Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
TeSzedd! - 2014
Forrás: MTI   Szerző: Végh Györgyi
2014.05.10. szombat
teszedd-sajto

Évről-évre egyre több önkéntest mozgat meg és országszerte közösségformáló erő a TeSzedd! akció, melynek háromnapos programjára minden eddiginél többen, mintegy 120 ezren jelentkeztek – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter az esemény megnyitóján, 2014. május 9-én, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a kezdeményezés célja, hogy legyen tiszta Magyarország és önkéntesen tegyünk ezért, hiszen mindenki szeret ápolt környezetben élni. Jó érzés, ha hazánkra azért is büszkék lehetünk, mert a szép tájaink közelről is szépek – fogalmazott. Aláhúzta: fontos tanítanunk egymást és az egész társadalmat arra, hogy ne dobáljuk el a szemetet.

Emlékeztetett: az akciót 4 éve indították és közölte: büszke arra, hogy azóta évről-évre többen jelentkeznek. A kezdeményezés így közösségformáló erőt is jelent egyben – tette hozzá. Idén május 9-11. között három napon át tart a TeSzedd!, melyre összesen közel 120 ezer önkéntes regisztrált, akik mintegy 2000 gyűjtőponton adhatják le az összegyűjtött hulladékot.

Jelezte: mivel 2013-hoz képest több mint 60 százalékkal nőtt az előzetesen regisztrált önkéntesek és a találkozási pontok száma, a szervezők több eszközt készítettek elő a szemétszedéshez. Az előre bejelentett találkozási pontokon országosan 170 ezer TeSzedd!-logóval ellátott zsákot és 300 ezer pár gumikesztyűt osztanak szét az önkénteseknek.

A korábbi évek tapasztalatai szerint az előzetesen jelentkezőknél lényegesen több, idén akár a 200 ezret is meghaladó számú résztvevő várható – mondta a tárcavezető Magyarország történetének egyik legnagyobb önkéntes akciójának” nevezve a programot. Egyúttal köszönetet mondott a helyi közösségek összefogásáért és a támogató szervezetek segítségéért.

A kampányt a minisztérium megbízásából szervező Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője, Vámosi Oszkár a megnyitón elmondta: jó esély van arra, hogy az országszerte 1500 településen dolgozó önkéntesek túlszárnyalják a tavalyi eredményeket. Az elmúlt években 2000-3000 tonna szemét gyűlt össze egy-egy akcióban és került biztonságos lerakókba, ez a mennyiség 50 villanymozdony súlyának felel meg. Tatár László, Fegyvernek polgármestere az eseményen arról beszélt, hogy a településen létrehozott találkozási pontra 250 fő regisztrált előzetesen, még óvodások is érkeztek az akcióra. A TeSzedd! keretében Fegyverneken labdarúgótornát, esszéíró versenyt és rajzpályázatot is hirdettek, a résztvevő gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt változatos kikapcsolódási lehetőséget kínálva a munka után. Az akció ebben az évben csatlakozik az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében meghirdetett Tisztítsuk meg Európát!” kezdeményezéshez. Az együttműködésnek köszönhetően május 10-én 16 európai uniós és 5, a közösségen kívüli országban tartanak egyszerre a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciót.

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu