Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Tájékoztató nap az iskolai közösségi szolgálatról
Forrás: MFPI   Szerző: Végh Györgyi
2013.05.02. csütörtök
IKSZ_Bp

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 2013. április 24-én tájékoztató napot szervezett az Új Városházán a fővárosi középfokú oktatási intézmények képviselői részére az iskolai közösségi szolgálatról.

A rendezvény célja az volt, hogy az iskolai közösségi szolgálathoz kapcsolódóan minél szélesebb körű tájékoztatást, információkat nyújtson a feladatokról, tevékenységekről, lehetőségekről, a jogi háttérről és a már eredményesen kiépített jó gyakorlatokról. A tájékoztató napon alkalom volt számos fogadóintézmény megismerésére, a hatékony jövőbeli együttműködés lehetőségeinek számbavételére, természetesen az egyéni, helyi adottságok figyelembevételével.

A diákok közösségi szolgálatát koordináló pedagógusok szerepe rendkívül fontos, az egész napos tájékoztató érzékenyítő jellege is hangsúlyt kapott.

A budapesti tájékoztató napot Magyar Zita, a Főpolgármesteri Hivatal Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztály osztályvezetője nyitotta meg, aki a résztvevők köszöntése után ismertette rendezvény programját.

A délelőtti plenáris ülésen öt előadás hangzott el.

Bodó Márton, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa elmondta, hogy a tájékoztató napon részt vevő pedagógusok nagy többsége intézményvezető, osztályfőnök, koordinátor tanár, akik – az előzetes felmérés szerint - inkább hallomásból ismerik a közösségi szolgálatot, csak néhányan a gyakorlatból.  Hangsúlyozta az önkéntesség és a közösségi szolgálat közötti fogalmi különbözőséget, noha a kettő szellemiségében, céljaiban azonos. Előadásában bemutatta az angolszász hagyományokat, röviden tájékoztatást adott az IKSZ hazai történetéről, kiemelve, hogy a diákok érzékenyítése, aktivitásának erősítése a cél.

dr. Rubovszky Csilla, Belváros-Lipótváros alpolgármestere a 2012 januárjában indított „Segítő kezek az idősek otthoni biztonságáért” mintaprojektet mutatta be, melynek célcsoportja a belváros 80 éven feletti lakossága. Az alpolgármester elmondta, bíznak a projekt országos kiterjesztésében, a házi segítségnyújtás keretében lehetőséget lát a közösségi szolgálatban résztvevők fogadására.

Velkey Balázs a Miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium igazgatóhelyettese a „Személyiségfejlesztés a közösségi szolgálatban” című előadásában az intézményben már 2002-ben indított közösségi szolgálat program pozitív tapasztalatiról, eredményességéről számolt be. Mint mondta, hosszantartó élményt ad diáknak, tanárnak egyaránt, s nemcsak a diákok szociális érzékenysége nőtt, hanem a tanárok, az iskola, a fogadóintézmények, a szülők is elfogadóbbá, megértőbbé váltak. Beszámolóját diákok felszólalásai gazdagították.

Simonyi István az EMMI Köznevelés-fejlesztési Főosztály főmunkatársa az iskolai közösségi szolgálat jogi kereteit ismertette, kitért a szervezéssel kapcsolatban eddig felmerült gyakori kérdésekre: tervezés, előkészítés, intézményi feladatok, dokumentáció, pedagógusfeladatok, érzékenyítés, értékelés.

Elsőként a 2016. január 1-je után érettségizőknek kell eleget tenniük az IKSZ kötelezettségnek. Javasolt a 9-11. évfolyamon, három év alatt egyenletesen elosztva megszervezni a teljesítést, s aláhúzta, hogy az 50 óra közösségi szolgálat az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele (tehát az érettségi megkezdhető ennek hiányában is).
Az információs vonal a közösségi szolgálat tájékoztatását célozva minden érdeklődő számára a kozossegi.szolgalat@ofi.hu

Pölöskei Gáborné, a Főpolgármesteri Hivatal Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztály vezetője először az „Iskolakapun Kívül Program”-ot mutatta be, amely a művészeti programokat, ünnepségeket, megemlékezéseket, táborozási lehetőséget, sport- és városismereti programokat.
Előadása második részében a Fővárosi Önkormányzat szerepét, lehetőségeit vizsgálta a közösségi szolgálat szervezésében, kiemelve az önkormányzat összekötő (közvetítő és segítő) szerepét. A főváros fenntartásában lévő intézmények (gyermekotthon, színház, könyvtár, idősek otthona, múzeum, óvoda, sportversenyek) és a civil szervezetek fogadni tudnak közösségi szolgálat keretében tanulókat, az önkormányzat ezt az együttműködési megállapodások és az informatikai háttér biztosításával tudja támogatni, továbbá tervezik egy ifjúsági honlap létrehozását is.

A félórás szünetet követően a szekcióülések négy témában, négy teremben zajlottak, az előadók „vándoroltak” az egyes termek között, így valamennyi csoportban előkerültek az alábbi témák.

1. Érzékenyítés, értékelés, a fogadó szervezetekkel való kapcsolat
Molnár Karolina OFI
Fehérváry Anikó Szegedi Piarista Gimnázium

2. Tervezés, előkészítés, lebonyolítás
Velkey Balázs Miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium,  
Szalóki Mihály mentálhigiéniés szakember

3. A pedagógusok feladatai
   
Az iskolai közösségi szolgálatot végző tanárok továbbképzése
Ricsóyné Virág Zsófia és Bodó Márton OFI munkatárs,

4. Honlaphasználat, kérdőív kiértékelés
Nagy Sándor evopro informatikus, fejlesztő

A délutáni plenáris ülésen a fogadó szervezetek mutatkoztak be, az alábbi sorrendben.

A rendezvényt a szervezők nevében Magyar Zita és Bodó Márton zárta rövid áttekintéssel, kiemelve az egész napos találkozó főbb, hangsúlyos pontjait.

Az iskolai közösségi szolgálatra vonatkozó információkra nagy igény mutatkozott, a budapesti tájékoztató napon 175 fő vett részt.

 

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu