Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Közismereti informatika tananyag az interneten
2010.05.04. kedd
informatika tananyag

Az Egressy Gábor Szakközépiskola és a Dr. Török Béla Általános Iskola és Speciális Szakiskola pedagógusai szabadon használható elektronikus informatika tankönyv és példatár készítésén munkálkodnak.
A közismereti informatikaérettségi követelményrendszeréhez összeállított tananyag az informatika.gtportal.eu címen érhető el.

A szerkesztők megköszönik és az informatika@gtportal.euv e-mail címre várnak minden jobbító szándékú észrevételt, javaslatot, ötletet, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy minél színvonalalasabb ismeretanyagot tudjanak közreadni.

A  tananyag egy része a 33-mal kezdődő, új OKJ rendszerű speciális (adaptált) szakmai képzési programok informatikai moduljaihoz kapcsolódó vizsgakövetelményeihez igazodva segít elsajátítani a számítástechnikai alapismereteket, a Microsoft Office csomag programjainak használatát. Ezek a fejezetek a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő  tanulók integrálásában jelenthetnek segítséget.

TÉMAKÖRÖK:
     Az informatika alapjai 
     Az operációs rendszer 
     Hálózatok 
     Internet 
     Dokumentumkészítés 
     Táblázatkezelés 
     Prezentáció 
     Html szerkesztés 
     Adatbázis-kezelés 
     Projektek

Az Oktatásért Közalapítvány által is támogatott programozott tananyag alkalmas egyéni tanulásra, interaktív tábla felhasználásával a tanórai munka színesítésére, de segítséget jelenthet azoknak a felnőtteknek is, akik munkájuk során vagy szabad idejükben használják a számítógépet, és szeretnének a működéséről, az általuk használt szoftverekben rejlő lehetőségekről többet megtudni.

A projektalapú feladatok révén a tanulók a valós életben előforduló problémák megoldásán keresztül tanulják meg az informatika alapjait. Árajánlatot kérnek, megrendelnek termékeket, névjegyet vagy éppen történelemórára készítenek bemutatót. Eközben az aktuális feladattal, például egy vállalkozás működtetésével kapcsolatban, új ismereteket és tapasztalatokat szereznek. Ha a tanulóknak a feladat megoldásához használt szoftverek alkalmazásával kapcsolatban gondjaik akadnak, akkor a programozott tankönyv segít számukra a hiányzó ismeretek pótlásában.

A webhely 2010. februárjában nyitott a külső látogatók felé, addig csak kísérleti jelleggel működött. Azóta folyamatosan növekszik a napi látogatók száma, köszönhetően a Google.hu keresőnek, melyben több kereső kifejezésre (pl. "informatika tananyag") már elsőként jelenik meg.

2010. júniusában feltöltésre kerülnek a programozott informatika tananyagok nyomtatható változatai. Ezeket az általános és középiskolákban lehet majd felhasználni.

A szerkesztőknek nem céljuk az így készült jegyzetek tankönyvvé nyilvánítása, hiszen ebben az esetben a tananyagnak pont az a tulajdonsága veszne el, ami az elektronikus közzétételből adódik, mégpedig az, hogy a feltárt hiányosságai gyorsan javíthatók és az informatika gyors fejlődése, az új eszközök és szoftverek megjelenése gyorsan követhető.

Kőnig Sándor
igazgató
Egressy Gábor Szakközépiskola

Rendezvénynaptár
<2019. január>
HKSzCsPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu