Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
2009.04.14. kedd

Olvasói kérdés:
Kérdésem az lenne hogy fiam most éretségizik szeretne vagyis szeretett volna rendőr lenne felvételinél minden sikerült kivéve az orvosi mivel hogy színtévesztő.
Ebben az esetben semmi képpen nem kerülhet be, ugye?
A szerződéses katonáknál is számít a színtévesztés?
Milyen területekre jelentkezhet?
Válaszát előrre is köszönöm. Tisztelettel Megyesiné

Tovább >>

2009.02.27. péntek

Olvasói kérdés:
Tisztelt Szakértő!,
Szeretném megkérdezni, hogy érdeklődhetnék-e, illetve kaphatnék-e tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mennyi szabadság járna nekem tanárként a két gyermekem után lejáró Gyed-et követően.
Természetesen tudom, hogy mindehhez az általam nyújtott pontos adatok is szükségesek. A munkáltatóm (Önkormányzat) elvégzett már egy erre vonatkozó számítást, de mivel ők ez évtől vették csak át az iskolánk gazdasági irányítását, így ilyet, tanárokkal kapcsolatban most csináltak először.
Az iskolám ig.helyettesével próbáltunk kalkulálni, és az ő számításuk a miénktől alaposan eltér.
Szeretném megtudni, hogy létezik-e olyan fórum ahol, kérhetnék egy ilyen kiszámítást.
A választ előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: M. Andrea

Tovább >>

2009.02.09. hétfő

Olvasói kérdés:
Kedves Hozzáértők!
Kisfiam 2-ik osztályos ( általános iskola ) tanuló. A következő tanévtől az apukája külföldi munkavállalása miatt  Ázsiában fog iskolába járni. Többen felhívták a figyelmünket , hogy az iskola , rendszere ahova kerül átjárható legyen az itthon iskolákéval , vagyis kölcsönösen elfogadják egymás értékeléseit. Hogyan lehet arról megbizonyosodni , hogy a rendszerek kompatibilisek egymással , létezik valamilyen nemzetközi egyezmény , megjelölés , kód stb... ? 
A másik , számunkra nagyon fontos , hogy a jelenlegi iskolánkban milyen státuszban maradhatunk ( magántanulói  , vagy vendégtanulói ? ) , melyiknek , mik a feltételei , kritérumai. Ha másból nem is de a a magyar nyelv-és irodalomból ill. a matematikából szeretnénk magánszorgalomból együtt haladni az osztályközösséggel és hivatalos vizsgát tenni. Vagy ez nem választható , hanem , vagy minden tantárgyból vizsgázik , vagy egyikből sem ? Mit tanácsolnak?
Várom válaszukat
Köszönettel
Károlyiné Hankó Rita

Tovább >>

2009.01.29. csütörtök

Olvasói kérdés:
Tisztelt Szakértő!
Többféle végzettséggel rendelkezem, jelenleg is tanulok. A következőkre szeretnék választ kapni:

- ELTE szociológus végzettséggel (társadalomismeret szakirány)
  és pszichológus képesítéssel vállalhatok-e középiskolában iskolapszichológus állást?

- Tanítói végzettéggel és szakvizsgával vállalhatok-e középiskolai
  kollégiumban nevelőtanári állást?

A válaszokat megköszönve, üdvözlettel: Mack Sándorné

Tovább >>

2009.01.14. szerda

Olvasói kérdés:

Az iskolai osztálylétszámok számításánál,kimutatásánál milyen formában és hol érvényesíthető az SNI-s tanulók 2 ill. 3 főnek való számítása.
Válaszukat tisztelettel várom: Swiderski Lászlóné

Tovább >>

2008.12.02. kedd

Olvasói kérdés:
Meghírdetett iskola igazgatói állással kapcsolatban szeretném megkérdezni a következőket.
2007.évi 3. sz. OKM közlönyben megjelent feltételekeket nem értem.
Kozma faipari, Petrik vegyiparinál a feltételek a következők:egyetemi szintű tanári v.és szakképzettség legalább öt év pedagógus szakvizsga Kérem ez mit jelent ? Egy történelem szakos középiskolai tanár az állást nem pályázhatja meg,ha már 25 éve középiskolában tanít ?
Ugyanebben a közlönyben pár oldallal tovább Madách Gimnázium egyetemi szintű tanári v.és szakképzettség, legalább 5év pedagógus munkakörben szerzett gyakorlat Mit jelentaz egyiknél és mit a másiknál a szakképzettség.Miért kellaz egyiknek ped. szakvizsga a másiknak ,pedig csak gyakorlat.
Mingkettőt a Főváros hírdette meg.Kérem a felvetett problémámra a választ.Köszönettel. Rajnai Katalin nyugdijas pedagógus, aki 34 évet töltött el egy középiskolában

Tovább >>

2008.10.17. péntek

Olvasói kérdés:

Váltótárs hiányzása esetén, hány nap túlóra végzésére kötelezhető folyamatosan az óvodapedaógus? Várom szíves válaszát! Tisztelettel: Hegedűs Anikó

Tovább >>

2008.10.06. hétfő

Olvasói kérdés:
Kérdezni szeretném, hogy középiskola 12. osztályába  járó tanuló átmehet-e  egy másik középiskolába érettségi vizsgát tenni. Ha lehet, milyen feltételekkel? Köszönettel: Berki Zsuzsa

Tovább >>

2008.09.23. kedd

Olvasói kérdés:

 Az általam vezetett középiskola továbbképzési programja – ahogy azt a törvény is rendeli – hosszabb időszakra megtervezett. Sok-sok egyeztetés után született meg.
A tanév kezdetekor két kolléga is örömmel jelezte, hogy sikeres felvételi vizsgát tett az egyetem doktori iskolájában. Előzetes egyeztetésre, szerződéskötésre nem került sor, sőt éppen ők a továbbképzési rendszerünkben már kimerítették a lehetőségeket. A szűkös költségvetési helyzetben többen is várják, hogy továbbképzésük megvalósuljon. Nevezett kollégáim egyikük sem tart igényt tanulmányi szerződés megkötésére, ám a szorgalmi időben a heti rendszerességgel szervezett foglalkozásokon részt kívánnak venni. Bármilyen belátó is vagyok, úgy ítélem meg, hogy a szabadidő biztosítása olyan terheket ró az iskolára, hogy azt nem vállalhatjuk. Milyen eljárást kell követnem?    Zs. A. igazgató

 

Tovább >>

2008.09.23. kedd

Olvasói kérdés:

Iskolánkban három 9. osztály indult. Az iskola idegen nyelvi munkaközösségének vezetője vagyok. Az általános iskolából érkező tanulók között több is nyelvi felmentéssel rendelkezik. A diákokkal való szeptemberi személyes találkozás alkalmával többen is jelezték, hogy nem kívánnak idegen nyelv oktatásában részt venni. Ezek a tanulók arra hivatkoztak, hogy rendelkeznek nyelvi felmentéssel, s előző iskolájuk e felmentéseket figyelembe vette. Iskolánk igazgatója bekérte a felmentéseket. Elég tarka kép tárult elénk. Volt nevelési tanácsadóból ill. szakértői bizottságtól felmentés, de magánrendelőből is. Melyiket fogadjuk el? Meddig érvényes a felmentés? Takács Istvánné tanár

 

Tovább >>

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu