Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Válaszolunk 03
2008.09.23. kedd

Olvasói kérdés:

 Az általam vezetett középiskola továbbképzési programja – ahogy azt a törvény is rendeli – hosszabb időszakra megtervezett. Sok-sok egyeztetés után született meg.
A tanév kezdetekor két kolléga is örömmel jelezte, hogy sikeres felvételi vizsgát tett az egyetem doktori iskolájában. Előzetes egyeztetésre, szerződéskötésre nem került sor, sőt éppen ők a továbbképzési rendszerünkben már kimerítették a lehetőségeket. A szűkös költségvetési helyzetben többen is várják, hogy továbbképzésük megvalósuljon. Nevezett kollégáim egyikük sem tart igényt tanulmányi szerződés megkötésére, ám a szorgalmi időben a heti rendszerességgel szervezett foglalkozásokon részt kívánnak venni. Bármilyen belátó is vagyok, úgy ítélem meg, hogy a szabadidő biztosítása olyan terheket ró az iskolára, hogy azt nem vállalhatjuk. Milyen eljárást kell követnem?    Zs. A. igazgató

 

Válasz:

Tisztelt Igazgató Kolléga!

Tekintettel arra, hogy az iskolában – ahogyan erre Ön is utalt – élő és működő tovább-képzési terv van, továbbá az egyeztetéseket megtették, ezt az alapdokumentumot kell figyelembe venni. Bizonyára Önök is forgatták a dokumentum megalkotásakor a 277/1997. (XII. 22.) számú kormányrendeletet. Abban megjelenített a továbbképzés típusa. Ismételt áttekintésekor feltűnik, hogy a doktori iskola elvégzését nem szerepelteti a rendelet. A végzés sokkal inkább szolgálja az egyéni fejlődést, karrierépítést, mint az iskolában folyó nevelő-, oktató munka ügyét.  A doktori iskolába jelentkezett kollégákkal nem történt tanulmányi szerződéskötés, így nekik tudniuk kell azt, hogy a képzés során felmerülő munkaidő kedvezményre, szabadidőre nem tarthatnak igényt.
Összességében Önt semmiféle kötelezettség nem köti, a szabadidőre vonatkozó kérelmük esetenként, egyéni elbírálás alapján történhet, de a nevelőtestület többi tagját, valamint a tanulókat semmiféle kár nem érheti. Ezt kell Önnek vezetőként garantálnia.
Érdemes azt is végiggondolni, hogy a képesítés megszerzése mennyire segíti az iskola napi munkáját.

A válasz elfogadását tisztelettel kérem:  Cs. F.

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu