Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
2010.09.02. csütörtök

Olvasói kérdés:
Kérem szíveskedjenek pontosan tájékoztatni a nagycsaládosokat megillető tankönyvtámogatásról. Egyik vélemény szerint teljesen ingyen jár a gyerekeknek a tankönyv (és ingyen is kaptam egyik gyermekem iskolájában), míg a másik kettő gyermekem iskolájában azt mondják, hogy a 10.000 Ft feletti összeget ki kell fizetnem, a munkafüzetek ugyanis nincsenek benne az ingyenes támogatásban.
Kérem mielőbb szíveskedjenek válaszolni, pontosan mi is jár. Köszönettel
VK

Tovább >>

2010.08.27. péntek

Olvasói kérdés:
Szép napot! Most végeztem el a középiskolát, felsőfokú angol érettségit tettem és 70%-kal C1 típusú komplex nyelvvizsgát is szereztem. Az lenne a kérdésem, hogy hol lehetne továbbvinni, fejleszteni a nyelvtudásomat?
Sok oldalt megnéztem már interneten, de semmit se találtam, ami rám vonatkozhatna. Anglisztikára jelentkeztem, de sajnos nem vettek fel, viszont nem szeretném abbahagyni az angol tanulást. Minél magasabb fokozatra szeretnék fejlődni.
 Előre is köszönöm, BV

Tovább >>

2010.08.26. csütörtök

Olvasói kérdés:
Azt szeretném kérdezni, hogy indul-e ősszel angol nyelvtanárok számára az a 120 órás továbbképzés, amely az FPI-s társalgás órákhoz szükséges. KSZ

Tovább >>

2010.08.26. csütörtök

Olvasói kérdés:
Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, kezdődhet-e a tanítás a rendelettől eltérő időpontban, azaz nem szeptember 1-jén, hanem már jövő hétfőn, augusztus 30-án.
Köszönöm a válaszukat. VK

Tovább >>

2010.07.05. hétfő

Olvasói kérdés:
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Érdeklődni szeretnék az emelt szintű 2010-es őszi magyar érettségi jelentkezési határidejéről.
Válaszukat várva tisztelettel: VM

Tovább >>

2010.07.05. hétfő

Olvasói kérdés:
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Érdeklődni szeretnék, hogy a pár év múlva bevezetendő kötelező természettudományos érettségi csak az akkor érettségizőkre vonatkozik-e, s aki már a második egyetemi szakjára felvételizik, annak igaz nem kötelező?
Az emelt szintű kötelező lesz majd az akkor és a már leérettségizetteknek egyaránt, ha felvételizni szeretnének?
Válaszukat várva tisztelettel: VM

Tovább >>

2010.06.16. szerda

Olvasói kérdés:
Jó napot kívánok, Szlovákiából írok önöknek, a szakdolgozatommal kapcsolatban ill. a gyógypedagógiai iskolarendszerről szeretnék kérdezni.
Szeretném megkérdezni, hogy Magyarországon hivatalosan létezik-e a gyógypedagógiai iskolák rendszere, vagy a gyógypedagógiai iskolák is az általános iskolák rendszerébe tartoznak? Másodsorban léteznek-e  szakmunkásképző iskolák/ speciális szakmunkásképző iskolák az SNI tanulók részére- vagy ezek ugyanazt jelentik, mint a speciális szakiskolák. Nagyon szépen megköszönném a válaszadást, ha esetleg tetszenének információt küldeni a gyógypedagógiai iskolarendszerről nagyon örülnék.
Tisztelettel: KSz

Tovább >>

2010.06.15. kedd

Olvasói kérdés:
Tisztelt Intezet! Egy olyan keressel fordulok onokhoz,amivel mar az Oktatasi miniszteriumhoz is irtam es ok azt mondtak h onnok tudnak segiteni,2004/2005-s tanevben sokat hianyoztam es ezert ev vegen nem tudtam leosztalyozni es ujra kelett volna kezdenem a 8.osztaly,de abban az idoban az iskola fel ajanlotta h megtudom csinalni de nem eltem a lehetoseggel ,mert kulfoldre utaztam es jelenleg is kint elek,es az ok amiert onoknek irok az az hogy elszeretnem kezdeni a sulit ha lehet akkor most agusztustol es beszeretnem fejezni a 8.olsztalyos tanulmanyaimat,mert szeretnem menni tovabb tanulni jovore,azt mondtak h onok tudnak segiteni!Ha lehetseges akkor legyenszives es irja meg hogy ki kell a beirtakozashoz es hogy milyen kovetlmenyek szuksegesek,ha lehetne akkor levelezo tanfolyamon is eltudom vegezni ha az onoknek megfelel,es 3 hovanta megtudom oldani a haza utazast a vizsgakra! Tisztelettel: KS

Tovább >>

2010.04.19. hétfő

Olvasói kérdés:
A kérdésem a következő:A város 7 óvodájának intézmény összevonását követően az új, vezetői gyakorlat nélküli  vezető központi óvodája a mi négy csoportos óvodánk lett, ahol én vagyok a tagóvoda vezető.
Sok probléma adódik abból, hogy az intézményvezetőnek nincs munkaköri leírása, így az óvodánkat érintő alapvető dolgokat is maga szeretné irányítani. Szülői közösséget irányítani, beíratást, csoportelosztást, az ellenőrzést egyedül végzi, tehát tulajdonképpen átveszi a feladataim egy részét, szervez, irányit. vagyis gyakran keresztezik egymást az intézkedéseink, ha én tartom magam az utasításaihoz, és azokat szeretném végrehajtatni, azonnal viszakozik, mihelyt a dajkák ellenállnak. Képes a vezetői értekezleten általa hozott utasításokat azonnal megmásítani Ez nem jó, mert kijátszanak bennünket. És a mumka rovására megy. Kértem, hogy az én, általa megírt munkaköri leírásomat szabja testre, vegye ki belőle azokat a részeket, amelyeket nem akar átadni. De nem hajlandó, azt mondja, ugyanolyan kötelezettségeim vannak, mint a többi tagóvoda vezetőnek. Csak nem hagyja, hogy tegyem a dolgomat. Ráadásul én vagyok a TÁMOP 3.1.4 szakmai vezetője is az óvodánkban. Ezért járna díjazás, de ebből sem részesülhetek, mivel tagóvoda vezető vagyok, és a két dolog lefedi egymást. Csak éppen nem járok látogatni, ellenőrizni a csoportjaimat, mert azt az intézményvezető teszi meg. Nekem a tetemes mennyiségű adminisztrálás jut csak, mindez természetesen a szabadidőmben, többnyire éjjel. A munkaidőm az intézményvezető szerint napi 8 óra, amelyet minden esetben bent kell töltenem, Tavaly 2 hét szabadságon voltam, akkor is bejártam, mert akkor zártam a HEFOP/B projektemet. Csak papíron lett kiírva, de takarítási szünetben is bent volta, valójában. 
Kérdésem: mennyi az én oviban töltendő kötelező óraszámom?  Mennyi időt kell a jelenléti íven szerepeltetni. Nyolc órát, illetve az óvónői munkaóráimat. Letöltendő óráimat, ugyanis heti váltásban dolgozok egy osztatlan csoportban.
Várom válaszát.
Tisztelettel: SzE

Tovább >>

2010.04.19. hétfő

Olvasói kérdés:
Testvéremék problémájára szeretnék választ találni, mert ők külföldön élnek, és hazalátogatásuk ideje alatt nem sikerült megoldást találni a kérdésükre.
Tehát ők évek óta külföldön élnek. Férjének kb 1,5 év múlva lejár kint a szerződése így szeretnének hazaköltözni. A nagylányuknak épp akkor fejeződik be franciaországban az általános iskola. Kérdésem hogy ő hogyan fog tudni továbbtanulni, hiszen még tanköteles. Felvételizni nyilván nem tud, hiszen nincsenek itthon, és kint ő nem tanult pl.  magyar irodalmat. Ez elég speciális eset, de gondolom van rá valamilyen jogszabály. Hallottam olyat hogy különbözeti vizsgát kell tennie 4-5-6-7-8 osztályos irodalom, nyelvtan, történelem tantárgyakból. Ez elég soknak tűnik, hiszen ő kint szintén iskolába jár és az ottani anyagot is tanulja. azt is mondták, hogy ha már elkezdi az iskolaévet akkor átveszik itt különbözeti vizsga nélkül. (na de hova?)
Elvonatkoztatva a mi konkrét esetünktől kérdezném, hogy mi a helyzet azokkal a külföldiekkel, akik váratlanul jönnek haza, tehát se felkészülni nem tudnak, sem felvételizni. Mi történik, ha szeptember 2-án hirtelen előzmények nélkül döntenek úgy hogy hazajönnek. Milyen szabályok vonatkoznak egy 15 éves külföldről érkező tanköteles gyerekre?
Várom válaszukat, köszönettel
HI

Tovább >>

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu