Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Kulturális ajánlás készült az iskolai közösségi szolgálathoz
Forrás: OFI, EMMI/MTI  
2014.05.23. péntek
hj-kj
2014. május 22-én Hammerstein Judit, Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója tartott közös sajtótájékoztatót Budapesten a kulturális szaktárca és a köznevelési ágazat együttműködéséről az iskolai közösségi szolgálat témájában.

Szoros együttműködési kezdődött meg a kulturális és a köznevelési terület között az iskolai közösségi szolgálat hatékony működése érdekében. A Kultúrért Felelős Államtitkárság és az OFI támogatni kívánja a kulturális intézmények és az iskolák közötti kapcsolatfelvételt, valamint a közösségi szolgálat művelődési intézményekben való elterjedését.

A kulturális intézmények hamar felismerték az iskolai közösségi szolgálatban rejlő lehetőségeket és felelősséget. Számos múzeum, könyvtár, levéltár, színház és közművelődési intézmény nyitotta meg kapuit a közösségi szolgálatot teljesítő diákok előtt. (Az IKSZ emellett kulturális civil szervezeteknél is teljesíthető.)

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága és az OFI a kulturális területen végzett iskolai közösségi szolgálat eredményessége és a közösségi szolgálathoz kapcsolódó pedagógiai célok érvényesülése érdekében munkacsoportot hozott létre. A két szakterületen felhalmozódott tudás hívta életre Az Iskolai Közösségi Szolgálat elterjesztése a kulturális intézményekben című ajánlást, amely a kulturális és művelődési területen dolgozó munkatársakat segíti az iskolai közösségi szolgálathoz kapcsolódó szervezési és működtetési feladatok ellátásában. A dokumentum jogszabályokat, módszertani ajánlásokat, praktikus forgatókönyveket és gyakorlati tanácsokat tartalmaz a kulturális területen megvalósuló tevékenységek keretrendszerének kidolgozására, mely révén az iskolai közösségi szolgálat szerves módon épülhet be az érintett intézmények, szervezetek mindennapi gyakorlatába. A fő cél az, hogy minden intézmény – az iskolával együtt – a helyi adottságokhoz és a saját elképzeléseihez, felkészültségéhez igazodó tevékenységeket szervezzen a közösségi szolgálat programjában. A munkacsoport a közösségi szolgálathoz kapcsolódó közös képzés kidolgozását és akkreditáltatását is tervbe vette. A képzésen pedagógusok és kulturális szakemberek egyaránt részt vehetnek.

 

Az ajánlás részletes bemutatására a Magyar Nemzeti Múzeumban kerül sor a témában rendezett műhelykonferencián május 26-án, ahol a kulturális intézmények mellett a pedagógiai intézetek is jelen lesznek. Kulturális szakemberek, pedagógusok és diákok osztják meg egymással tapasztalataikat, nehézségeiket, jó gyakorlataikat.

Az ajánlással együtt az OFI ismét kiírta a Segítő diákok pályázatot a közösségi szolgálatban résztvevő diákok, pedagógusok és – új kategóriaként – fogadóintézmények számára. A diákok kisfilmekkel vagy fotókkal, míg a pedagógusok és a fogadóintézmények fényképekkel pályázhatnak. A pályázat részleteiről az www.ofi.hu oldalon tájékozódhatnak.

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu