Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Átadták az idei Ericsson-díjakat
2014.06.02. hétfő
ericsson-díj

2014. május 30-án adták át  az idei Ericsson-díjakat a Magyar Tudományos Akadémián nyolc matematikát és fizikát oktató pedagógusnak, akiknek a munkája nagyban hozzájárul a hazai természettudományos képzés színvonalának emeléséhez.

A díjról Következő>>

Az 1999-ben alapított, immár tizenhatodik jubileumát ünneplő Ericsson-díj azzal a céllal jött létre, hogy elismerje azoknak a közoktatásban résztvevő pedagógusoknak a munkáját, akik akár a kötelezettségeiken felül is tesznek azért, hogy a magyar általános és középiskolai természettudományos képzés a világ élvonalában járjon. A több mint 1500 fős magasan képzett mérnöki gárdával rendelkező Ericsson Magyarország számára különösen fontos az ő munkájuk, hiszen a közhiedelemmel ellentétben mérnökképzés nem az egyetemen kezdődik, hanem a középiskolai matematika és fizika órákon.

A tanárokat tanítványaik, iskoláik és egyéb oktatási intézmények terjesztették fel a díjra, a díjazás pedig az Ericsson közoktatási partnerei, a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat bírálata, és a MATFUND Alapítvány kuratóriumának jóváhagyása alapján történik. A díjat a legelkötelezettebb, alapszintű oktatásban résztvevő matematikát és fizikát oktató pedagógusok vehetik át, akik a „kötelező” tanórákon túl is számos különfoglalkozás alkalmával és egyéb iskolán kívüli tevékenységükkel is segítik diákjaik fejlődését és a tehetséggondozást.

Kaposi József az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete, Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója, valamint Beskid Vilmos, az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési igazgatója 2014. május 30-án adta át az idei díjakat nyolc érdemes pedagógusnak. A díj 1999-es alapítása óta immár közel 180 pedagógus vehette át az elismerést.

A mostani ünnepség alkalmával is két-két díjat adtak át összesen négy kategóriában, a matematika és a fizika népszerűsítéséért, valamint a matematika és a fizika tehetségeinek gondozásáért. A díjat és a velejáró pénzjutalmat idén is nyolc pedagógus vehette át.

A díjakat nagyon különböző hátterű tanárok kapták. Van olyan a díjazottak között, akinek diákjai 30-40%-a emelt szintű matematika érettségit tesz, jóval az országos átlag felett, és az eredményeik is magukért beszélnek, hiszen 90%-os diákjai átlagteljesítménye. Akad a díjat átvevők közt olyan is, akinek saját fejlesztésű eszközeit több iskolában, sőt még Svájcban is használják, van, aki regionális szakkört vezet, elérve ezzel a régió diákjait is, és olyan is, akit tanulói egyetemi éveik során is felkeresnek tanácsért.

„A közoktatás stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából – hangsúlyozta a díjátadón Kaposi József az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója. – Nagy öröm számunkra, hogy ezt olyan komoly tudásbázissal rendelkező vállalatok is elismerik, támogatják, mint az Ericsson. Ahogy a vállalat által alapított díj mottója is tartja, a mérnökképzés nem az egyetemeken kezdődik, csak erős alapra lehet tudást építeni. Ez a gondolat összecseng Magyarország kormányának oktatással kapcsolatos elképzeléseivel is.”

Magyarországon magas az oktatás színvonala, így a svéd technológiai, elektronikai vállalatok könnyen megtalálják a működésükhöz szükséges képzett szakembereket - emelte ki Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete. – Ugyanakkor hiszem, hogy együttműködésünk kölcsönösen gyümölcsöző, hiszen e vállalatok nagyban hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez, a kultúrához, az oktatáshoz. Ennek kicsiny, de szimbolikus jelentőségű bizonyítéka ez a díj is.”

Éry Gábor, az Ericsson vezérigazgatója a díj kapcsán elmondta: „Büszkék vagyunk rá, hogy innováció centrikus vállalatként az Ericsson által foglalkoztatott 1700 fő több mint 90%-a mérnök vagy informatikus. Az ő fejlődésükben, annak megalapozásában is fontos szerep jutott a ma díjazott kiváló tanárokhoz hasonló szakembereknek. Róluk talán méltatlanul kevés szó esik, ezen szerettünk volna változtatni, mikor tizenöt éve megalapítottuk ezt a díjat.”

 

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu