Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Mindenki ugyanolyan – nem/más
2012.02.16. csütörtök
nem mas

Új bemutatóra készül a Fészek Színház. A nem/más című dráma alkotói ismét a középiskolás korosztályt jelölik meg célközönségként, de mint eddigi kamaszelőadásaik – Fém, Káélet, Műköröm – esetében, a felnőttek most is ugyanúgy átélhetik a fiatalok hétköznapi drámaiságát: hiszen miért is lennének ők mások?

A legtöbb történet végén nincs összegzés. Konklúzió. Mert felesleges. Sablonéletek, sablontörténetek. Átlag. Hétköznapi. Mint én. Az élet, tudod? Kemény vagy nem kemény… Hm. Az élet nem dönt rólad. Te döntesz az életről. Az életedről. A problémákat nem lehet a régmúltban vagy a távoljövőben keresni. A most a legfontosabb.

A Fészek Színház ismét kísérletezgetéssel csinált egy teljesen hétköznapi, klasszikus színházi formába öntött előadást. Az alkotók a színházi világ különböző „szegmenseiből” érkeztek: hivatásos, amatőr, kezdő, rutinos, idősebb, fiatal színészekkel dolgozott Cziczó Attila rendező, aki szokása szerint a dráma szerzője is: „Minálunk nem a színészmesterség tökéletesítése a cél, hanem az élet fontos és kevésbé fontos dolgainak megvitatása. Sokat beszélgetünk, sokat vagyunk együtt, és ez jó: ilyen egy közösség. A próbák is így telnek, szinte minden előadásunk hasonlóképpen születik. Most is. Mert a nem/más sem más.”

Megint a látszatra szövetkezünk. Apu, vége! Nincs már több családi hétvége! Foltozgathatod, de a rendszer összeomlott. Vivi érkezése már túl sokat nem rontott a helyzeten, mert anyunak, Sárának, neked és nekem nincs happy endünk! Jobb lenne lepihennünk, és elfogadni a helyzetet! Kopott a padló, hullik a mennyezet: a várad összedőlve, apu. És nincs másik nyitott kapu, ahol belibbenhetnél egy új életbe. Belerokkantunk ebbe a négycsillagos kényelembe. Igen. És az egyetlen értelmes kérdés, ami még nem hangzott el itt, a nagy finálé előtt, na, mi?

Érdekessége az előadásnak, hogy az egyik szereplő jelnyelvvel „kommunikál”, amihez segítséget a társulat két siketnéma barátja, Mongyi Péter és Fülöp Ferenc nyújtott. 

Az előadás szereplői: Andai Kati, Tyroler Cintia, Kohut Zsanett, Magyar József, Tóth Ágoston, Mészáros Claudia és Szembratovics Szelli. A rendező alkotótársa, mint mindig, Jendrics Anikó díszlet- és jelmeztervező volt. Az előadás vonósokra épülő zenei aláfestését Cziczó Dániel szerkesztgette.

A bemutató 2012. március 3-án lesz a Jemolban, majd a premier után a „Fény nélkül nincs élet” című fotókiállítás megnyitójára várják az érdeklődőket, ahol is siket és nagyothalló fotósok képeit tekinthetik meg az érdeklődők.

Forrás: Fészek Színház

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu