Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Ökoiskolai kiemelt programok a Trefortban
„A példa a leghatékonyabb tanítók egyike, noha szótlanul tanít.”
2009.06.29. hétfő
trefort

A Trefortban ­– ahol az elmúlt tanévben sor került a Wekerle-telepi nagytakarításra, az egészségnapra, és a nyelvi előkészítő évfolyamon bevezették a környezetvédelem c. tantárgyat – azt vallják, amire a fenti idézet is rámutat: a környezettudatos magatartás kialakításának elengedhetetlen feltétele a tanári példamutatás, a hitelesség. 

Ökoiskolai kiemelt programok a Trefort Ágoston Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Szakközépiskolában

„A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.” Szent-Györgyi Albert

Iskolánk 2005-től tagja az Ökoiskolák Hálózatának. Minden tanévben igyekeztünk eleget tenni a környezeti nevelés terén vállalt kötelezettségeinknek, nem volt ez másként az elmúlt tanévben sem. Ezek között természetesen vannak rutinfeladatok, mint a szelektív hulladékgyűjtés, kert és iskolaudvar gondozása, tisztántartása, papírral való takarékoskodás, hogy csak néhányat említsek, de ezek a programok is állandó odafigyelést és energiát követelnek tőlünk. Akik próbálták már tanulóikkal a hulladékot napi szinten szelektíven gyűjtetni, tudják, miről beszélek. Minden tanévben vannak ezek mellett olyan programok, amelyek hagyományosak, de ugyanakkor egy kicsit mindig mások is, mint az előző tanévben voltak. Ezek a programok osztályokat, esetenként az egész iskolát megmozgatják.

A 9. évfolyamnak minden tanév elején, különböző helyszíneken szervezünk egy természettudományos projekt hetet. Az idén a klímaváltozás jegyében illetve tárgykörében zajlottak a programok a Sas-hegyen, a Természettudományi Múzeumban és az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. A tanulók terepgyakorlaton, kiállítás látogatáson és prezentációs előadáson tágíthatták ismereteiket a klímaváltozás okairól, lehetséges hatásairól. Feladatuk volt, hogy készítsenek plakátot az elhangzott témáról, illetve helyszínről. A plakátokat kifüggesztettük az iskolában. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az iskolánkba bekerülő diákok már Trefortos létük legelején kapjanak egy kis ízelítőt abból az ökológiai szemléletmódból, amely a környezettudatos gondolkodás kialakulásához elengedhetetlen.

Az egész iskolát megmozgatta ősszel a Wekerle-telepi nagytakarítás, amely a kerületi önkormányzat felkérésére történt, és mi kiegészítettük egy iskolai és iskola környéki takarítással. Tanulóink lelkesek és nem utolsó sorban dolgosak voltak, amelyet a fényképek is igazolnak. Ez a program is megmutatta, hogy diákjaink szeretik maguk körül a rendet, tisztaságot, és ennek érdekében hajlandók tenni is.

Ebben a tanévben ismét megrendeztük az egészségnapot, amelyet kiegészítettünk egy egészségügyi szűrőnappal, ahol koleszterin- és vércukorvizsgálat illetve anyajegyszűrés volt. Mindannyiunkban tudatosulni kell, hogy mi is felelősek vagyunk gyerekeink egészségéért, akkor is, ha egy iskolában viszonylag kevés eszköz áll rendelkezésünkre az egészséges életmód elveinek elfogadtatására. Élnünk kell az egészségügyi szakemberek segítségével, összefogva velük talán többet tehetünk a dohányzás, a drog-, illetve alkoholfogyasztás visszaszorítására. Azzal, hogy megpróbáljuk formálni diákjaink tudatát, és nem adjuk fel a reményt, talán sikerül is.

A tanórán kívüli tevékenységek mellett nagyon fontos, hogy a lehetőségek szerint a különböző tantárgyak tanítása során felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem jelentőségére. A 2008/2009-es tanévben a 9. nyelvi előkészítő évfolyam egyik osztályában a környezettudatos magatartás és a környezeti kompetencia kialakítása érdekében indítottuk be a környezetvédelem tantárgyat. Ez a tantárgy a természet megismerésére, szeretetére és védelmére hívja fel mind a gyermekek, mind a felnőttek figyelmét. A környezetet érő károsodások attól, hogy nem a közvetlen közelünkben történnek, még megtörténnek és visszahatnak ránk is. Segít megértetni, hogy ha csak egy kicsit is változtatnak az emberek a mindennapi szokásaikon, a "sok kicsi sokra megy" elve alapján talán mindenki tehet valamit a természet megóvásáért. A környezeti kompetencia kifejezéssel is azt hangsúlyozzuk, hogy csak akkor érhetünk el eredményeket a fenntarthatóság pedagógiája, a környezeti nevelés terén, ha az oktatási rendszerből kikerülő állampolgárok képessé válnak arra is, hogy használják minden megszerzett képességüket, készségüket a fenntarthatóság, a környezeti problémák kezelésének érdekében. Egy tanév alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de a gyerekek jól teljesítették a követelményeket, és beszámolóik alapján tudjuk, hogy élvezték ezeket az órákat. A programot folytatjuk a következő tanévben is.

A jövőre nézve vannak terveink, és nem kevés a feladatunk. Az említett jól bevált programokat továbbra is megszervezzük, kiegészítve néhány új dologgal. Tervezünk szelektív hulladékgyűjtő napot, kifejezetten a műanyag palackokra koncentrálva, ezen kívül a környezetvédelmi jeles napokat diákjaink aktívabb bevonásával - plakátkészítés, vetélkedő szervezése - akarjuk közismertté tenni. Fel szeretnénk frissíteni növényeinket, ennek érdekében gyűjtést szervezünk a megunt vagy lakásból kinőtt növények befogadására.

Természetesen ezek a programok elősegítik a környezettudatos magatartás kialakulását, de tisztában kell lenni azzal, hogy tanári példamutatás, hitelesség nélkül számtalan programot szervezhetünk, de a célt nem érjük el.

 

„A példa a leghatékonyabb tanítók egyike, noha szótlanul tanít.”
                                                                                                    Samuel Smiles

 

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu