Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Multimédia szolgáltatások a Sulinet+ hálózatán
Forrás: NIIFI   Szerző: Végh Györgyi
2014.07.07. hétfő
videotorium
A köznevelés informatikai hálózatának szolgáltatója, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI)  zászlajára tűzte, hogy a felsőoktatásban  népszerű szolgáltatásait a közoktatásban, a Sulinet hálózatán is elterjeszti, ezzel is segítve a hazai általános és középiskolák oktatóinak és tanulóinak a munkáját.


A multimédia népszerű, naponta használt szolgáltatásai (videokonferencia , streaming, videotorium)  teljesen térítésmentesen áll a felhasználók rendelkezésére.

A desktop (web videokonferencia) szolgáltatás segítségével a felhasználó hagyományos asztali számítógépes környezetről, illetve mobil eszközökről (hordozható számítógép, okostelefon) közvetlen videó hívást vagy akár több résztvevős videokonferenciát bonyolíthat le (értekezletek, megbeszélések, távoktatások, bemutatók stb.). A szolgáltatás segítségével  többek között – az egyébként utazáshoz szükséges idő és költségek elmaradásával – jelentős költség-,  és időmegtakarítás érhető el.

A  streaming (online közvetítés) és a www.videotorium.hu videó megosztó portál szorosabban összefüggő rendszert alkot A streaming lényege, hogy a felhasználók saját készítésű anyagokat tudnak az interneten keresztül online „közvetíteni”. Itt elsősorban oktatási anyagokra, előadásokra kell gondolni, de lehetőség van az intézményhez köthető események (pl. ballagás, évzáró, sportesemény, szakköri munka, versenyek) során készült felvételek közzétételére  is.

Ehhez a szolgáltatáshoz szorosan kapcsolódik a www.videotorium.hu tudományos videó megosztó portál, mely 2010 óta töretlen népszerűségnek örvend a hazai felsőoktatási és kutatói szférában.

A Videotoriumon, Magyarország első számú tudományos videó megosztó portálján bárki találhat érdeklődésének megfelelő videót. Az oldalt, amely már több mint hatezer publikus videót tárol, méltó helyet biztosít olyan felvételek számára, amelyek segítik a tudományos munkát, vagy közelebbről megismertetnek egy tudományágat. Az intézmények saját készítésű anyagaikat elhelyezhetik és megoszthatják, akár saját aloldalon keresztül is.  A hagyományos videómegosztó portálok funkcióin túlmutatva a felvételek mellé látványos képanyagokat, prezentációkat, dokumentumokat mellékelhetnek a feltöltők.

Az NIIF Intézet a multimédia szolgáltatások népszerűsítése érdekében 2014-ben pilot projektet indított a Sulinet+-ban részt vevő közoktatási intézmények számára. A pilot  célja a Videotorium és a desktop videokonferencia rendszer használatának bemutatása, az intézmények igényeinek összegyűjtése.

 

A rendszerek használatához szükséges központi eszközöket az NIIF Intézet biztosítja, a részt vevő iskolák feladata, hogy bemutassák, miként tudják hasznosítani ezen szolgáltatásokat a mindennapi életben, a tanulásban és az oktatásban.

A NIIF  webkonferencia szolgáltatása lehetővé teszi, hogy a legújabb online tanulási formákat ki lehessen próbálni az oktatásban. A videkonferencia egy érdekes lehetőség az oktatás színesítésére. A techonlógiával lehetővé válik távoli előadók meghívása, akiknek nem kell elutazniuk, hogy az iskolában megtartsák az órát, hanem a távoli munkahelyükön egy PC előtt is megtarthatják az előadásukat, de a videokonferencia segítségével nem veszítik el a teljes interakciót a diákokkal. Az előadó a  diákok reakcióit folyamatosan figyelemmel kísérheti, és a diákok kérdéseket tehetnek fel  szóban és írásban is. Az előadás rögzíthető és a későbbiekben újranézhető.

Egy másik lehetőség a társiskolai együttműködések keretében közös tanulás megvalósítása.  A videokonferencia rendszer lehetővé teszi a közös óra megtartását és későbbiekben az igény-szerinti azonnali videokapcsolatot a közös munka, feladatmegoldás során.

Eddig több mint 35 intézmény csatlakozott a projekthez, de az NIIF munkatársai továbbra is várják újabb érdeklődők jelentkezését. 

A projekttel kapcsolatban részletes információk a webform.niif.hu/multimedia_pilot weboldalon találhatók.
Rendezvénynaptár
<2019. július>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu