Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Az év utolsó kiállítása nyílt a Weszely Galériában
2010.12.10. péntek
garam

Ismét pestszentlőrinci alkotót köszönthetett a Fővárosi Pedagógiai Napokon a Mérei Ferenc Pedagógiai Intézet: Garamvölgyi Béla festőművész, a Fazekas Mihály Gimnázium tanára műveiből Orbis Sensualium Pictus címmel nyílt tárlat az MFPI-ben.

A belépőt magával ragadja, elvarázsolja az élmény a Weszely Galéria kamarakiállításán Garamvölgyi Béla festményeinek megpillantásakor.
Az akvarellek, nagy méretű oljafestmények realista ábrázolásának ereje, a drámai sötét-világos kontrasztokra épülő művek hatása rabul ejti a nézőt.  
A szinte patikamérlegen kiegyensúlyozott kompozíciók élettel telített vibrálása felidézi a pillanat varázsát: a vízpartokon megélt nyári fürdőzések élményét, az úszó tavirózsák lebegését, a temetőfalra felkúszó borostyánok izzó vörösét, a fecskék csivitelését.

GB (ahogy szívesen szignálja írásait) képei nem csak az új realizmus formahű ábrázolásának felső rétegével éri el a nézőre gyakorolt expresszív hatását, hanem azokban a tartalmi utalásokban, szimbolikus jelzésekben is, melyeket nem nehéz felfedezni a fürdőzők sorozatán, vagy éppen a meghívón is szereplő láncon ülő madár ábrázolásán. Ezek a szimbólumok, nem egyszer mitológiai, bibliai utalások ( megmártózás-alámerülésre készülés-megtisztulás, szárnyalási vágy, az elmúlás, megbékélés gondolata), alkotják azokat a mélyrétegeket, melyek messze túlmutatnak a tematika részletgazdag megfestésén.

 Orbis Pictus-Comenius képes tankönyvéből idézett a megnyitón Kucsák László országgyűlési képviselő, Pestszentlőrinc-Pestszentimre alpolgármestere, aki a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának alelnökeként is megtisztelte köszöntő szavaival a kiállítás megnyitót. Abból a képeskönyvből, mely újszerűségével, szemléletességével új alapokra helyezte Európa oktatását:
 

"Adatassék a' Gyermekek' kezeikbe, hadd gyönyörködtessék magokat a' Képeknek meg-nézésével kedvek szerint, hogy azokat vóltaképpen meg-ismerhessék, még otthon-is, minekelötte az Oskolában el-kűldettetnének." 

Kucsák úr kiemelte az alkotás, és a pedagógiai munkásság jelentőségét, és egységét a lőrinci alkotó életművében, a kiállítóhely érdemeit a tárlat megvalósításában.
Sárik Zoltán, az Intézet igazgatója üdvözölve a művészt, megemlítette az intézmény másik két galériájának profilját, felhívta a figyelmet a Weszely Galériában lezajlott kiállításokra.

Szakmai megnyitójában Zele János szobrászművész méltatta Garamvölgyi Béla pályáját, bemutatva azt a kettősséget, melyben minden alkotó-pedagógusnak helyt kell állnia, a magas szintű pedagógiai munka és a művészi tevékenység pozitív, körkörös, egymást erősítő hatását. Figyelmünkbe ajánlotta azt a sajátos vizuális világot, melyet a művész szisztematikusan, évek során épített fel, mely sajátja, sajátossága is festményeinek, új utakat művészi kisérleteket vélt felfedezni a festő egyik utolsó művében, mely édesapját ábrázolja (Apám földje).

Kucsera Boglárka fuvolaművésznő Honegger és Lajtha László műveivel ejtette ámulatba a megnyitó közönségét.

Garamvölgyi Béla másodszor állít ki a Weszely Galériában. A mintegy hét évvel ezelőtti tárlatán a képek többsége az eget, égi-meteorológiai jelenségeket tárta elénk, míg az idein 
" földközelbe" érkezünk színes, rendkivül szuggesztív, európai szinvonalú kiállításával.

A galériában ebben az évben három lőrinci alkotó kiállítását tekinthették meg a látogatók, három visszatérő művészt, három külön világot, három magas szintű kiállítást. (Magyar József, Bakos Tamás, Garamvölgyi Béla)

Köszönjük az élményt, mindhármuknak további sok sikert kívánunk művészi, és pedagógiai munkájukhoz. Örömünkre szolgált, hogy hallhattuk Kucsák László köszöntőjét, aki a főváros, és a XVIII. kerület prominenseként méltó súlyt, bátorítást adott a Budapest és Pestszentlőrinc közötti kulturális-oktatási együttműködés további folytatásához.

A Centrum TV beszámolója a kiállításmegnyitóról.

(A fényképeket Magyar József és Zele János készítette.)

Varga Ferenc
pedagógiai szakértő
művészetek

 

Rendezvénynaptár
<2020. május>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu