Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
33 japán zenetanár villámlátogatása Pestszentlőrincen
2011.01.10. hétfő
japan_latogatok

Január első hetében 33 japán zenepedagógus vendégeskedett a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium tanítási óráin. A távol-keleti pedagógusok a hatvanas években jártak először a pestszentlőrinci iskolában. Az utóbbi húsz évben azonban rendszeresen visszatérnek, hogy jobban megismerjék a Kodály módszer alkalmazását.

Hasinuma úr - Azért jöttünk, hogy megfejtsük a titkot, mitől szól a magyar kórusok éneke olyan szépen, ahogyan másoké nem? Szeretnénk átélni, ellesni, hazavinni, „hazalopni” az itteni tudást, hogy otthon kamatoztathassuk – magyarázta szenvedélyesen Hasinuma úr, aki Tokióiból érkezett Budapestre. Az 58 esztendős általános iskolai pedagógus Japánban 34 éve tanít éneket alsó és felső tagozaton, és mellette egy kórust is irányít.

Ebben az évben a tanár delegáció három helyre látogatott el néhány napos magyarországi tartózkodása során. Elsőként Terézvárosban az Állami Operaház Gyerekkórusának tagjait nevelő Erkel Ferenc Általános Iskolában jártak. Ezt követte a pestszentlőrinci Vörösmarty, majd Nyíregyházára a Kodály Zoltán Általános Iskolába vették az irányt.
A költségeket is maguk állják, szakmai kíváncsiság vezeti őket Európába.

Pestszentlőrincre Molnár Zsuzsanna tanárnő órái miatt jönnek évről évre a Felkelő Nap országának pedagógusai, akik idén három órát látogattak meg. Elsőben, harmadikban és negyedik osztályban jártak.

A legnagyobbak, a 4. z osztály tanulói, furulyaszóval és két nyelven köszöntötték a vendégeket, majd ritmus-, hallás- és szolmizációs gyakorlatok követték egymást.

„Pál, Kata, Péter! Jó reggelt! – csendült fel az ismert dal kánonja különböző hangfekvésekben és tempóban egymás után. Végezetül Mahler I. szimfóniájának bevezetőjéhez kapcsolódó feladatok következtek.
A japán zenetanároknak annyira tetszett, amit láttak, hogy időnként spontán tapssal jutalmazták az éppen szereplő gyereket. Közben fotó-és videofelvételeket készítettek, szünetben kérdéseket intéztek a tanárnőhöz. 

Hasinuma úr az órákat követőn rövid megbeszélést folytatott Járainé Dr. Bődi Györgyivel, a Vörösmarty iskola igazgatónőjével. A tokiói vendég elmondta, hogy valószínűleg az a titka a magyar zenetanításnak, hogy apránként, folyamatosan építkezik. A zenét a gyerekek megérzik, átélik, beépül a személyiségükbe. Japánban gyorsan, hatékonyan, nagy erőkifejtéssel szeretnék tanítani az éneket, a hangszeres zenét, a kórus muzsikát. Ennek oka, hogy a kultúrában és a kulturális nevelésben ugyanaz a szemlélet uralkodik, mint a gazdaságban. Ha valamibe beletesznek 100 egységnyi pénzt, akkor abból legalább 103 egységet szeretnének visszakapni. Ez nem vezet el a boldogsághoz – vélte a japán vendég.       

Végezetül arról, hogy kinek köszönhető a japán-magyar zenetanárok közötti kapcsolattartás, évenkénti látogatás. A januári 33 vendég egyike, Gotoda Fukiko asszony szervezi a látogatás-sorozatot évi 2-3 alkalommal. Időnként szülők, máskor kórusok is jönnek vele Magyarországra. Néhány éve a Vörösmarty kórusa és egy japán énekkar közösen adtak koncertet a Vakok Állami Intézetében. 

A hölgy kulturális missziójával valójában bátyja örökségét folytatja, aki a Japán Állami Televízió zenei főszerkesztőjeként dolgozott. Ő kezdeményezte - még a kilencvenes évek első felében - az ottani pedagógusok magyarországi látogatását a Kodály-módszer elsajátítása érdekében. Sajnálatos módon ő már nem él, de kezdeményezése nyomán ma is kontinenseket szelnek át a japán zenetanárok, hogy Kodály szellemi örökségét Magyarországon ismerhessék meg.

A VM Zene megbízásából:
Tasi Katalin

 

 

Rendezvénynaptár
<2020. június>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu