Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Energia-felsőtagozat
2013.05.15. szerda
Egyházasfalu
Az Egyházasfalui Simonyi Károly Általános Iskola felső tagozatának megtartása érdekében újszerű, alternatív megoldási javaslatot dolgoztak ki tanárok-szülők-diákok, melynek az Energia-felsőtagozat nevet adták. Az új struktúrájú felső tagozattal szeretnének megújulni, s kikerülni az iskola felső tagozatának kényszerű megszüntetését.

Az Energia-felsőtagozat kifejezés alapfokú energia-kiegészítést jelent a felső tagozatosok számára – "akiknél az iskola nem viszi, hanem hozza a pénzt".

Mit jelent az, hogy a tanuló (a családjának) hozza a pénzt? – Lenkei Péter kérdezte a koncepció egyik kidolgozóját, dr. Dőry Istvánt a Nyugat-magyarországi Egyetem docensét, aki az alábbi magyarázatot adta:

Mindannyian valahol élünk. Elköltjük a pénzt, de arányaiban a legtöbbet energiaforrásokra (földgáz, benzin, villany, gázolaj, víz, tűzifa, élelmiszerek). DE amikor a diák házi feladatként megméri a fogyasztást, amikor megtanul számolni az energiával, hőszigeteléssel, megismeri a takarékosság és a hatékonyság különböző módszereit, több pénzt csinál havonta, mint amennyi fejkvóta az iskolánál marad. És amikor kiképeződik házi megújulóenergia-tanácsnokká, akkor azzal is segít, hogy a különféle – olykor kétes értékű – megújulós beruházások közül a legjobbat és a legolcsóbbat ismeri, választja, a megfelelő pályázati forrásokkal együtt. Természetesen a suli-energetikai beruházások – példamutató módon – az iskola büdzséjét is segítenek helyreállítani.
Ilyen módon megszűnik természetesen a kényszerű ingázás, helyette délutánonként szolárműhellyel, iskolakerttel, megújuló energetikai témanapokkal találkozhatnak az érdeklődő diákok. Állandó honismereti és iskolai szintű energia ökotech-kiállítást lehetne kialakítani a szomszédos, üresen álló KALOT épületében.
Az Energia-felsőtagozat gondolatköre kiterjed a lehető legtöbb tantárgyra: fizikán, kémián, energia-matekon kívül az irodalmi és történelmi tanulmányokra. A hetedikes és nyolcadikos diákok összevont történelem projektóra keretében megvitathatnák például a XVII. és a XX. század energiahasználati lehetőségeit és szokásait.
Az új energia-koncepció is jár majd némi közlekedéssel: Kerékpárral is meg lehet látogatni a szomszédos Nikitsch (Füles, Fileź) bioszolár fűtőművét, de még egy másik hasonló megújuló energiás üvegház is 10 km-es távolságban van Kroatisch Minihof határában. Eljuthat minden diák legalább egyszer a szélerőművek belsejébe és a Fertő-tavi természetvédelmi kenu-túrára.

Egyházasfalu kitűnő energiaformában van. Az iskola hatékony, családias, de növekvő, hiszen egy 40 lakásos öko-falu is épül a falu határában a vasútállomás mellett. Erre van előre!

***

Az iskola osztályaink létszáma nem éri el a törvényben meghatározott 14 főt, ezért a helyi felső tagozat bezárása várható. Az iskoláért cselekvő közösség elemezte a felső tagozat elköltöztetéssel kapcsolatos energetikai és közlekedési problémát, de ennél is fontosabb szempontként élik meg, hogy a falu megmaradásának záloga a helyben tanulás –"mert aki itt tanul, itt keresi a boldogulását, nem lesz gyökértelen".
A közösség nem szeretne lemondani erről, s több akciót szerveznek a megmentés érdekében.

2013. május 17-én, pénteken (17:45-18:45) rendezik meg a "Falufutás az Iskolánkért!" című figyelemfelkeltő programot, amelyen a 900 lelkes falu harmada fut, harmada biciklizik - a többi nézi. Ez kb. annyira látványos, mintha Pesten egy 600 ezres Vivicittá és egy fél milliós Critical Mass zajlana egyszerre - állítják a szervezők. A táv 3,5 km, a pékségtől a templomig és vissza. Útba ejtik a falu összes régi iskoláját és a mai újat, szépet és jót. A szervezést 0 forintból oldák meg, a pékek frissen kisült kenyérrel támogatják a résztvevőket.

Május 22-én, szerdán (a Kihívás napján) "Iskolakerülő verseny"-re biztatják a felsősöket. Ez az "iskolakerülés" egy színes körfolyam lesz az iskola körül a legkülönfélébb mozgásnemekkel. Ekkor a tervek szerint körbekötik az iskolát piros-fehér-zöld szalagokkal és névkígyóval; szimbolikusan azzal a céllal, "nehogy szétszedje vagy elvigye valaki". 
Ezután következik a megindító "ISKOLA-ÖLELÉS", azt kifejezésre juttava, hogy szeretik az iskolájukat.


A falu szülötte Simonyi Károly fizikus, tudós-tanár.

Rendezvénynaptár
<2020. január>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu