Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Zöldombudsmanok üléseznek Budapesten
Forrás: MTI  
2014.04.22. kedd
zold

Szabó Marcel jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes kezdeményezésére 2014. április 17-től Budapesten üléseznek a legsikeresebb zöldombudsmanok, hogy segítsék az intézmény elterjedését a világban.

A rendezvényt köszönti Ban Ki Mun ENSZ főtitkár, a fővédnök Áder János köztársasági elnök, megnyitó beszédet mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke. A háromnapos konferencia célja a hatékony, jó gyakorlati megoldások összegyűjtése és egy ideális intézményi modell közös megalkotása, amely mintaként szolgálhat azon országok számára, ahol ezután szeretnék létrehozni a jövő nemzedékek ombudsmani intézményét - mondta Szabó Marcel az MTI érdeklődésére. A magyar zöldombudsmani intézmény világszerte az egyik leggyakrabban hivatkozott pozitív példa - tette hozzá. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ez az elismertség nagy felelősséggel párosul. Példaként említette, hogy a rendezvényen részt vesznek holland és norvég civil szervezetek, amelyek részben a magyar tapasztalatokra építve szeretnék hazájukban elérni egy, a jövő nemzedékek biztosához hasonló poszt létrehozását. A zöldombudsmanok legfontosabb feladata érvényt szerezni annak a gondolatnak, hogy az elődöktől örökül kapott természeti környezetet, az élet feltételeit biztosító vizet, levegőt, talajt, az élővilág sokféleségét "kötelességünk a jövő nemzedékeknek sértetlenül továbbadni" - mondta az biztoshelyettes. 

A jövő nemzedékek jogaiért fellépő biztosok, a "lelkiismeret ébresztői" e cél érdekében formálják a közvéleményt, közvetítenek tudomány és politika között, próbálják érzékeltetni a döntéshozókkal, hogy a tudomány megállapításait nem hagyhatják figyelmen kívül, mert azzal a jövő alapjait ássák alá - magyarázta a szakember.
A politikusoknak meg kell barátkozniuk azzal a szemléletmóddal, amely szerint bizonyos területeken nem szabad csupán négyéves parlamenti ciklusokban, választástól választásig gondolkodni, mert a rövid távú politikai sikerek hosszabb távon súlyos kockázatokkal, veszélyekkel járhatnak az egész közösségre. Különösen a környezetvédelem igényel ilyen messzebbre tekintő tervezést, de érzékelhető, hogy az egészségügy, az oktatás vagy a nyugellátás terén sem elegendő csupán egyéves periódusokban gondolkodni - figyelmeztetett Szabó Marcel.
"Ugyanúgy nem lehet a jövő nemzedékek rovására elherdálni természeti erőforrásainkat és az abban megtestesülő elemi életfeltételeket, ahogy nem hagyhatunk gyermekeinkre, unokáinkra adósságokat, kifizetetlen számlákat" - tette hozzá.
A mindeddig példa nélküli rendezvényen a magyar zöldombudsman mellett rész vesznek a hasonló feladatokkal, de jobbára szűkebb hatáskörrel felruházott finn, kanadai, új-zélandi, walesi, német, norvég, illetve a már megszüntetett izraeli intézmények képviselői, továbbá elméleti szakemberek.
A tervek szerint a konferencia résztvevői együttműködési memorandumot írnak alá.

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu