Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Műhelykonferencia az iskolai közösségi szolgálatról
Forrás: OFI  
2014.05.27. kedd
iksz_konf

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) 2014. május 26-án a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett műhelykonferencián mutatta be az iskolai közösségi szolgálathoz készült kulturális ajánlást és ismertetett számos jó gyakorlatot.

A konferencia résztvevőit Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntötte, aki kiemelte, az iskolai közösségi szolgálat egyik fontos feladata, hogy közelebb hozza a tanulókhoz a való életet, „az igazán fontos dolgokat”. Véleménye szerint a közösségi szolgálat remek lehetőség a múzeumok számára, amely által minden szereplő csak gazdagszik.

Ezt erősített meg Hammerstein Judit, kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár is megnyitójában, aki sorra vette azokat az elmúlt években tett intézkedéseket, amelyek a kulturális terület és az oktatási szféra között történtek: az előző fejlesztési ciklusban az intézmények közötti partnerség eredményeként a köznevelési intézményekkel 6500 együttműködési megállapodás született, és 200 virtuális múzeumi informatikai pont létesült. Hangsúlyozta, hogy az iskolai közösségi szolgálat keretében megvalósuló projekteknél fontos, hogy azok minél inkább igazodjanak a Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez, hogy tanórákat válthassalak ki. Dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója éppen ezért is tartja fontos eredménynek azt a megszületett ajánlást, amely a plenáris előadások keretében került bemutatásra, hiszen a kulturális és művelődési területen dolgozó munkatársaknak ez módszertani segédletet nyújt.

A plenáris előadások keretében Dr. Gyurmai Beáta, főtanácsos (EMMI, Kultúráért Felelős Államtitkárság) részleteiben is ismertette az Iskolai Közösségi Szolgálat elterjesztése a kulturális intézményekben című ajánlást. Szabó István, politikai tanácsadó (EMMI, Köznevelésért Felelős Államtitkárság) a közösségi szolgálathoz kapcsolódó jogi keretekről és lehetőségekről tartott előadást. Dr. Bodó Márton, az OFI tudományos munkatársa pedig a megszervezés és kivitelezés módjában adott szakmai szempontokat.

A további plenáris előadások, illetve a délutáni szekcióelőadások konkrét megvalósult programok eredményeit mutatták be. Az ismertetett jó gyakorlatok példaként szolgáltak arra, hogy az iskolai közösségi szolgálat mennyiféleképpen valósulhat meg a kulturális ágazatban.

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu