hatásait.

Székely Levente, a kötet szerkesztője, a Kutatópont piackutató kutatási igazgatója a bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, a 8 ezer fiatal megkérdezésével készült vizsgálat rámutatott: a fiatalok 82 százalékánál a jobb anyagi körülmények magasabb kulturális és kapcsolati tőkét feltételeznek; minden második fiatal a kulturálisan szegények csoportjába tartozik. Emellett a fiatalok helyzetét nagymértékben meghatározza a lakóhely, a vidékiek sokszor sokkal hátrányosabb helyzetben vannak - mutatott rá Székely Levente. 

A kutatások során vizsgálták a települési és regionális egyenlőtlenségek mellett az életminőséget és elégedettséget, a kulturális rendszerek hatását, a radikális jobboldal támogatását, illetve az oktatási rendszer és a munkaerőpiac hatásait. Ezzel kapcsolatban Székely Levente hangsúlyozta: ha egyes csoportok vidéken kimaradnak az oktatási rendszerből, akkor véglegesen lemaradhatnak, és ebből a helyzetből szinte lehetetlen kimozdítani őket. A foglalkoztatásról a fiatalok úgy gondolkodnak, hogy a multinacionális cégek helyett az önfoglalkoztatás lehet a hosszú távú megoldás, ugyanakkor többségük nem gondolkodik vállalkozásalapításon.

Fontos megállapítása a kötetnek, hogy a mostani 15-29 évesek "csendes generációként" nem akarják megváltoztatni a status quót, elfogadják szüleik életeszményét, hiányzik belőlük az elkötelezettség, céltalanok és konform az életfelfogásuk, nincs civil aktivitásuk, valamint apolitikusak.

A kiadvány célja Székely Levente elmondása szerint megegyezik a 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban kiadottakéval: átfogó képet akartak mutatni a döntéshozóknak a fiatalok helyzetéről, lehetőségeikről, viszont a mostani kutatások során figyelembe vették a korábbi kötetek megállapításait is.

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu