Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
IV. Országos döntő – Vitázik a világ ifjúsága
2014.05.29. csütörtök
Vitázik a világ ifjúsága

A Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) német nyelvű nemzetközi vitavetélkedő országos döntőjét tartották 2014. május 28-án Budapesten. A középiskolás fiatalok a közterületen való életvitelszerű tartózkodás szabályozásáról vitáztak.

"Visszavonják-e a közterületen való életvitelszerű tartózkodásról szóló szabályozást Magyarországon?“ - erről a kérdésről vitáztak Magyarország legjobb fiatal szónokai a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő országos döntőjén.
Pőcze Júlia, a Tamási Áron Gimnázium tanulója fair vitában okos érvekkel győzte le ellenfeleit. A második helyezett Bartha Regina, a Karinthy Frigyes Gimnázium diákja lett, így ők ketten utazhatnak ki Varsóba, hogy nemzetközi szinten is bebizonyíthassák retorikai képességeiket.

 

A Magyarországon negyedik alkalommal megrendezett vetélkedőnek idén az Andrássy Egyetem adott otthont, ahol közel 140 érdeklődő követte nyomon az elszánt és tényeken alapuló vitát. A döntőbe jutott négy tehetséges fiatal szónok izgalmas pro és kontra érveket sorakoztatott fel a közterületen való életvitelszerű tartózkodás szabályozásával kapcsolatban.  A legmeggyőzőbbnek Pőcze Júlia bizonyult, aki jól alátámasztott érvekkel állt ki a szabályozás fontossága ellen. Kitűnő meggyőzőerejének köszönhetően pedig nem hagyott kétséget a zsűriben azt illetően, hogy nemzetközi szinten is jó esélyekkel indulhat a győzelemért.

A vitatréning során szerzett nyelvtudást Pőcze Júlia és Bartha Regina nemcsak a további életében, hanem a varsói nemzetközi döntőn is kamatoztathatja. Lengyelországban találkoznak ugyanis 2014 októberében a projektben részt vevő nyolc ország legjobb fiatal szónokai.  Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna is képviselteti magát a varsói nemzetközi döntőn.

„Ha felnőttek vitáznak egymással, akkor annak gyümölcsöző eredménye lehet, ha pedig fiatalok teszik ezt, az reményt keltő: A rendszerváltás utáni generáció minden bizonnyal egy vitabarát környezetben szocializálódhat”, méltatta Bóta Zsolt fővédnök, a Külügyminisztérium Európa Referátus vezetőhelyettese a projekt érdemeit.

A Vitázik a világ ifjúsága projekt közép- és kelet-európai fiatalokat ösztönöz arra, hogy aktuális társadalompolitikai kérdéseket kritikus szemmel vizsgáljanak meg. A németül folyó viták során a tanulók nemcsak megmutathatják, de fejleszthetik is németnyelv-tudásukat. A Vitázik a világ ifjúsága projekt nagyban hozzájárul a politikai műveltséghez, mindemellett a német-nyelvórák tananyagának  izgalmas színfoltja lehet. Évente 8 országból, mintegy 2000 diák vesz részt a vetélkedőben.

A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő a Goethe-Institut, a Stiftung „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft”, a Gemeinnütige Hertie-Stiftung és a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen  közös projektje, melyet Magyarországon a Hanns-Seidel-Stiftung, az E.ON Hungária, az Audi Akademie, a Magyarországi Németek Önkormányzata és a Konrad-Adenauer-Stiftung támogat.

További információk a Vitázik a világ ifjúsága projektről:

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu