Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Fővárosi iskolák bemutatója a Design Héten
2013.10.02. szerda
designhet

A Tolnai utcai, nyomdaipari képzésekkel foglalkozó intézmény bemutatóját, valamint a Modell Iskola művészeti képzését összefoglaló tárlatot látogattuk meg a rendezvénysorozat bőséges budapesti kínálatából.

Immáron 10. alkalommal rendezték meg a Design Hetet Metszéspontok címmel mintegy 200 kiállítással Budapesten.

Örömmel láttuk, hogy fővárosi oktatási intézmények is csatlakoztak a rendkívül színes programsorozathoz.

A Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium nyomdaipari szakának bemutatója szeptember 29-én „Letterpress workshop” címmel nyílt meg a Tolnai utcai telephelyen.

A Balázs Barbara kolléganő által megálmodott, és megvalósított alkotóházban a rendkívül sokszínű, a grafikus művésztől, a nyomdászon keresztül, a pedagógusokon át, az általános iskolai tanulók korosztályáig terjedő érdeklődők élménygazdag, mély benyomást keltő találkozón ismerkedhettek meg a nyomdászat rejtelmeivel, ennek a gyönyörű, évszázadokra visszanyúló hagyományokkal bíró szakmának a mesterfogásaival.
A workshopon alkotók megismerkedhettek a legkülönbözőbb, egyszerű nyomdásztechnikák alkalmazásával, a nyomdagépek működésével. Maguk készíthettek emléktárgyakat, nyomtathattak szöveget, képet, porozhatták arannyal a textúrákat, nyomhattak sík-, mély-  és magasnyomó technikával.  Megérezhették a nyomhagyás, jelhagyás örömét, elköteleződhettek a szakma iránt, feleleveníthették korábbi élményeiket a muzeális eszközök használatakor.
Az érdeklődők vezetésen vehettek részt, ahol a nyomdaipari használatra készült épület különböző helyiségeiben találkozhattak a kiállított gépekkel, megismerhették működésüket. Megcsodálhatták Gutenberg eszközeit, muzeális tárgyakat szemlélhettek az iskolában kialakított kiállító helyiségekben. Köszönet illeti a kollégákat a kiváló ismertetőkért, bemutatókért.

A látogatók megbizonyosodhattak róla, hogy a nyomdász szakma él, és várja a támogató gondoskodást, hogy minél többen választhassák a különböző képzési ágak közül a nekik megfelelőt.

A nyomdász mindig az értelmiségi léthez sorolta magát – joggal. Aki e vezetéseket végigélte, megbizonyosodhatott róla, hogy a szakma szeretete, az elköteleződés a nyomdászat iránt egy életre szóló programot adhat a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, ahogy Barbara levelében említi:
„Álmom, hogy értékes emberek kerüljenek ki a kezünk alól, akiknek segíthetünk, hogy a szülői házból hozzánk "tévedve" alakuljon az értékrendje és alkosson, ne szülőt, politikát hibáztatva tettek nélkül tengődjön az életben.”
Csak remélhetjük, hogy ehhez a munkához egyre inkább kézzelfogható segítséget kapnak az újjáalakuló szakképzési rendszerben.
A példák önmagukért beszélnek, összefogással valósulhatott meg a Design Hét bemutatója is, hiszen a Lupe Magazin  és számos nyomdász szakember állt az ügy mellé, ajánlotta fel felületeit, muzeális tárgyait, szakértelmét, segítségét a bemutatóra.

Sok sikert kívánunk a további eredményes munkához az iskola kollektívájának, a tanulóknak, akik közel egy évtizede bizonyítják sokirányú képzésük eredményességét a fővárosi digitális versenyeken.

(A felvételeket Münnich Dénes készítette.)

Metamorphosis címmel rendezte meg a Design Hét – 2013 programsorozatba illeszkedő kiállítását a Modell Divatiskola Iparművészeti Ruha- és Bőripari Szakközépiskola és Szakiskola a mátyásföldi Napfény Galériában.

A volt szovjet laktanyakomplexum helyén kialakított gyönyörű parkban fekvő kulturális, művelődési intézmény kiállítóterében művésztanárok és tanítványaik munkáival ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Kanics Márta munkaközösség-vezető, Molnár Mária Virág művésznő és kollégái által összeállított kiállításon művésztanárok sokasága mutatta be munkáit, közöttük nívódíjas alkotók, többszörösen elismert ipar- és képzőművészek adtak ízelítőt munkásságukból.

Az évtizedek óta egyre magasabb színvonalú művészeti képzést reprezentálják a különböző nemzetközi és hazai projektekben résztvevő tanulók munkái. Kiváló színpad- és díszletterveket csodálhatnak meg a látogatók, mellettük Shakespeare előadáshoz készült jelmezek sokszínűségén, korhűségén álmélkodhatnak a színházterem előtti kiállítótérbe érkezők. Szintén magával ragadóak a Comenius- pályázatra készült ruhák, letisztultságuk, anyaghasználatuk magas szintű szakmai tudást bizonyítanak.

A tanárok közül Czákli Hajnalka aprólékos kidolgozottságú munkái mindig felkeltik a nézők érdeklődését, a kiállított világító test bűvköre messzire hat. Huszti Andrea nemesen egyszerű vonalvezetésű ruhája példaként szolgálhat minden tanítványa számára. Dóczi Krisztina grafikája előképe lehet a digitális versenyeken évek óta eredményesen szereplő tanítványai munkáinak. Kanics Márta a színek érzelmekkel átitatott jelentésével foglalkozik, csakúgy, mint a Van Design kiállításon szereplő műve, itt is a mennyiségi kontraszt problematikájának vizsgálata alkotja munkája alapvető kérdését. Kubó Éva strukturált textilje mély tartalmakat tár fel, Molnár Mária Virág elegáns fekete ruhájával bizonyítja a minimális eszközökkel megvalósítható esztétikum jelentőségét. Kolozsi Bea és Horváth Gábor koncepcionális művei elmélyült gondolkodásra késztetik a látogatót. Vámos Orsolya és Papp Vid Dóra megszokottól eltérő anyaghasználattal, átgondolt szerkezetű képeivel vívja ki a nézők elismerését. Küzdi Andrea színes grafikája az ipar és képzőművészet határát érinti, Gömöri Gyöngyi fekete csipkéje a tőle megszokott csavarral lényegíti át a csipkéről kialakított hagyományos képünket, Dékány Dóra bőrös munkája használatra csábítja a látogatót. Tóbiás Tímea, Kónya András jelmeztervei stílusbiztonságot sugallnak, ízléses, finom jellemzőerővel bírnak.

A megnyitón Zétényiné Gál Mária igazgató asszony köszöntötte a vendégeket, bemutatva az iskola képzési lehetőségeit, megköszönve a művésztanárok munkáját.

„Le style est l' homme même.”- A stílus maga az ember hangzott el a megnyitón a fenti idézet Georges-Louis de Buffontól (1707-1788).

A mesterek és tanítványok bemutatóját megtekintve egyetérthetünk a XVIII. századi természettudós megállapításával.


A bemutatón szereplő munkákhoz szívből gratulálunk, a közös kiállítás hűen mutatja be az iskolában folyó magas színvonalú művészeti oktatást, melynek megőrzése a jövőre nézve is jelentős feladat elé állítja az iskola vezetését, művésztanár kollektíváját.

(A fényképeket Kanics Márta és Molnár Mária Virág készítette.)

Varga Ferenc
pedagógiai szakértő

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu