Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Gyerekfestmények kalapács alatt
2011.11.24. csütörtök
igazgyöngy

2011. november 16-án a tizenharmadik kerületi RAM Colosseumban egy rendhagyó árverésre gyűltek össze az érdeklődők. Mélyszegénységben élő gyerekek festményeit árverezték el a kikiáltási ár háromszorosáért, összesen több mint másfél millió forint értékben.

Az árverést az Igazgyöngy Művészeti Alapítvány számára a MC MédiaCompany Kft. szervezte önkéntes alapon. Mondok Árpád a szervezők nevében a megnyitóban elmondta, hogy munkatársaikkal korábban egy kirándulást tettek a berettyóújfalui térségbe, mert szerették volna megnézni az intézményt. Áram, víz és konyha nélküli házakat láttak. Nem értették. Majd megmagyarázták nekik. Minek konyha, ha nincs mit főzni? Ugyancsak alig akarták elhinni, hogy Toldon, a meglátogatott településen már kocsma sincsen néhány éve. Nem sokáig haboztak, egy stratégiai tervet állítottak össze az alapítvány megsegítésére. Ennek részeként került sor a 41 festmény árverésére.

A bekeretezett festmények kikiáltási ára 7500-25 ezer forint között mozgott, jellemzően 15 ezer forint volt. (Aukciós katalógus >>)

A festmények mindegyike elkelt, rövidebb hosszabb licitálást követően. A legnagyobb értéket egy testvérpár Ötvös Alex és Ötvös István 50 X 70 centiméteres festménye képviselte, Eljött a disznó a feleségéért címmel. Ezt 100 ezer forintért vette meg a neves reklámszakember, Alexander Bródy. - Ő egyébként összesen négy festménnyel gazdagodott ezen az estén. – Az elárverezett képek témáját elsősorban a cigány népmesevilág szolgáltatta, néha meghökkentő, ám nagyon szín gazdag ábrázolással.

Az árverésre került képeket az Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a délutáni foglalkozásokon készítették a gyerekek. Az alapítványt 12 éve L.Ritók Nóra művésztanár hozta létre a keleti határszélen, Berettyóújfalu térségében. Az intézmény munkatársainak célja a mélyszegénységben, a nyomorban élő, főleg cigány származású gyerekek integrációjának segítése a művészetoktatás, a személyiség-és a tehetségfejlesztés, a módszereivel.  Honlapjukon a következőképpen írnak az intézmény törekvéseiről. „A kistérség hat településén összesen 23 faluból, 670 gyerek művészeti nevelését végzi, közülük csaknem 70 százalékban hátrányos helyzetű, köztük 250 mélyszegénységben élő”

Az árverés végén az Igazgyöngy Alapítvány vezetője meghatottan mondott köszönetet a szervezőknek, a vevőknek. Majd néhány fotó segítségével bemutatta az intézményt és annak környezetét. „Nem ritka, hogy analfabétákkal találkozunk a családsegítő munkánk során. Ahogyan az sem szokatlan, ha egy 25-26 éves nőnek már öt vagy hat saját gyermeke van.„sorolta a fotók megtekintése közben.      

L.Ritók Nóra kérdésünkre elmondta, hogy az intézmény működését a normatíva mellett Nemzeti Erőforrás Minisztériummal kötött közoktatási megállapodás, a támogatói adományok és az 1 százalékos adókból befolyt bevétel fedezi. Az árverésből származó összeget az iskola napi működési költségeire fordítják. Bérekre, útiköltségekre, mert a telephelyek között a tanároknak mozogni kell, esetenként 40 – 80 kilométert is. Valamint festékre, rajzlapra, a pályázatok postaköltségére. 

A véletlenek összjátéka, hogy az árverést követő nap hírei az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének és a Policy Solutions nevű elemző intézetnek az európai szegénységről rendezett vitaestjén elhangzottakról is tudósítottak. Csepeli György szociológus, a meghívottak szakértők egyike a kerekasztal vitában méltatta a hazai roma stratégia megalkotását. Majd a sajtóbeszámolók szerint hozzátette, hogy ő személy szerint ”a helyzet rendezését Észak-Magyarországon kezdené, hiszen „Miskolctól északra már nem is balkáni a helyzet, ott Afrika kezdődik.”   

Szöveg, fotó:
Tasi Katalin
Katedraonline.hu

Kapcsolódó anyagok
Rendezvénynaptár
<2018. július>
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu