Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Magyar sikerek a 2010-es Intel ISEF-en
Harmadszorra neveztek el kisbolygót fiatal magyar tudósjelöltekről
2010.05.21. péntek

Az elmúlt öt évben két fiatalról, Rátai Dánielről és Spohn Mártonról neveztek el Amerikában az Intel ISEF verseny után kisbolygót. Ebben az évben Sugár Krisztina és Simon Dávid részesült ebben a magas elismerésben.

2010. május 14-én a kaliforniai San Joséban kihirdették az Intel által támogatott 2010-es Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny, az ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) győzteseit. Az idei díjazottak között szerepelt a két magyar végzős fiatal is, akik közös projektjükkel egy második helyezést és egy különdíjat kaptak.

Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs

Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs a budapesti Szent Margit Gimnázium végzős diákjai, akiket az ISEF hazai társszervezete, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) delegált,  ’Hulladékhő Pumpa’ nevű találmányukkal két rangos elismerést is begyűjtöttek. Team Project kategóriában második helyezést értek el, míg a China Association for Science and Technology (CAST) szervezet nevével fémjelzett külön kategória győztesei lettek.

A második helyezés kiemelt rangját az is jelzi, hogy Krisztináról és Dávidról  elneveznek egy-egy Föld közeli kisbolygót. Különdíjként pedig idén augusztusban részt vehetnek a CAST fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyén Kínában.  

„Egynapos késéssel szállt fel a fiatalok repülőgépe múlt hétfőn Münchenből a vulkáni hamu miatt, de az érkezés már kisbolygóra történt” – jegyezte meg örömmel dr. Antos László, a MISZ ügyvezető igazgatója.

A két magyar tanuló ’Hulladékhő Pumpa’ projektje a számítógépek hőleadás problémájának megoldását tűzte ki céljául. Egy olyan teljesen önműködő rendszert mutattak be, amelynél a számítógép által termelt hőt egy Stirling-motor segítségével hasznosítják újra méghozzá környezetbarát módon. A megalkotott rendszer alkalmazásával két ventilátor üzemeltetését váltják ki. A Stirling-motor üzemeltetéséhez, ill. a segítségével végzett hűtéshez nem kell külön energiát befektetni, a processzor által termelt hulladékhő önmagában elegendő.

A 2010-es ISEF fődíjasa a texasi Amy Chyao lett, aki egy fényérzékenyítő anyagot, ún. fotoszenzibilizátort fejlesztett fotodinamikus terápiához (photodynamic therapy, PDT), amelyet rákos megbetegedésnél vetnek be. A kezelés alkalmazása során a kóros szöveteket pusztítják el úgy, hogy a fotoszenzibilizátort segítségével aktiválják a szükséges gyógyszereket. Ezzel a kutatási területtel Amy kapta az Intel társalapítója és korábbi elnök vezérigazgatója Gordon E. More tiszteletére idén létrehozott fődíjat.

Idén összesen 59 ország 1611 középiskolás korú diákja vett részt a világ legnagyobb fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyén, az ISEF-en San Joséban. A díjak mellett további több mint 600 egyéb, ill. különdíjat is kiosztottak, amelyeket a tudományok iránt elkötelezett kormányzati, akadémiai szervezetek és vállalatok szponzoráltak.

„A világ számtalan szegletéből az idei ISEF-en résztvevő több mint 1600 diák megmutatta, hogy a tudomány és innováció terén rengeteg izgalmas dolgot tartogat számunkra a következő generáció” – mondta Paul Otellini, az Intel Corporation elnök-vezérigazgatója. „Remélem, hogy az itt jelen lévő középiskolások energiája és elkötelezettsége a matematika és más tudományok iránt az őket követő még fiatalabb generációt is inspirálja, hogy tovább fejlődhessen világunk” – tette hozzá.

Az ISEF döntőseit 539 társszervezet delegálta a világ különböző országaiból. A verseny hetében bemutatott pályázatok rangsoráról egy több mint 1000 főből álló zsűri döntött.
Az idei résztvevők teljes listája a www.societyforscience.org/intelisef2010 weboldalon érhető el.

Rendezvénynaptár
<2018. december>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu