Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Tavaszi zeneünnep
„2012. május harmadik keddjén Veled ugyanitt!”
2011.05.23. hétfő
gyongyvirag_tanccsoport

A sérültek és az épek találkozásának jegyében, harmadszor rendezte meg a Gyöngyvirág Napközi Otthon a Tavaszi Zeneünnep 2011. című rendezvényét. Az előadáson közel kétszázan léptek fel tánccal és énekkel. A kerti koncert végén egymást kézen fogva, láncot alkotva táncoltak féktelen hangulatban az értelmi sérültek az épekkel.

- Azt tervezem, hogy minden évben megrendezzük ezt a koncertet. A Tavaszi Zeneünnepen szellemileg sérült és ép emberek zenélnek, énekelnek együtt. A találkozás, a közös muzsikálás, a táncolás erősíti a sérültek elfogadását, és örömöt ad mindnyájuk számára. – magyarázta a rendezvény szervezésének szándékát Sarlós Zsuzsanna, a Gyöngyvirág Napközi Otthon nappali ellátás vezetője.

Akik 2011. május 17-én a Marosvásárhely utcában jártak, már messziről hallhatták a zeneszót és az éneket. Ha megálltak egy rövid időre, akkor megható, felejthetetlen és intenzív élményben lehetett részük a különleges koncert nézőinek. A hatalmas ősfák alatt felállított színpadon nagy beleéléssel táncoltak, énekeltek a meghívott előadók.      

A műsor kezdeteként - mintegy mottóként - Bődi Antal csodás hangú énekével bíztatott mindenkit, a Mindenik ember kezdetű dal éneklésére. Majd sorra következtek a produkciók. Erkel Ferenc zenéjére Palotást jártak a kerületi Speciális Oktatási és Fejlesztési Intézmény tanulói. Utánuk a Pestszentlőrinci Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium Gyerekkórusa lépett színpadra. Ők idén a Művészetek Palotájában a Kodály Zoltán nemzetközi kórus versenyen arany minősítést szereztek. Komoly után könnyűzene következett. A Kispestről érkezett Csillag Napközi Otthon gondozottjai Liszt Magyar Rapszódiáját adták elő rock ritmusban. Időközben sokan a közönség soraiból is felpattantak és spontán táncba kezdtek örömükben.

Messzebbről is érkeztek vendégek. A Tavaszi Zeneünnep ötletgazdája Bajnok Gábor a Ferencvárosból hozta magával a középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekek egy csoportját. Dalaik sorában Vuk, a Kockásfülű nyúl, Vízipók, Maugli és Balu is szerepelt. Hatalmas sikerrel léptek fel a Vörösmarty néptáncosai, a Napraforgó Idősek Klubja dalköre valamint a házigazdák táncosai. A szervező Gyöngyvirág Napközi Otthon tánccsoportjának tagjai Liszt II. Magyar Rapszódiájára táncoltak saját készítésű viseletükben.

Nem leírható, milyen önfeledten mozogtak a sérültek a színpadon, akik a fellépés előtt még egymást segítették a mellényük begombolásában. Mindamellett az is látható volt, hogy többeknek a jobb kezére egy bordó szalagot kötöttek a koreográfia pontos kivitelezése érdekében.

A kívánság műsor dalai következtek, újra közös ének szólt Kiss László református lelkész tangóharmonika kíséretével. Majd eljött az igazi eksztázis. Szalai Andrea, a Vörösmarty néptánc tanára vezetésével az összes résztvevő közös táncba kezdett a hatalmas kertben. Egymást kézen fogták, kígyóztak, míg mások összebújva párokban táncoltak. Mindenki megmozdult, belekarolt a másikba és ropta a zenére, ahogyan csak bírta. A műsor  állandó záróéneke újra közösen csendült Dés-Nemes szerzeménye,  A zene címmel a Dzsungel könyvéből.

„A dal egy biztos hely,
A zene az kell, mert körülölel,
És nem veszünk majd el,
Ha van elég szív, az sokat segít”

2012. május harmadik keddjén Veled ugyanitt! - hangoztatták a résztevők, utalva arra, hogy már most ismert a jövő évi rendezvény időpontja. Először Bajnok Gábor intézménye az Általános Iskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tartja saját koncertjét május második keddjén. Majd egy héttel később Pestszentlőrincen látják vendégül a fellépőket.  A szervezők azt szeretnék elérni, hogy néhány éven belül egyre több helyen, országszerte szólhasson a Tavaszi Zeneünnepen a közös ének.  Szöveg, fotó:
Tasi Katalin
o2 Média

Rendezvénynaptár
<2019. november>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu