Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Válaszolunk 12
2009.04.21. kedd

Olvasói kérdés:
Tisztelt Hölgyem / Uram!
Segítségre lenne szükségem, de annak ellenére, hogy már több helyen is kértem segítséget, nem jutottam előbbre!
Fiam 16 éves és sajnos 7. osztály második felétől problémák merültek fel a tanulmányait, illetve a hiányzásait illetőleg, amiknek persze előzményei is vannak, főként  pedagógus részről, de nehéz beilleszkedésének és zárkózottságának is köszönhető. Éppen ezért nagyon nehéz volt  felvételt nyerni középiskolába, ami csak az utolsó pillanatban sikerült, úgy hogy a központi felvételit sem írta mag. Most 9.-s , de nem igazán jár be az iskolába, persze orvosi igazolással rendelkezik! Nem szereti ezt az iskolát, az közösséget, ráadásul abszolút nem állnak közel hozzá az itt elsajátítható szakmák. (informatika-elektronika) Ennek köszönhetően több tantárgyból osztályozhatatlan lesz vagy éppen megbukik, de nem is akar itt maradni! Úgy érzi elrontotta ezt az egészet, és szeretné újra kezdeni az elejétől! Sajnos nem tudjuk, milyen esélyei lehetnek, hogy egy hozzá közelálló iskolában folytathassa tanulmányait, illetve átiratkozhasson?!  Megpróbáltunk esélyt kérni egy általunk választott (EUROPA2000) iskolában esélyt kérni, de ahhoz hogy valami esélye is legyen a bejutásra, felvételit kell írnia matematikából és magyarból! Na, ez az ami jelenleg nem valószínű, hogy sikerülne, ugyanis eléggé le van maradva matematikából.
Még ha magántanárt fogadok is , kevés az idő a felkészülésre!  Fiam humán beállítottságú, nagyon szeret rajzolni, és imádja a különböző idegen nyelveket! Az angol nyelvet első osztályos kora óta tanulja emelt szinten és magántanárral, ezért kiemelkedően jól beszéli az angolt kortársaihoz képest. Mellette nagyon szeretné a spanyol és japán nyelveket is elsajátítani! Mindenképpen szeretne a  divatszakmában vagy hasonló területen dolgozni. Kissé különc figura, de jó magaviseletű és sokak szerint eléggé értelmes és intelligens is!  Ami a legsúlyosabb probléma, hogy ha nem érdekli valami, vagy az érdeklődéséhez nem ll közel, nem hajlandó törni magát!
A segítséget abban kérném, hogy egyáltalán, hol kezdjük, hogy tehetnék azért, hogy megtalálja a helyét,a számára megfelelő iskolát, hogy esélye legyen egy sikeres érettségi vizsgára, hogy bejárjon az iskolába, és ne keljen nap mint nap azon aggódnom, hogy intézetbe kerülhet, mivel 18 éves koráig tankötelezett!
Segítségüket előre is köszönöm és elnézésüket kérem a kissé  elnyújtott levélért!

Tisztelettel
SA egy aggódó édesanya

Válasz:
Kedves Anyuka!
Sajnos nem írta meg, hogy melyik iskolába jár a fia, így véleményemmel nehezebben tudok segíteni.
Önöknek szülőknek azt meg kell próbálni megértetni a gyerekkel, hogy iskolába kell járni (mert majd dolgozni is kell), illetve az életben olyan dolgokat is meg kell tenni a megélhetés érdekében, amit az ember nem nagyon szeret. Mert most ezek azok a tényezők, ami miatt nem szívesen fogadják fiát más iskolákban. Ha intelligens a gyermeke, akkor ezt meg kell vele értetni (főleg a jövőjére nézve).
Ha az idegen nyelvek és a kézügyességet igénylő divatszakma érdekli, akkor is le kell érettségizni matematikából, tehát javaslom, hogy nyáron fogadjon hozzá magántanárt, hogy utolérje a követelményeket. Javaslom, Ön keresse fel a Modell Divatiskolát, vagy a Jelky András Ruhaipari Szakközépiskolát, vagy a Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskolát (vigye el gyermekét is) és kérjen meghallgatást az iskolák igazgatóitól (a felvétellel kapcsolatban ők jogosultak dönteni).
Az biztos, hogy gyermeke 9. évfolyama elveszett, de talán valamelyik iskolában újra tudja kezdeni tiszta lappal a 9. évfolyamot. Ha nem beteg gyermeke, javaslom, ne engedje, hogy ne járjon iskolába. Erről meggyőzni őt kérje az egész családja segítségét. Ennyire gyermeke sem lehet önmaga ellensége. Miközben az érettségiért minden tárgyat tanulni kell. Ezt a szakmai véleményt vitassa meg fiával is.
Remélem, problémájuk mihamarabb megoldódik. Bár lehet, hogy csak szakiskolába veszik fel fiát, de ezzel is egy lépéssel közelebb jut az érettségihez és a divatszakmai kibontakozáshoz. Ebben a szakmában egyébként erőteljesen alkalmazkodni kell, tehát ezt már most érdemes fiának megtanulnia.

Remélem tudtam segíteni, üdvözlettel:
a Szakértő

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu