Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
La Biennale di Venezia - 2013
2013.10.14. hétfő
venice

Pestszentlőrinci pedagógusok, művészek, közművelődési szakemberek látogattak el az 55. Velencei Biennáléra.

Követendő példaként mutathatjuk be azt a XVIII. kerületi kezdeményezést, melynek során a lőrinci Kondor Béla Közösségi Ház parkolójából négy napos tanulmányútra indult el az a csoport, melynek tagjai közül huszonhatan elnyerték a lehetőséget a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Közművelődési és Sport Közalapítványa által kiírt ösztöndíjpályázaton a Biennálé megtekintésére.
A pályázati felhívás szerint a kerülethez kötődő alkotóművészek, pedagógusok, közművelődési szakemberek látogathatták meg a művészeti seregszemle rendezvénysorozatát.

A világ legrangosabb  seregszemléjén két helyszínen mutatkoznak be a művészek. A Giardiniben (Kertek), a Biennáléra épült nemzeti pavilonokban ismerkedhetnek meg a látogatók a különböző országok művészetét reprezentáló  alkotásokkal, míg a másik helyszínen, az Arsenaleban (Fegyverraktár), zömében egyéni alkotók munkáit láthatták az érdeklődők a  nagynevű kurátorok által összeállított kiállításokon. A több száz mű áttekintése jelentős fizikai és szellemi tevékenységet igényel az értő közönségtől, ugyanakkor a legteljesebb keresztmetszetet nyújtja a kortárs képzőművészet jelenlegi helyzetéről.
A pályázati kiírás szerint a művészekből, vizuális neveléssel foglalkozó tanárokból, közművelődési intézmények dolgozóiból álló pályázók feladata, hogy hasznosítsák megszerzett élményeiket, tapasztalataikat a kerület kulturális, oktatási életében, új célok, eszmények, ötletek frissítő hatása mutatkozzék meg a tanórákon, kiállításokon, rendezvényeken.

A beszámolók részét kell, hogy képezze a tanárok esetében egy rövid tematika felsorolása, melyben részletezik, hogy a tervezett tanmenetükbe hogyan illesztik be a bemutatón szerzett élményeiket, tudásukat. Az esti iskola felnőtteket oktató művészettörténet tanárától, az egyetemi docensen át, az általános iskola felső tagozatán tanító pedagóguson keresztül, a tanítóig, minden iskolaszint képviseltette magát a pályázat nyertesei között.

A számtalan műalkotással való közvetlen találkozás, tapasztalatszerzés öröme pótolhatatlan élmény az alkotók, résztvevők számára. Ahogy egyik pedagógus kolléga fogalmazott: „ Kissé féltem a kortárs művészet nehezen értelmezhető világától, azonban rátaláltam azokra a művekre, gondolatokra, megoldásokra, melyeket alkalmazhatok hétköznapi munkám során”. 

Velencében, ebben a gondolákkal zsúfolt, abszurd közeget nyújtó vízi városban, lépten-nyomon műemlékekbe botlanak a turisták, klasszikus műalkotásokkal találkozhatnak a kóborlók Tizianotól  Belliniig. Mégis, talán a legerőteljesebb benyomást az a több száz kortárs műalkotás jelentette a lőrinci csoportnak, melyeket nem csak a két kiemelt kiállítótérben, hanem szerte a városban is láthattak.

A kerületi önkormányzat Közművelődési és Sport Közalapítványának pályázati kiírása példaértékű modell lehet más fővárosi önkormányzat számára. Olyan lehetőséget teremt a művészek, pedagógusok részére, melynek eredménye közvetlenül hasznosulhat a közösség kulturális, művészeti életében. A pályázat részletesen kidolgozott feltételrendszere miatt konkrét, kézzelfogható eredményekkel kecsegtet a jövő, közelebb kerülhetnek a diákok a kortárs képzőművészet bonyolult, nem egyszer távolságtartással fogadott világához. Megismerkedettek a nézők a Biennálé által ihletett művek kiállításán keresztül a „velünk élő művészetre” reagáló kerületi alkotók reflexiójához.  

Az élményekkel, benyomásokkal átszőtt tanulmányút inspirálta művekkel, beszámolókkal a 2014 januárjában rendezendő képzőművészeti kiállításon, bemutatón találkozhatnak az érdeklődők a Kondor Béla Közösségi Házban.

Reméljük, hogy az átalakuló oktatási rendszerben a kerületek hasonló módon megtalálják a minőségi művészeti oktatás támogatásának lehetőségét főváros szerte.  Bízzunk benne, hogy a pedagógusok pedig élnek az alkalommal, hogy kamatoztathassák megszerzett ismereteiket, tanítványaik és önmaguk érdekében.

(A felvételeket Magyar József és Pasqualetti Andrea készítette.)

Varga Ferenc
pedagógiai szakértő
művészetek

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu