Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Fórum a hit- és erkölcstan megszervezéséről
2013.03.14. csütörtök
erkolcstan_forum

A Mérei Ferenc Pedagógiai Intézet 2013. március 13-án szakmai fórumot rendezett az erkölcstan, illetve a helyette választható hit- és erkölcstan oktatásának megszervezéséről. A rendezvény meghívott előadója Szakál Ferenc Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelés-fejlesztési Főosztályának vezetője volt.

A téma aktualitását, a munkaszervezés újszerűségét, továbbá a tájékoztatás, az információk iránti igényt mértékét jelzi, hogy igen nagy volt az érdeklődés a rendezvény iránt.

Először egy általános tájékoztatást hallhattak a résztvevők az előadótól, részben a jogszabályi környezetre vonatkozóan, részben az előzetesen beérkezett kérdések nyomán, ezt követően volt mód arra, hogy a további kérdések és azokra a válaszok elhangozzanak.

Szakál Ferenc PálA főosztályvezető bevezetőjében azt hangsúlyozta, hogy 2013. szeptember 1-jén az állami fenntartású általános iskolákban megjelenik egy kötelező óra, amelynek a tartalma erkölcstan, de választható helyette a hit- és erkölcstan (hittan), tehát nem lesz kötelező hittan. Tisztázta azt is, hogy az 1. és 5. évfolyamon, felmenő rendszerben, fokozatosan vezetik be az iskolákba ezt a tanórát, azonban a középfokú iskolákban az etika helyett nem lehet hittant választani.

Az előadó kitért arra, hogy az erkölcstan tartalmát a kerettanterv határozza meg, a hittan esetében a tartalom meghatározása az egyház joga és kötelessége, nem is kell az iskola pedagógiai programjában, helyi tantervében szerepeltetni.

Középiskolában az etika tantárgyat a tantárgynak megfelelő végzettségű középiskolai tanár taníthatja, általános iskolában az 5-8. évfolyamon szintén a tantárgynak megfelelő végzettségű tanár, illetve átmeneti lehetőségként olyan pedagógus, aki a felső tagozaton való tanításra feljogosító szakképzettséggel rendelkezik, és elvégezte az erkölcstan oktatására felkészítő 60 órás továbbképzést. Alsó tagozaton kötelező továbbképzés nélkül is taníthatják a tanítók az erkölcstant.

Az erkölcstan, illetve a helyette választható hit- és erkölcstan oktatásának megszervezését a 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 182. A és 182. B. paragrafusai szabályozzák, azonban a rendelet módosítása, amely tartalmazza a pontos részleteket, még nem jelent meg.

Szakál Ferenc ismertette a kormányzati honlapon közzétett (és portálunkon is megtekinthető) jogszabály tervezetének fontosabb fejezeteit. Szólt az előkészítésről, a beiratkozással kapcsolatos feladatokról, a tanórák megszervezéséről, a tanulók értékeléséről és az adminisztrációról és kitért az adatvédelmi szempontokra is. A kihirdetésre váró jogszabály lényeges elemeiben nem változott a tervezethez képest, azonban a kihirdetés csúszása miatt átmeneti rendelkezéseket kell majd kiadni. Jelezte az előadó, hogy a jogszabály megjelenése után a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azonnal segítséget küld majd az iskoláknak.

Összefoglaló a hit- és erkölcstan oktatásának megszervezésére vonatkozó rendelet tervezetének lényeges elemeiről. >>

Hit- és erkölcstan fórum

A kérdések és hozzászólások a szervezéssel kapcsolatos nehézségeket, a határidők rendkívül (esetenként betarthatatlan) szűkösségét emelték ki és az elhangzott tájékoztató egyes elemeinek tisztázásárára, konkretizálására vonatkoztak.

A fórum végén Szakál Ferenc a hallgatóság figyelmébe ajánlotta a cxc@emmi.gov.hu e-mail címet, ahová az új jogszabállyal kapcsolatos kérdések is elküldhetők, garantálva, hogy mindenki választ kap.

Portálunkon is folyamatosan közöljük az aktuális információkat, segédanyagokat.

[Végh Györgyi]

 

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu