Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Mindlab Nemzetközi Olimpia 2012
2012.04.12. csütörtök
mindlab 2012

Idén hetedszer rendezték meg hazánkban a Mindlab Nemzetközi Olimpia fordulóit. A verseny nem sportesemény, hanem a logikai készségfejlesztő játék család szellemi vetélkedője. A hazai győztesek júniusban Romániában folytatják a játékot, immár nemzetközi mezőnyben.

2012. március 31.- április 1-jén a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium adott helyet a versenynek és az ország különböző pontjairól érkezett gyerekeknek. Varga Tibor, a gimnázium igazgatója megnyitójában felidézte, amikor Bánhegyesiné Topor Gizella a matematika- fizika szakos kolléganője bejelentette, hogy egy új tanfolyamra szeretne menni. „Furcsa figurákat tartalmazó dobozt rakott le elém, s lelkesen magyarázta, milyen módon is fejleszti az adott játék a tanulók gondolkodását, s mennyire kedvezőek első tapasztalatai. Bevallom, akkor nem igazán értettem, inkább elhittem azt, amit közölni akart.„ – idézte fel az igazgató.

Az említett kolléganő az azóta eltelt évek során nagyon jó munkát végzett. Szilágyi Botond, az iskola egyik tanulója, a tavalyi Mindlab Olimpián Portugáliában a quorridor játékban világelső lett. Miután sikerült legyőznie a „rettegett” ellenfél, Izrael csapatának játékosát is. Botond a 2012-es versenyben már nem indulhatott, mert a szabályok szerint csak 13 éves korig lehet részt venni a játékba. Idén segítőként, szurkolóként vett részt a kétnapos rendezvény lebonyolításában.   

A Mindlab Olimpia négy versenyszámból áll: a dáma, az octi, a quorridor, és az abalone fordulóiból. A négy táblás játékban a játékidő hatszor 15 perc. Ha a negyedóra nem elég egyik játékosnak sem arra, hogy meghatározott számú nyert játszmát szerezzen, akkor a játékot felügyelő bírónak kell döntenie.  A bíró vagy megnevezi a nyertest, vagy döntetlent ítél. 

A Mindlab egy logikai készségfejlesztő játékcsalád, ami több tucat játékot ölel fel. (http://www.mindlab.hu/ ) Óvodások, általános iskolások játsszák 14 éves korig. Az iskolákban rendszerint szakköri keretek között szervezik a foglakozásokat egy akkreditált képzésen felkészített pedagógus irányításával.

Az idei olimpián meglepő eredmény született. A négy versenyszámból hármat ugyannak az iskolának a tanulói nyertek meg. De nem csak hogy azonos iskolából, hanem azonos osztályból is érkeztek. A zuglói Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ötödikes tanulói szerezték a legtöbb dicsőséget. Fülöp Anna dámában, Knollmayer Gergely abalone-ban, Koczkás Martin octiban lett az első.  

Az elsöprő siker hátterében az áll, hogy a gyerekek elsős koruk óta járnak Mindlab foglalkozásokra. Ebben a tanévben már felsősök lettek, de továbbra is folytatják, amit elkezdtek, immár egy másik oktatóval.

- Én már nem tudok nyerni, csak akkor, ha a lányom valamit eltéveszt, vagy valamit elhibáz – mondja Fülöp Anna apukája az eredményhirdetést követően.

- Én úgy látom, hogy a játék során a gyerekeknek a stratégiai, a problémamegoldó gondolkodása fejlődik – idézi fel Knollmayer Gergely édesapja, aki pszichológusként is segítette fia szereplését tavaly nyáron a portugáliai versenyen. Gergő először 2011-ben nyerte meg az abalone hazai versenyszámát, így kiutazhatott a nemzetközi olimpiára is. Ott a többnapos, többfordulós versenysorozat közben az apuka erősítette a fia lelki erejét, kitartását. A támogatásnak meglett az eredménye. Gergő negyedikként végzett az abalone versenyszámában. Ezzel a helyezéssel hozzájárult, hogy a magyar csapatot sikerült a csoportversenyben a dobogó harmadik fokára juttatni. Idén még jobban igyekezni fog, mert a korhatár miatt neki is ez lesz az utolsó éve a nemzetközi olimpián.

- Szerencsére a válság idején sem csökkent a foglalkozásainkra járó gyerekek száma. Sőt, sikerült növekednünk, gyarapodnunk – mondja Tóth Andrea, a Mindlab Hungary 2008 Kft ügyvezetője a szervezők nevében. - Új intézmények csatlakoztak hozzánk.  Budapesten a II és III. kerületben, Dunakeszin és Mélykúton az általános iskolában indultak új csoportok. Míg Kecskeméten egy óvodában indították el a foglalkozásokat. Országszerte összesen 400 gyerek szülei fizetnek a képzésért, a játék órákért. Míg nagyjából 1500 tanuló foglalkozásait különböző pályázatokon elnyert támogatások fedezik.

A most befejeződött versenyen kiemelkedően sikeres Munkácsy Mihály Általános Iskola nemrég kapta meg az értesítést arról, hogy a Wekerle Sándor Alapkezelő és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet egy esztendős támogatását nyerték el egy tehetségfejlesztő pályázaton. Ezt a pályázatot a Zuglói Cserepesházzal együtt nyújtották be, ez az intézmény fog az óráknak helyt adni egy éven keresztül.

- Ugyancsak nagyon örülünk annak, hogy a Marcali Gyermekvédelmi Intézet hároméves támogatást nyert el az állami gondozott gyerekei számára egy EU-s pályázaton. Náluk három éven keresztül fogják a Mindlab órákon fejleszteni a gyerekek személyiségét és gondolkodási készségeit. A tervek szerint jövőre már ők is itt lesznek az olimpián – vetíti előre az ügyvezető- szervező.          

Szöveg, fotó:
Tasi Katalin
katedraonline.hu

Rendezvénynaptár
<2019. február>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu